Κρύβει τους χρηματοδότες της και το μαύρο χρήμα που επενδύεται στα ΜΜΕ η κυβέρνηση της ΝΔ

Κρύβει τους χρηματοδότες της και το μαύρο χρήμα που επενδύεται στα ΜΜΕ η κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να χάνει τον χρόνο της και ξεπληρώνει τα γραμμάτια σε όσους την βοήθησαν με τα Μέσα τους να ανέβει στην εξουσία, καταστρατηγώντας όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατέθεσε μαύρα μεσάνυχτα στη Βουλή και μέσω του εμβόλιμου άρθρου 158 το οποίο, ας σημειωθεί, δεν υπήρχε στη δημόσια διαβούλευση, μορφές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ εξαιρούνται από την ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου, όπως προβλέπει ο ν.4339/2015 που ανάγκασε τους ιδιοκτήτες καναλιών να βάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να χρησιμοποιούν το δημόσιο αγαθό των τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Να σημειωθεί ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει τεθεί σε λειτουργία, μετά από δοκιμαστική περίοδο, η πλατφόρμα για τις καταχωρήσεις των στοιχείων των πραγματικών δικαιούχων εταιρειών στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εταιρική διαφάνεια με σκοπό την προέλευση των χρημάτων για τη σύστασή τους.

Μοναδικός σκοπός, είναι η καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, όπου η Ελλάδα είχε πάρει τα εύσημα κατά την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την μεγάλη πρόοδο που είχε κάνει στον τομέα αυτόν καθώς λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου ολοκληρώθηκε στο Ορλάντο των ΗΠΑ η αξιολόγηση της Ελλάδας από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force).

Η FATF είναι το διακρατικό Όργανο που θέτει τα παγκόσμια πρότυπα συμμόρφωσης των χωρών ως προς την τεχνική τους επάρκεια και την αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Τα πρότυπα αυτά επιβάλλονται στην πράξη μέσω ενός από τους ισχυρότερους και αυστηρότερους μηχανισμούς ελέγχου συμμόρφωσης στη διεθνή πρακτική.

Η προηγούμενη αξιολόγηση της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα το 2010 η χώρα να μπει σε Γκρίζα Λίστα, από την οποία κατάφερε να βγει τον Οκτώβριο του 2011 έπειτα από πολύ στενή επιτήρηση, στη διάρκεια της οποίας τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί σε όλον τον κόσμο όφειλαν να αντιμετωπίζουν τις συναλλαγές τους με ελληνικές επιχειρήσεις και πιστωτικά ιδρύματα ως υψηλού κινδύνου, εφαρμόζοντας μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας, με μεγάλο κόστος για την οικονομία. Από τον Ιούλιο η χώρα μας έχει ενταχθεί σε Κανονική Παρακολούθηση (πρώτη κατηγορία), μαζί με μόλις 7 άλλες χώρες παγκοσμίως, με ισχυρούς μηχανισμούς ενάντια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων οι εταιρείες υποχρεούνται να καταχωρούν ηλεκτρονικά στοιχεία σχετιζόμενων φυσικών προσώπων (μέλη ΔΣ, εντεταλμένους συμβούλους, διευθυντές, εταίρους, μετόχους κλπ.) όλα τα νομικά πρόσωπα και οντότητες που έχουν έδρα ή ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

«Ξοφλάει» γραμμάτια η ΝΔ

Και τώρα έρχεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης να τα ανατρέψει όλα, για να κάνει τη χάρη στους εκλεκτούς της φίλους μιντιάρχες.

Με τη διάταξη στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο «εξαιρεί ιδιοκτήτες και μετόχους καναλιών, ελεύθερων και συνδρομητικών, εταιριών διανομής, καθώς και εκδοτών, από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες» όπως καταγγέλλει ο κ. Κάτσης ο οποίος θέτει σειρά ερωτημάτων:

«Το ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί από την Κυβέρνηση είναι πού αποσκοπεί μια τέτοια ενέργεια: Μήπως στοχεύει να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;».

Και όλα αυτά την ημέρα που το Documentonews.gr αποκαλύπτει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης παίρνει με 41 εκατ. ευρώ τη Forthnet με κούρεμα των χρεών της από τις συστημικές τράπεζες που υπερβαίνει το 80%.

Όταν έγινε τεράστιος αγώνας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να πληρώσουν οι καναλάρχες τις συχνότητες που τόσα χρόνια χρησιμοποιούσαν δωρεάν και να καταπολεμηθεί το μαύρο χρήμα που επενδύεται στα Μέσα Ενημέρωσης και να αποκαλυφθούν οι πηγές από τις οποίες προέρχεται, η Νέα Δημοκρατία με ένα εμβόλιμο άρθρο στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, αλλάζει τα πάντα κρύβοντας όλους τους πιθανούς χρηματοδότες των ΜΜΕ και την προέλευση του μαύρου χρήματος. Θα μπορούν πια να επενδύονται ανώνυμα στην Ελλάδα ναρκοδολάρια, χρήματα που προέρχονται από πώληση όπλων, χρήματα της μαφίας ή από οποιαδήποτε άλλη σκοτεινή πηγή.

Με τη διάταξη αυτή κανείς πλέον δεν θα μάθει ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες και από πού προέρχονται τα χρήματα της offshore εταιρείας Velvet Success SA που εμφανίζεται να χρηματοδοτεί, όπως έχει αποκαλύψει τo Documento, τόσο τις επιχειρήσεις της συζύγου του Πρωθυπουργού, Μαρέβας Μητσοτάκη όσο και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» σε περιόδους, μάλιστα, που βρίσκονται σε άσχημη οικονομική. Της εταιρείας η οποία με έδρα τον Παναμά εμφανίζεται ως από μηχανής θεός για να δώσει πνοή σε δύο άλλες που η πραγματική τους κατάσταση δεν συνάδει καθόλου με τη δημόσια εικόνα που προβάλλουν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αδωνις Γεωργιάδης δείχνουν πως θέλουν και πως ονειρεύονται την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, μαύρο χρήμα από παράνομες δραστηριότητες και offshore εταιρείες. Η κυβέρνηση της Δεξιάς δεν σταματά μπροστά σε τίποτα προκειμένου να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στους φανερούς αλλά και τους κρυφούς χρηματοδότες της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter