Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης – Όλες οι αποφάσεις

Κρίσιμος ο Απρίλιος για τον οικονομικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης – Όλες οι αποφάσεις

Κρίσιμος μήνας για τον κυβερνητικό οικονομικό σχεδιασμό θα είναι ο ερχόμενος Απρίλιος για μια σειρά από θέματα που βρίσκονται ψηλά στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. 

Συγκεκριμένα, το επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως είπε σήμερα ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Τάσος Πετρόπουλος αλλά και η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου.

Η ρύθμιση θα αφορά όσες εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών έχουν δημιουργηθεί μέχρι 31/12 2016 και είναι χαρακτηριστικό για το μέγεθος του προβλήματος στην κοινωνία ότι το συνολικό ποσό των οφειλών είναι 16,2 δισ. και αφορά 900.000 ανθρώπους, όπου οι 80.000 εξ αυτών δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη. Εξίσου δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται και η ρύθμιση – νομοσχέδιο ώστε να μην πάψει η καταβολή συντάξεων χηρείας από τον ερχόμενο Μάιο και να δοθεί αίσιο τέλος σε ένα πολύ δύσκολο και λεπτό θέμα.

Την ίδια ώρα αναμένεται να έρθει στη Βουλή (σήμερα ή αύριο) ο νέος νόμος, πιθανόν υπό μορφή τροπολογίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη – Σταθάκη. Ο νέος νόμος βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις τόσο σε τεχνικό επίπεδο με τους εκπροσώπους της ΕΚΤ όσο και σε πολιτικό με την Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πολιτική συμφωνία και απομένει η τελική συμφωνία για τεχνικές λεπτομέρειες ειδικά σε ό,τι αφορά στα επαγγελματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας όπου είναι δεδομένη η μείωση των αρχικών ποσών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί έκτακτου επιδόματος, υπό μορφή δώρου Πάσχα, το οποίο θα καταβληθεί σε 3 εκατ. συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, (250 ευρώ για δημοσίους υπαλλήλους, 200 ευρώ για συνταξιούχους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) συνολικού ύψους 658 εκατ. ευρώ, από το Μαξίμου τηρείται σιγή ιχθύος ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να αναμένει κανείς τις αποφάσεις του ΣτΕ τόσο για την περικοπή των δώρων όσο και για τα αναδρομικά. Σε κάθε περίπτωση η Κυβερνητική πρόθεση για διόρθωση των αδικιών, σε βάθος χρόνους, της μνημονιακής εποχής είναι δεδομένη και αδιαμφισβήτητη και θα γίνεται με γνώμονα την πορεία του προϋπολογισμού και τις δεσμεύσεις της χώρας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter