Κρύβεται πίσω από τη «διεθνή διάσταση» της κρίσης ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Κρύβεται πίσω από τη «διεθνή διάσταση» της κρίσης ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια

Νοσηρότητα, δικαιολογίες, επιλεκτικά στοιχεία και τον Πούτιν επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «απολογία» στην οποία κλήθηκε στη Βουλή από τον Αλέξη Τσίπρα, μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για την ακρίβεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την κατηγορία της ενίσχυσης των συμφερόντων των λίγων και την απουσία ενσυναίσθησης για το τι συμβαίνει στην κοινωνία.

Δείτε επίσης: «Παράθυρο» Μητσοτάκη για… επανεξέταση του diesel

Σε ρόλο «δασκάλου» και αξιολογητή του κειμένου της επίκαιρης ερώτησης και της τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής, στην απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ακρίβεια. Σημειώνεται πως εκτός της σκληρής κριτικής για τα ανεπαρκή μέτρα στήριξης της κυβέρνησης μέχρι στιγμής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη για το τι παρέλαβε, υπογραμμίζοντας την αξία του αποθεματικού των 40 δισ. ευρώ και τη ρύθμιση του χρέους, καταλήγοντας στο αίτημα για προσφυγή στις κάλπες.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε να «στολίσει» την εισαγωγή του με νοσηρά σχόλια και συνομωσιολογικές αναφορές για την Ρωσία και την «απουσία» αναφοράς στο πρόσωπο του Βλαντιμιρ Πούτιν και της εισβολής στην Ουκρανία ως αίτια για την πρωτοφανή κρίση, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων της κοινωνίας από την κυβέρνησή του.

«Αν κάποιος δεν γνώριζε τι συμβαίνει στον κόσμο, με την ερώτησή σας θα νόμιζε ότι η μεγαλύτερη έκρηξη του πληθωρισμού και των τιμών παγκοσμίως δεν οφείλεται στην εισβολή της Ρωσίας και τους ωμούς εκβιασμούς. Δεν είπατε τίποτα κ. Τσίπρα» ανέφερε με ύψος τρολ των κοινωνικών δικτύων ο πρωθυπουργός, εξαπολύοντας ακόμα μία παραπλανητική αναφορά προς την αξιωματική αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για τον «παρολίγον δανειστή σας το 2015».

Μάλιστα, μετά το υβρεολόγιο κατά της αντιπολίτευσης για «ρωσόφιλη» στάση, επέμεινε να στέκεται στην Ρωσία, τονίζοντας πως «η παγκόσμια ακρίβεια έχει όνομα και είναι ο εκβιασμός της Ρωσίας ως ασύμμετρο όπλο κατά της Ευρώπης» και επιμένοντας στο ναπολεόντειο «η πρόσκαιρη κρίση θα κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει».

Επικαλούμενος επιλεκτικά στοιχεία και κάποιους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποσείσει τις κατηγορίες πως αδυνατεί να αντιληφθεί τον αντίκτυπο της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς νωρίτερα είχε κατηγορηθεί πως «συμπεριφέρεται σαν Λουδοβίκος, και κυβερνά σαν Θάτσερ».

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει διαθέσει 13 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης, χωρίς να εξηγήσει το που πήγαν αυτά τα χρήματα, ενώ απέκρουσε τις κατηγορίες για προστασία συμφερόντων με την επίκληση των 2,7 δισ. ευρώ που φέρεται η κυβέρνηση να έχει εισπράξει από τον μηχανισμό υπερεσόδων από τους προμηθευτές ενέργειας, στον οποίο σύρθηκε αφού η αντιπολίτευση του ζητούσε να παρέμβει από το ξέσπασμα της κρίσης τον περασμένο χειμώνα.

Μαγική εικόνα παρουσίασε και στους δείκτες της οικονομίας, αφού τον υψηλό πληθωρισμό της χώρας μας δικαιολόγησε με τον… ακόμα υψηλότερο άλλων χωρών της Ευρώπης. Εκεί όμως φρόντισε και πάλι να χαμηλώσει τον πήχη των απαιτήσεων των πολιτών, μιλώντας για το «fuel pass» σε παρελθόντα χρόνο και αφήνοντας μία γενικόλογη αναφορά για επαναφορά του στο μέλλον, δίχως κάποια δέσμευση.

Αφού παρέθεσε για μία ακόμα φορά επί μέρους, επιλεκτικές παρεμβάσεις για θέματα που δεν αφορούν την ακρίβεια, κατέφυγε και πάλι στην επίκληση του διεθνούς αντίκτυπου της κρίσης, ρίχνοντας τις ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για μία «ευρωπαϊκή λύση, χωρίς την οποία δεν μπορεί κανένας προϋπολογισμός να αντέξει». Κατέληξε δε να ζητά «σοβαρότητα» υπό τη διαμαρτυρία πως «για όλα φταίει ο Μητσοτάκης δηλαδή;», κατηγορώντας την αντιπολίτευση για λαϊκισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, έστρεψε τον δικό του λαϊκισμό κατά των αντιπάλων του, επικαλούμενος παρεμβάσεις και κριτική της αντιπολίτευσης σε προηγούμενα στάδια της κρίσης για να τα «αποδομήσει», δίχως όμως σε καμία φάση της ομιλίας του να απαντά στις αιτιάσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κρατώντας και στο τέλος τον ρόλο του «αξιολογητή» της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα, τον έψεξε πως «τελικά σήμερα δεν υπήρχε καμία ερώτηση», υποστηρίζοντας πως ο ίδιος έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται αλλού από τα γεγονότα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter