Κτηματολόγιο ΑΕ: Εννιά χρόνια ερευνών για την αμαρτωλή καμπάνια

Κτηματολόγιο ΑΕ: Εννιά χρόνια ερευνών για την αμαρτωλή καμπάνια

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται στις έρευνες της Δικαιοσύνης και του ΣΔΟΕ σε ό,τι αφορά την Κτηματολόγιο ΑΕ αναφορικά με τις υπέρογκες διαφημιστικές δαπάνες της εταιρείας το 2008.

Αν και οι πρώτες έρευνες ξεκίνησαν το 2010, εντούτοις ακόμη και σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα για την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών αρχών στη συγκεκριμένη έρευνα.

Η έρευνα των εισαγγελικών αρχών και του ΣΔΟΕ αφορά τη διαφημιστική καμπάνια του κτηματολογίου για την πενταετία 2007-2012. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento, μόνο το 2008 η δαπάνη ανήλθε συνολικά σε 6,2 εκατ. ευρώ. Τα 4 εκατομμύρια από αυτά δόθηκαν μέσω διαφημιστικών εταιρειών οι οποίες είχαν σχέσεις με τη ΝΔ και είχαν αναλάβει διαφημιστικές εκστρατείες του κόμματος σε προεκλογικές περιόδους του παρελθόντος. Τα υπόλοιπα δόθηκαν απευθείας από την Κτηματολόγιο ΑΕ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, με την επιλογή για τη διανομή των διαφημιστικών κονδυλίων να επαφίεται στην ίδια την εταιρεία. Πιο αναλυτικά, από τα 6,2 εκατ. ευρώ τα 2,028 διοχετεύτηκαν στον έντυπο Τύπο, τα 2,535 εκατ. στους τηλεοπτικούς σταθμούς και 507.000 ευρώ σε ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Όπως είχε αποκαλύψει το Documento, τον Φεβρουάριο του 2018 το ΣΔΟΕ απέστειλε έγγραφο στα γραφεία της εταιρείας Κτηματολόγιο ΑΕ στη λεωφόρο Μεσογείων στο πλαίσιο εκτέλεσης παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Με αυτό ζητούσε από την Κτηματολόγιο ΑΕ να προσκομίσει εντός πέντε ημερών μια σειρά από στοιχεία που είχαν να κάνουν με τις «δαπάνες προβολής, επικοινωνίας και διαφήμισης με τους πολίτες για την κτηματογράφηση από 01/01/2007 έως και 31/12/2012». Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ΣΔΟΕ ζητούσε από την Κτηματολόγιο ΑΕ να προσκομίσει στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αντίστοιχο αίτημα είχε αποσταλεί και τον Ιούλιο του 2012 στο πλαίσιο εκτέλεσης εισαγγελικής παραγγελίας και ενώ πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ. Σε ό,τι αφορά την έρευνα του Φεβρουαρίου του 2018, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από την Κτηματολόγιο ΑΕ, οι ελεγκτές εκτός από σωρεία εγγράφων ζήτησαν και ειδικό χώρο προκειμένου να εγκατασταθούν στα γραφεία του φορέα. Τα έγγραφα ετοιμάστηκαν και παραδόθηκαν στους ελεγκτές μέσα σε δεκάδες χάρτινες κούτες καθώς ο όγκος τους ήταν αρκετά μεγάλος. Από τότε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στη σχετική έρευνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμιά περαιτέρω επικοινωνία μεταξύ των ελεγκτών και της Κτηματολόγιο ΑΕ. Δηλαδή κάποια κλήση για κατάθεση, για αναζήτηση περισσότερων στοιχείων κ.λπ. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κούτες με τα στοιχεία εδώ και μήνες έχουν κλειδωθεί σε αποθήκη της εταιρείας.

Έρευνες από το 2010

Η έρευνα για τη διαφημιστική καμπάνια του κτηματολογίου ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010 έπειτα από παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε ερώτηση του βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου στη Βουλή, ύστερα από δημοσίευμα του Documento, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Αρχικά σχηματίστηκε δικογραφία, η οποία χρεώθηκε σε εισαγγελέα για επεξεργασία και διαβιβάστηκε στον 27ο πταισματοδίκη Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης επέστρεψε τον Μάρτιο του 2011 εκ νέου στην εισαγγελία. Μερικούς μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 21 Σεπτεμβρίου 2011 η δικογραφία διαβιβάστηκε ξανά στον 27ο πταισματοδίκη Αθηνών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και στις 17 Απριλίου του 2012 υποβλήθηκε στο ΣΔΟΕ για διενέργεια επίσης προκαταρκτικής εξέτασης. Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τον Οκτώβριο του 2016, όταν η δικογραφία επέστρεψε ξανά στη Δικαιοσύνη. Στις 28 Ιουλίου 2017 η σχετική δικογραφία διαβιβάστηκε για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Επτά χρόνια δηλαδή μετά την αρχική παραγγελία της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Σήμερα, εννιά χρόνια μετά την αρχική παραγγελία, οι διαφημιστικές δαπάνες ακόμη ερευνώνται. Την ίδια ώρα που τα περισσότερα πρόσωπα τα οποία σχετίζονταν με την υπέρογκη διαφημιστική δαπάνη του 2008 δεν εργάζονται πλέον στην εταιρεία, ενώ ο τότε πρόεδρος της εταιρείας δεν βρίσκεται καν εν ζωή. Είναι ερώτημα γιατί οι έρευνες έχουν καθυστερήσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπως επίσης και τι μέλλει γενέσθαι στην πορεία των ερευνών από εδώ και πέρα.

Άλλες εισαγγελικές έρευνες

Δεν είναι όμως και οι μοναδικές εισαγγελικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε σχέση με την Κτηματολόγιο ΑΕ. Τον Αύγουστο του 2012 το ΣΔΟΕ είχε αποστείλει έγγραφο προς την εταιρεία με το οποίο ζητούσε στοιχεία για μια σειρά από ζητήματα στο πλαίσιο εισαγγελικής παραγγελίας. Οπως, για παράδειγμα, «η είσπραξη των τελών κτηματογράφησης», οι «αναδοχές στο έργο της κτηματογράφησης», οι δαπάνες για «προβολή και διαφήμιση» κ.λπ. Είναι άγνωστο τι συνέβη με την πορεία των συγκεκριμένων ερευνών. Εάν δηλαδή βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη με αρκετή καθυστέρηση ή εάν ολοκληρώθηκαν δίχως να έχει προκύψει κάτι το επιβαρυντικό για την Κτηματολόγιο ΑΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter