Κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους

Κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους

«Κλέβουν» την εισφορά αλληλεγγύης από 240.000 δικαιούχους παρά τις δηλώσεις Βρούτση

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χύνει δάκρυα για τους συνταξιούχους που ταλαιπωρήθηκαν από τις πρακτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, δεν παραλείπει να βάζει το χέρι στην τσέπη τους και να υφαρπάζει κομμάτι από τους κόπους μιας ζωής. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Βρούτσης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που τον όρισε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πανηγυρίζουν γιατί επέστρεψαν τις παράνομες μειώσεις που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2016, αλλά δεν επέστρεψαν όλο το ποσό. Ετσι μπορεί ο Γ. Βρούτσης να ζήτησε συγγνώμη από τους συνταξιούχους για τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνάμα επιβεβαίωσε τη λαϊκή ρήση «από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο».

Πώς υφαρπάζουν παράνομα ποσό 10-83 ευρώ μηνιαίως

Αναφερόμαστε στην περιβόητη εισφορά αλληλεγγύης η οποία τροφοδοτεί το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών/ΑΚΑΓΕ (λογαριασμός υπέρ του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης), την οποία ο κ. Βρούτσης δεν επέστρεψε στους 240.000 συνταξιούχους, με αποτέλεσμα να χάνουν από παράνομες (όπως έχει κρίνει το ΣτΕ) κρατικές αποφάσεις ποσό που κυμαίνεται από 10 έως 83 ευρώ μηνιαίως.

Παράνομες παρακρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι το εξής: επιστράφηκαν τελικά οι παράνομες μειώσεις που έγιναν το 2016 στις επικουρικές σε 240.000 συνταξιούχους;

Η απάντηση είναι αρνητική και αποδεικνύει ότι τα δάκρυα του υπουργού, επονομαζόμενου και «Προκρούστη των συνταξιοδοτικών και εργατικών δικαιωμάτων», είναι κροκοδείλια.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να ξετυλίξουμε το κουβάρι των παράνομων κυβερνητικών πολιτικών που στερούν χρήματα από τους συνταξιούχους:

Το 2011, επί υπουργίας Γιώργου Κουτρουμάνη, με τον ν. 3986/2011 επιβλήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές (3% έως 10%) για συντάξεις άνω των 300 ευρώ υπέρ του ΑΚΑΓΕ.

Παρά ταύτα, μετά τις μειώσεις συντάξεων που επήλθαν με τους νόμους 4024/2011, 4051/2012 και 4093/12 οι υπουργοί Εργασίας (στους δύο πρώτους ο Γ. Κουτρουμάνης και στον 4093 ο Γ. Βρούτσης, στην πρώτη του θητεία ως υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης) «ξέχασαν» να μειώσουν και την εισφορά αλληλεγγύης σε επικουρικές άνω των 200 ευρώ.

Η εισφορά αυτή όσο και η εισφορά ασθενείας συνεχίζουν να υπολογίζονται στα αρχικά ανύπαρκτα ποσά και όχι μετά τις μειώσεις αυτές, όπως θα έπρεπε.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την ίδια πολιτική που ασκούσε νωρίτερα ο Γ. Βρούτσης στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (και τώρα ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη) και το 2015 (υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος) διορθώνεται ο υπολογισμός της εισφοράς ασθενείας, που στο εξής υπολογίζεται στο τελικό ποσό, όχι όμως και η εισφορά αλληλεγγύης.

Μετά τις διαμαρτυρίες και την ταλαιπωρία χιλιάδων συνταξιούχων, με αιτήσεις και υπομνήματα στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στην ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, τελικά το υπουργείο Εργασίας στις 3.5.2018 αποκατέστησε το λάθος αυτό διορθώνοντας τότε 198.349 επικουρικές συντάξεις.

Οφειλές σε 240.000 επικουρικές

Η διόρθωση δεν ήρθε για όλους, καθώς από τις υπόλοιπες 240.000 επικουρικές (του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και λοιπών ταμείων) μαζί με τις παράνομες μειώσεις που υπέστησαν το 2016 αφανίστηκε και η εισφορά αλληλεγγύης!

Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη «συγγνώμη» οι Βρούτσης και Μητσοτάκης αρκεί να διαβάσετε το παράδειγμα της σύνταξης που παρουσιάζουμε (τα στοιχεία του συνταξιούχου είναι στη διάθεση του Documento).

Ο κ. Βρούτσης, που γεμάτος υποκρισία δήθεν ζητά συγγνώμη από τους συνταξιούχους, είναι σαφές ότι αγνοώντας την απόφαση του υπουργείου Εργασίας του 2018 αποκρύπτει το γεγονός ότι οι μισές επικουρικές έχουν ήδη διορθωθεί –μάλιστα αναδρομικά από το 2016– και εσκεμμένα αφήνει σε εκκρεμότητα τις υπόλοιπες μισές παρακρατώντας από αυτές παρανόμως μεγάλα ποσά.

Η εκκρεμότητα αφορά 240.000 συντάξεις του ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και λοιπών ταμείων (του δημοσίου και των ΔΕΚΟ έχουν διορθωθεί από το 2018), ενώ οι οφειλές ανέρχονται από 10 έως 83 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter