Κρίσιμος μήνας για τη δεύτερη αξιολόγηση – Αρχίζουν οι επαφές για την τύχη του ελληνικού προγράμματος

Κρίσιμος μήνας για τη δεύτερη αξιολόγηση – Αρχίζουν οι επαφές για την τύχη του ελληνικού προγράμματος

Σειρά επαφών τόσο τηλεφωνικών όσο και διά ζώσης αναμένεται να έχουν από σήμερα Δευτέρα ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γ. Χουλιαράκης και ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Βασικός στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο ώστε το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου η ΕΚΤ να αποφασίσει την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η απόφαση δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική(γι αυτό και παραμένει «ανοιχτή» η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα) ενώ σε επίπεδο διαπραγμάτευσης απομένει να καλυφθεί η «μικρή» διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 2018. Παράλληλα η Αθήνα αναμένει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να κλείσει τη διαπραγμάτευση στα εργασιακά και να απομείνει η απαίτηση του ΔΝΤ για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4,2 δισ. τη διετία 2019-20.

Η Αθήνα έχει ρίξει στο τραπέζι την πρόταση Τσακαλώτου για χρονική επέκταση του κόφτη την επίμαχη διετία και αποδοχή πλεονασμάτων ύψους 3,5% με το 1% να πάει για την ανάπτυξη.

Παράλληλα έχει δηλώσει ότι η νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018 σκοντάφτει όχι μόνο στο γεγονός ότι λήγει το τρίτο δανειακό πρόγραμμα, αλλά και στο γεγονός ότι δεν μπορεί να γίνει παρόμοια συζήτηση αν πρώτα δεν αποφασιστούν τα πλεονάσματα και δεν ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Κρίσιμος βέβαια παράγοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης παραμένει και η στάση που θα κρατήσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αν δηλαδή ως μεγαλύτερος μέτοχος του Ταμείου προκρίνει την έξοδό του από το ελληνικό πρόγραμμα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter