Κρίσιμο 24ωρο για τις πολιτικές εξελίξεις

Κρίσιμο 24ωρο για τις πολιτικές εξελίξεις

Εν αναμονή των όποιων κινήσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε ακόμη κλειστεί κάποιο ραντεβού (τηλεφωνικό ή δια ζώσης) μαζί του. 

Για την ουσία πάντως και παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου διαρρέουν ότι υπάρχει ακόμη ένας δίαυλος επικοινωνίας με τον κ. Καμμένο, ο τελευταίος δεν κρύβει τον εκνευρισμό του, κυρίως για το γεγονός ότι η συμφωνία των Πρεσπών έρχεται νωρίτερα στη Βουλή ενώ υπήρξε συμφωνία, όπως λέει, μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων να ξανασυζητήσουν το θέμα τον ερχόμενο Μάρτιο. Εκνευρισμός που αυξήθηκε από τη στιγμή που έκαναν την εμφάνισή τους οι διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών των ΑΝΕΛ απέναντι στην επίσημη θέση του κόμματος αλλά και κάποιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που ερμηνεύτηκαν από την Πειραιώς ως προσπάθεια κάποιων να ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί για τις εξελίξεις στη συνέντευξή του, αύριο το βράδυ, στο Open και την Έλλη Στάη, γνωρίζοντας και τις όποιες αποφάσεις ληφθούν στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ. Συνεδρίαση η οποία αναμένεται θυελλώδης και δεν αποκλείεται να σημάνει και την αρχή του τέλους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο Μαξίμου πάντως έχουν λάβει τις αποφάσεις τους παρά την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να είναι όσο το δυνατόν πιο «βελούδινο» το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ. Δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχει η πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών (μιλούν για 153 βουλευτές) ενώ αν χρειαστεί (δεν είναι πρώτη επιλογή αυτήν τη στιγμή) μπορεί να αναζητηθεί και η ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή παρότι το Σύνταγμα δεν απαιτεί κάτι τέτοιο αφού η κυβέρνηση μπορεί να συνεχίζει ως κυβέρνηση ανοχής. Κάτι τέτοιο, παραδέχονται, δεν έχει συμβεί στο παρελθόν στην Ελλάδα αλλά συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Παράλληλα καλούν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσουν πρόταση μομφής στη Βουλή, αν δεν θέλουν, όπως λένε, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και αν πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να συνεχίζει να κυβερνά. Την ίδια ώρα η συμφωνία στην πΓΔΜ έχει εισέλθει στην τελική φάση έγκρισής της (δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία) ενώ μεθαύριο Πέμπτη έρχεται η Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα και συνεδριάζει το Eurogroup στις Βρυξέλλες για το δεύτερο μεταμνημονιακό «report» που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση των περίπου 600 εκατομμυρίων € από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.   

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter