Ενεργειακή κρίση: Συνεδρίαση υπουργών με το βλέμμα στο… Βερολίνο – Οι στόχοι και ο «φάκελος πλαφόν»

Ενεργειακή κρίση: Συνεδρίαση υπουργών με το βλέμμα στο… Βερολίνο – Οι στόχοι και ο «φάκελος πλαφόν»

Η Σύνοδος Κορυφής της Παρασκευής επιβεβαίωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν μία λύση ώστε να μπει «φρένο» στις τιμές της ενέργειας, όπως επίσης και το γεγονός πως η πίεση για ένα ευρέως αποδεκτό αποτέλεσμα θα μεταφερθεί στις «πλάτες» των υπουργών Ενέργειας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 χωρών συνεδριάζουν σήμερα με στόχο να μετατρέψουν επί του πρακτέου το προσχέδιο Επείγοντος Κανονισμού που έχει καταρτίσει η Κομισιόν και στο οποίο έχουν τεθεί οι γραμμές στις οποίες… οφείλουν να κινηθούν οι χώρες της ΕΕ.

Την Παρασκευή, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την εύρεση μιας λύσης για την κατάρτιση ενός σχεδίου με αρκετά… γκρίζα -για την ώρα- σημεία, τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευθετηθούν, καθώς η ενεργειακή κρίση φαντάζει ως ο κυριότερος «εχθρός» των Βρυξελλών ενόψει χειμώνα.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία μετά… κόπων και έντονων διαξιφισμών στις Βρυξέλλες για την ενεργειακή κρίση

Το σημαντικότερο «σκοτεινό» σημείο που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις (ή καλύτερα τους διαξιφισμούς) των δύο «στρατοπέδων» στη Σύνοδο Κορυφής, αποτελεί το ζήτημα του πλαφόν, καθώς μπορεί η Κομισιόν να επικοινωνεί ότι η Γερμανία έκανε… βήμα πίσω όσον αφορά την ανάγκη επιβολής ενός ορίου στις τιμές της ενέργειας, ωστόσο δεν ήρε τις αντιστάσεις της.

Η Κομισιόν και κατ’ επέκταση οι υπουργοί Ενέργειας θα προσπαθήσουν να κινηθούν στο… ενδιάμεσο, καταρτίζοντας ένα βιώσιμο πλάνο το οποίο θα είναι αρεστό τόσο στο «μπλοκ» των χωρών που επιθυμούν το πλαφόν, αλλά κυρίως στο Βερολίνο.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 ηγέτες αποφάσισαν ότι χρειάζονται κοινές αγορές φυσικού αερίου, βέλτιστη αξιοποίηση υποδομών, πρωτοβουλίες για τις τιμές φυσικού αερίου και μέτρα για την διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής: Το κείμενο των συμπερασμάτων και τα κύρια σημεία του «deal» για την ενεργειακή κρίση

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter