Κρυφή αύξηση βάζει «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Μάιο

Κρυφή αύξηση βάζει «φωτιά» στους λογαριασμούς ρεύματος από τον Μάιο

Νέα επιβάρυνση ενόψει για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα δουν «φουσκωμένους» τους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Μαΐου, καθώς η ΡΑΕ έδωσε το «πράσινο φως» στις 30 Μαρτίου, για «κρυφή» αύξηση μέσα στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για ρύθμιση που αναμένεται να επηρεάσει ιδιαίτερα τα νοικοκυριά. Η αύξηση θα είναι της τάξεως του 77% για οικογένεια που τροφοδοτείται με τριφασική σύνδεση 25 kVA (συνολική επιβάρυνση 7,5%), ενώ για τροφοδοσία με μονοφασική σύνδεση ισχύος 8 kVA υπολογίζεται άνοδος τιμών κατά 22% (συνολική επιβάρυνση 2,5%).

Για παράδειγμα, μία οικογένεια που ζει σε κατοικία με τριφασική σύνδεση 25 kVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 kVA θα πληρώσει συνολικό ποσό για τις χρεώσεις του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 173,75 ευρώ. Με τις τρέχουσες χρεώσεις πληρώνει 98,45 ευρώ. Η αύξηση είναι 77%. Στο σύνολο του λογαριασμού η επιβάρυνση είναι 7,5%.

Μέχρι πρότινος, οι οικιακοί καταναλωτές πλήρωναν ένα ποσό για το δίκτυο διανομής το οποίο κυμαίνεται στα 0,52 ευρώ/ kVA και στη μοναδιαία χρέωση ενέργειας (στα 0,02130 ευρώ/kVA) με το συνολικό ποσό να προκύπτει μέσω μαθηματικού τύπου, σύμφωνα με τον «Οικονομικό Ταχυδρόμο». Μετά την απόφαση της ΡΑΕ, η αναπροσαρμογή θα εκτοξεύσει τη μοναδιαία πάγια χρέωση στα 4,434 ευρώ/kVA, ήτοι αύξηση 752,7%, ενώ η δεύτερη χρέωση θα μειωθεί κατά 33,5%.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω των αιτημάτων του ΔΕΔΔΗΕ για έσοδα ύψους 981,7 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αντληθεί από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter