Κρήτη: Ελιές με GPS… παγίδα για τους κλέφτες φέρνει η «χρυσή» τιμή του ελαιολάδου – Πώς δουλεύει

Κρήτη: Ελιές με GPS… παγίδα για τους κλέφτες φέρνει η «χρυσή» τιμή του ελαιολάδου – Πώς δουλεύει

Η ακρίβεια που πυροδοτεί την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου έχει κάνει τους επιτήδειους να… τρίβουν τα χέρια τους. Τη στιγμή που οι παραγωγοί βλέπουν τα έξοδα τους να αυξάνονται λόγω της ακρίβειας, προσδοκούν σε μία καλή συγκομιδή. Ωστόσο, πλέον ζουν υπό τον φόβο κλοπών του ελαιοκάρπου αλλά και του λαδιού καθώς στην Κρήτη η τιμή (παραγωγού) συναντάται πάνω από 8 ευρώ/λίτρο στις περισσότερες περιοχές.

Δείτε επίσης: Χαλκιδική: Έκαναν… φτερά 37 τόνοι ελαιόλαδου από τις αποθήκες συνεταιρισμού (Video)

Σε αυτό το μήκος κύματος, όπως αναφέρει η Νέα Κρήτη, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης έφερε στην Κρήτη από την Ιταλία και την Ισπανία ειδικά μικροτσίπ, που θα φέρουν «πονοκέφαλο» στους ελαιοκλέφτες.

Συγκεκριμένα, έφερε μαζί του από την Ιταλία και την Ισπανία ομοιώματα ελαιοκάρπου, που στην πραγματικότητα εμπεριέχουν μικροτσίπ… Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης έβγαλε “λαβράκι” στα ταξίδια του στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου τον ενημέρωσαν ότι πλέον κρεμάνε στα ελαιόδεντρα ψεύτικες ελιές, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ομοιώματα ελαιοκάρπου με GPS για τον εντοπισμό των θρασύτατων απατεώνων, που πηγαίνουν σε ξένα λιόφυτα και κλέβουν τον καρπό.

«Οι Ισπανοί εφαρμόζουν αυτή τη μέθοδο και έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τους κλέφτες. Είχαν κρούσματα από το 2019. Και τώρα περιμένουν ακόμα μεγαλύτερα κρούσματα λόγω της τιμής του “χρυσού” ελαιολάδου. Μην ξεχνάτε ότι πλέον 10 κιλά ελαιολάδου είναι 100 ευρώ. 100 κιλά ελαιολάδου αξίζουν 1.000 ευρώ. Και ένας τόνος ελαιολάδου αξίζει 10.000 ευρώ».

Ο Μύρων Χιλετζάκης επικαλείται μάλιστα τις πρόσφατες κλοπές στη Μεσαρά σε ελαιόκαρπο και σε άλλες περιοχές σε αποθηκευμένο ελαιόλαδο, και τονίζει ότι και μόνο από αυτά τα παραδείγματα μπορούμε να καταλάβουμε τι θα συμβεί φέτος. Άλλωστε, ήδη σε καταστήματα στην Ισπανία αλλά και στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί αντικλεπτικά συστήματα πάνω στις συσκευασίες με το τυποποιημένο λάδι, που πλέον και για μεγάλο χρονικό διάστημα προφανώς και θα το βλέπουμε να πωλείται σε τιμή “χρυσού”.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ, είναι απολύτως αναγκαίο να ληφθούν μέτρα φέτος τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους ελαιουργούς. Μάλιστα, έφερε μαζί του τα ομοιώματα της ελιάς, που είναι GPS, για να τα διαδώσει και στην Κρήτη.

«Από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθούν δίνουν το στίγμα στο κινητό του παραγωγού. Έτσι, στη συνέχεια ο παραγωγός μπορεί να βρει τον κλέφτη όπου και αν έχει πάει ή ακόμα και να προλάβει την παράνομη ελαιοσυλλογή που γίνεται σε βάρος του», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι τις περισσότερες φορές – σύμφωνα με όσα μας λέει ο Μύρων Χιλετζάκης – ο κλέφτης του ελαιοκάρπου δεν πάει να ραβδίσει την ελιά.

«Τις πιο πολλές φορές θα πάει και θα κόψει τα φορτωμένα κλαδιά. Και ύστερα θα τα μεταφέρει στην αποθήκη του. Εκεί μέσα θα τα ραβδίσει με την ησυχία του, χωρίς να κινδυνεύει να τον πιάσουν. Μα, ξέρετε πόσο καρπό μπορεί να μαζέψει με τον τρόπο αυτό;», είπε.

Και σεκιουριτάδες

Ο συνεταιριστής καταλήγει λέγοντας ότι «δε φτάνει που κλέβουν τον κόπο του ανυποψίαστου παραγωγού, με αυτόν τον τρόπο, κόβοντας τα φορτωμένα κλαδιά της ελιάς, κάνουν μεγάλη ζημιά και στο ελαιόδεντρο, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και πρέπει πάση θυσία να αντιμετωπιστεί».

Εξάλλου, οι Ισπανοί τα τελευταία χρόνια – κάτι που δεν αποκλείεται να εφαρμόσουν και οι παραγωγοί στην Κρήτη – βάζουν μέχρι και σεκιουριτάδες να περιπολούν στα λιόφυτά τους.

«Ήδη οι ίδιοι οι παραγωγοί στην Κρήτη πηγαίνουν και περιπολούν στα λιόφυτά τους όταν αυτά είναι ήδη φορτωμένα, για να μην πέσουν θύματα θρασύτατων κλεφτών του “χρυσού” ελαιοκάρπου τους», σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΑΣΗ.

Πηγή: Νέα Κρήτη

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter