Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ

Κρίσιμο ραντεβού Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ

Κρίσιμο ραντεβού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα έχει απόψε τα μεσάνυχτα στην Ουάσινγκτον στην έδρα του Ταμείου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Επί της ουσίας με τη συνάντηση αυτή η Ελληνική αποστολή εισέρχεται στα «βαθιά νερά» του ταξιδιού της στις ΗΠΑ μετά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ομογένειας στο Σικάγο και τις κάτι παραπάνω από θετικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Αυτό που επισημαίνει στο Documentonews.gr κυβερνητικό στέλεχος που συμμετέχει στην αποστολή στις ΗΠΑ, είναι ότι η σημερινή συνάντηση «δεν θυμίζει σε τίποτε το μπρα-ντε-φερ Κυβέρνησης – Ταμείου στις αρχές του έτους το οποίο οδήγησε και στην προνομοθέτηση μέτρων και αντίμετρων για το 2019 και το 2020».

Για το εν λόγο στέλεχος «η σημερινή θέση του Ταμείου (έτσι όπως εκφράστηκε εσχάτως από την Κρ. Λαγκάρντ και τον Π. Τόμσεν) ‘‘δεν ζητάμε άλλα μέτρα, θέλουμε να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος’’ είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε».

Έτσι η σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Λαγκάρντ θα γίνει ίσως στο καλύτερο κλίμα των τελευταίων ετών ενώ τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσινγκτον έχει ωριμάσει η ιδέα της αρχής του τέλους της Ελληνικής περιπέτειας όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και γεωπολιτικούς λόγους.

Με βάση τα παραπάνω ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα αναμένεται να ζητήσει από το ΔΝΤ να αποφασίσει οριστικά τι θα κάνει με το Ελληνικό πρόγραμμα διότι «δεν γίνεται το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το ελληνικό πρόγραμμα», όπως είπε το Σάββατο ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με την επικεφαλής του ΔΝΤ. Το πιο θετικό σενάριο για την Αθήνα είναι τον Φεβρουάριο το Ταμείο να εξέλθει από τη στάση αναμονής (stand-by arrangement), στην οποία βρίσκεται σήμερα χωρίς να ζητήσει νέα μέτρα και να αυξήσει την πίεση προς τις Βρυξέλλες να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η αλλαγή στάσης όμως του ΔΝΤ επιτρέπει στην Αθήνα να κάνει και δεύτερες σκέψεις αφού πλέον το «θέλουμε την έξοδο του ΔΝΤ (που ζητάει συνεχώς νέα μέτρα) από το πρόγραμμα» που μέχρι τώρα, όχι επίσημα αλλά σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις άφηναν να εννοηθεί κυβερνητικά στελέχη, μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε ένα «θέλουμε εντός του προγράμματος ένα ΔΝΤ που δεν ζητά νέα μέτρα αλλά λύση για το χρέος». Πολλώ δε μάλλον όταν πρόσφατα το Ταμείο έκανε πίσω και για τις απαιτήσεις του για τις τράπεζες παίρνοντας ως «κερασάκι» την επίσπευση των «stress tests» τον ερχόμενο Μάιο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στον χαρτοφύλακά του στη σημερινή συνάντηση θα μεταφέρει την εκτίμηση – διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του 2017. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η τελευταία, πριν την αναχώρηση, σύσκεψη στο Μαξίμου το πρωί της περασμένης Παρασκευής έγινε με τους εμπλεκόμενους στα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, υπουργούς. Άλλωστε αύριο και μεθαύριο πιάνουν δουλειά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα, αναμένονται και οι επικεφαλής, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα μία εβδομάδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter