Κρήτη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Αρκαλοχώρι – Στήνονται σκηνές για τους σεισμόπληκτους

Ι

Ένας νεκρός και 12 τραυματίες ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από τον σεισμό στην Κρήτη.

Υπό το φόβο των μετασεισμών που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα πέντε Ρίχτερ βρίσκονται οι κάτοικοι νότια του Ηρακλείου της Κρήτης όπου σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα (στις 9:17 το πρωί) ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στο Αρκαλοχώρι, σκορπίζοντας τον πανικό.

Η περιοχή έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν φαίνεται ότι έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο -όπως είπε- θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ο ίδιος ανακοίνωσε και την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους. Όπως είπε θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 2.500 άτομα.

Για το λόγο αυτό Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχωρούν στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου, ενώ  συγκεντρώνονται και οι κάτοικοι της περιοχής που θα φιλοξενηθούν στον πρόχειρο καταυλισμό.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.

Λέκκας: Μεγάλες ζημιές – Προτροπή στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά

Όπως ανάφερε ο καθηγητής και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας περίπου 500 κατασκευές (κτίσματα) έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και περίπου 100 μικρότερες ζημιές.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως οι κάτοικοι δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν τα σπίτια τους που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως τα κτίρια διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες: εκείνα που έχουν ανεγερθεί μέχρι το 1970 χωρίς τις προβλέψεις των νέων αντισεισμικών κανονισμών και εκείνα μετά το 1985, τα οποία πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές του νέου κανονισμού.

Ο γενικός κανόνας που έδωσε ο κ. Λέκκας είναι πως στα παλιά κτίρια, εφόσον υπάρχουν ζημιές δεν πρέπει να μείνουν οι κάτοικοι μέχρι την αποτίμηση των ζημιών. Το ίδιο και για νεωτέρα που εμφανίζουν ζημιές κατά την πρώτη μέρα. Στα νεωτέρα, μετά το 1985 αν δεν έχουν ζημιές μπορούν να παραμείνουν οι κάτοικοι τους.

Μήνυμα από το 112

Στο μεταξύ, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα οι κάτοικοι της Π.Ε Ηρακλείου με την προτροπή να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν την οποιανδήποτε ζημιά από το σεισμό και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Επίσης τους ζητείται να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών όπως επίσης να λάβουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Αστυνομικό Τμήμα Αρκαλοχωρίου, από πλευράς της Αστυνομικής Διεύθυνσης ελήφθη η απόφαση για αυξημένες περιπολίες στην περιοχή ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις λεηλασιών σε σπίτια που δεν θα κατοικηθούν από το απόγευμα και καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Άκης Τσελέντης:  Ήταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης.

Προσέθεσε πάντως ότι «δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», σημειώνοντας ότι επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολεία Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου

Αναστολή λειτουργίας των δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Π.Ε Ηρακλείου ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωτάκης. Η απόφαση ελήφθη με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προέκυψε ως αποτέλεσμα της ισχυρής σεισμικής δόνησης. Επίσης τέθηκε άμεσα η απόφαση ελέγχου της στατικότητας των σχολικών κτιρίων λόγω και των συνεχών μετασεισμών που σημειώνονται στο νομό Ηρακλείου.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και τη στήριξη της στους πληγέντες και τις τοπικές αρχές.

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός στο Ηράκλειο: Αποκαρδιωτικές εικόνες από το Αρκαλοχώρι – Ακατοίκητα τα σπίτια

Διαβάστε επίσης: 

Σεισμός στην Κρήτη: Η στιγμή που τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στον εγκλωβισμένο εργάτη στο Αρκαλοχώρι (Video)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter