Κροατία: Προς ένταξη στην Ευρωζώνη από το 2023

Κροατία: Προς ένταξη στην Ευρωζώνη από το 2023

Το ευρώ θα υιοθετήσει η Κροατία από το 2023, καθώς όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληρεί όλα τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, οΕπίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ιστορικό ορόσημο για το «ευρωπαϊκό ταξίδι» της Κροατίας, καθώς εκπλήρωσε τα κριτήρια ένταξης στη ζώνη του ευρώ.

«Σήμερα, η Κροατία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς την υιοθέτηση του ευρώ, του κοινού μας νομίσματος», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Επιτροποής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την μεριά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοινώθηκε πως η Κροατία «βρίσκεται εντός των τιμών αναφοράς των κριτηρίων σύγκλισης», όπως αναφέρει στην έκθεση της, δίνοντας «θετική αξιολόγηση της Κροατίας ενόψει της πιθανής υιοθέτησης του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023».

Η σύσταση της Κομισιόν θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούλιο, ενώ στη συνέχεια η Κροατία θα πρέπει να σχεδιάσει την αντικατάσταση της κούνας με ευρώ, με αποτέλεσμα η Κροατία να γίνει η 20η χώρα που θα χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα.

Πηγή: Εuronews

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter