ΚΤΕΛ Αττικής: Στον «αέρα» η μαθητική έκπτωση 50% – Σφοδρές αντιδράσεις

ΚΤΕΛ Αττικής: Στον «αέρα» η μαθητική έκπτωση 50% – Σφοδρές αντιδράσεις

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το θέμα της μεταφοράς μαθητών σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής καθώς, όπως καταγγέλλουν σύλλογοι γονέων, διεκόπη η παροχή έκπτωσης για τις μαθητικές μετακινήσεις εκτός σχολικού ωραρίου από τα ΚΤΕΛ Αττικής.

Τι ζητούν; Ρύθμιση η οποία να δίνει λύσει σε αυτό το πάγιο ζήτημα καθώς, όπως επισημαίνουν, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια τα ΚΤΕΛ δεν έχουν εκδώσει ακόμα τις μαθητικές κάρτες που εξασφάλιζαν έκπτωση 50% ανεξάρτητα από την ώρα και την ημέρα της μετακίνησης.

Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωσή τους οι γονείς από τους δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας – Πικερμίου και Μαρκόπουλου υπογραμμίζουν πως επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τη διοίκηση των ΚΤΕΛ Αττικής. Ωστόσο, έως τώρα το ζήτημα δεν έχει λυθεί, παρά το γεγονός πως είχαν λάβει -αρχικά- διαβεβαιώσεις πως η διαδικασία θα προχωρήσει. Όπως τους γνωστοποιήθηκε δεν «πέρασε» από το ΔΣ ενώ υπάρχουν σκέψεις για να μειωθεί η έκπτωση σε 25%.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ο Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαραθώνα επισημαίνει ότι: «Μετά από την μαζική και δυναμική πίεση των Γονιών, η Δημοτική Αρχή αποφάσισε, με κάποια καθυστέρηση, να ασχοληθεί με το πρόβλημα της διακοπής της μαθητικής έκπτωσης από την ΚΤΕΛ. Θα μπορούσε να γίνει βέβαια πιο οργανωμένα για καλλίτερα και μονιμότερα αποτελέσματα».

Αναφορά και από τον Σπίρτζη

Ο βουλευτής Ά Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης κατέθεσε αναφορά προς τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την οποία ζητά την άμεση εξέταση των καταγγελιών των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών και Μαθητριών Δήμων Μαραθώνα, Ραφήνας–Πικερμίου και Μαρκοπούλου σύμφωνα με τις οποίες η διοίκηση των ΚΤΕΛ Αττικής φέρεται να προσανατολίζεται στην κατάργηση της έκπτωσης του 50% για τις μεταφορές των μαθητών καθώς, παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Ενώσεων, αποφεύγει να πάρει θέση.

Είναι απίστευτη η αδιαφορία της κυβέρνησης για θέματα που αφορούν την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους της χώρας μας. Η κυβερνητική απέχθεια στις ανάγκες των μαθητών εκφράζεται σε κάθε ευκαιρία. Από τις μάσκες , την έλλειψη εκπαιδευτικών , την παντελή αδιαφορία για την ανεύρεση νέων κτιρίων , την μείωση των καθαριστριών στα σχολεία , την σπίλωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και των μαθητικών κινητοποιήσεων, την τρομοκράτηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών , την κράτηση ανηλίκων μαθητών 4 ημέρες στη ΓΑΔΑ μέχρι και τη μαθητική έκπτωση του εισιτηρίου των ΚΤΕΛ.

Στην αναφορά που κατέθεσε βάσει του κοινού Δελτίου Τύπου που εξέδωσαν στις 15/10/2020 οι προαναφερθείσες Ενώσεις επισημαίνονται τα εξής:

Τα τελευταία χρόνια (από το 2016), οι μαθητές ελάμβαναν από τα ΚΤΕΛ Αττικής εκπτωτική, μαθητική κάρτα 50% για τα λεωφορεία της εν λόγω εταιρείας. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι Ενώσεις Γονέων επικοινώνησαν από τις αρχές Σεπτεμβρίου με την Διοίκηση της εταιρείας ΚΤΕΛ Αττικής, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα οι σχετικές διαδικασίες και να παραλάβουν όλοι οι μαθητές τις κάρτες τους, πριν την λήξη της κάρτας της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ήτοι την 30/09/2020.

Δείγμα δε της ήδη υφιστάμενης κάρτας (όπως γίνεται κάθε χρόνο) εστάλη στη Διοίκηση των ΚΤΕΛ την 04η Σεπτεμβρίου 2020, επί της οποίας αναγράφεται, όπως γίνεται πάντα το ποσοστό της έκπτωσης, ήτοι 50%. Στην συνέχεια, την 10 Σεπτεμβρίου 2020, η Διοίκηση της ΚΤΕΛ Αττικής ενέκρινε τη συγκεκριμένη κάρτα.

Αίφνης και ενώ οι Ενώσεις προχωρούσαν κανονικά στην εκτύπωση των μαθητικών καρτών, ενημερώθηκαν την 23η Σεπτεμβρίου 2020 ότι τελικώς το Διοικητικό Συμβούλιο δεν ενέκρινε την έκπτωση για το 50% και ΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ να το μειώσουν φέτος στο 25%.

Έκτοτε και παρά τις πολλές προσπάθειές των ενώσεων δεν έχουν κατορθώσει να επικοινωνήσουν εκ νέου με τη Διοίκηση των ΚΤΕΛ Αττικής. Καθίσταται μάλλον φανερό δηλαδή, ότι η Διοίκηση των ΚΤΕΛ Αττικής έχει αποφασίσει να μη χορηγήσει την ως άνω έκπτωση στους μαθητές της Ανατολικής Αττικής, όπως έκανε κάθε χρόνο. Η συγκεκριμένη, εκπτωτική πολιτική δε παραχωρείτο από τα ΚΤΕΛ Αττικής σε Δήμους της Αττικής, οι οποίοι δεν εξυπηρετούνται από αστική συγκοινωνία, με σκοπό τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των μαθητών των περιοχών αυτών και την οικονομική ελάφρυνση των οικογενειών τους, δεδομένης της οικονομικής κρίσης και της μεγάλης διαφοράς στην τιμή του εισιτηρίου των αστικών και των υπεραστικών συγκοινωνιών (ΚΤΕΛ).

«Είναι δεδομένο ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο ουδείς εκ των λόγων που οδήγησαν στην απόφαση για τη συγκεκριμένη, εκπτωτική πολιτική έχει εκλείψει, τουναντίον έχουν επιταθεί» τονίζει χαρακτηριστικά στην αναφορά του ο Χρήστος Σπίρτζης.

Παράλληλα, ο βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ζητά την άμεση εξέταση των διαλαμβανομένων στο Δελτίο Τύπου, καθώς και ενημέρωση για τις σχετικές ενέργειες που προτίθενται να λάβουν τα καθ΄ ύλην αρμόδια υπουργεία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter