Κρίσιμη εβδομάδα λόγω «κόφτη» και Eurogroup

Κρίσιμη εβδομάδα λόγω «κόφτη» και Eurogroup

Σύγχυση και εντός της Κυβέρνησης επικρατεί με την πρόταση Τσακαλώτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης.

Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη ήδη στους Θεσμούς, ενώ το πρωί, ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας τον ΑΝΤ1 είπε πως «είναι πάγια θέση της κυβέρνησης να κρατήσει το αφορολόγητο στο επίπεδο που είναι τώρα», την ώρα που μόλις χθες, από τα Τρίκαλα, έθετε ευθέως θέμα μείωσης του αφορολόγητου.

Σύμφωνα ωστόσο με ασφαλείς πληροφορίες, η πρόταση Τσακαλώτου για επέκταση του κόφτη για έναν χρόνο, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, «πατά» στην περιγραφή του σκέλους των δημοσίων δαπανών του ήδη σε ισχύ «κόφτη» με αντάλλαγμα τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Ωστόσο, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα συζητηθούν τόσο η χρονική διάρκεια του «κόφτη», πάντα σε συνδυασμό με τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων και της πρότασης Τσακαλώτου για 2,5 συν 1% για την ανάπτυξη, ενώ εφεδρεία ήταν και είναι και η μείωση του αφορολόγητου.

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής, δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει τώρα μέτρα για το 2019 και μετά», παρά μόνο να περιγράψει «κάποιες κατηγορίες μέτρων, τα οποία κατά την άποψη των δανειστών, ενδεχομένως να χρειαστούν μετά το τέλος του προγράμματος».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εποχή», έδωσε το μέτρο των αντιδράσεων – αντιστάσεων εντός κυβέρνησης και Κ.Ο., λέγοντας ότι «υπάρχουν όρια στη διαπραγμάτευση, τα οποία πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter