Κρίσιμη εβδομάδα για τη νέα ρύθμιση οφειλών

Κρίσιμη εβδομάδα για τη νέα ρύθμιση οφειλών

Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας για το θέμα της νέας ρύθμισης οφειλών. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα υπάρξει ειδική τηλεδιάσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση ότι η νέα ρύθμιση οφειλών θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 60 δόσεις.

Στις συζητήσεις που διεξάγονται έχουν τεθεί προς διαπραγμάτευση:

-Νέα ρύθμιση από 60-72 δόσεις με τους δανειστές να θέλουν να βάλουν φίλτρο ώστε να ενταχθούν μόνο κορονοχρέη. Το έλληνες διαπραγματευτές πιέζουν αντίθετα ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση οφειλών και άλλες οφειλές όπως ο φόρος εισοδήματος ή και ο ΕΝΦΙΑ ακόμη και οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία αυτή η ρύθμιση των 60-72 δόσεων αναμένεται να τρέξει από τις αρχές του 2022.

-Αναβίωση των 100 και 120 δόσεων για όσους λόγω της πανδημίας και των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού δεν κατάφεραν να διατηρήσουν το πρόγραμμα και να είναι συνεπείς στην καταβολή των δόσεων. Αν τελικά επιτευχθεί συμφωνία, η αναβίωση θα αφορά όσους είχαν ενταχθεί στις 100 ή 120 δόσεις και έχασαν το πρόγραμμα μετά το Μάρτιο του 2020 (όταν και άρχισαν τα lockdown).

Επιδίωξη του οικονομικού επιτελείου είναι στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγησης να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε να μονιμοποιηθεί η μείωση στο 13% του ΦΠΑ σε τουριστικό πακέτο, εισιτήρια, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφο και θέατρα

Για να καταλάβουμε τι συμβαίνει αρκεί να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ΑΑΔΕ στο τέλος Απριλίου είχαν φτάσει στα 109 δισ. Ευρώ. Αντίστοιχα οι μη καταβληθέντες φόροι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 ξεπέρασαν τα 2 δις ευρώ ενώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στο πρώτο τετράμηνο του 2021 έφτασαν στα 2,33 δισ. Ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter