Κτίρια που ξεπερνούν τα όρια

Κτίρια που ξεπερνούν τα όρια

Τα σημαντικότερα φουτουριστικά κτίρια που ολοκληρώνονται μέσα στο 2017 από τη Νέα Υόρκη έως το Μακάο και από το Αμβούργο έως το Κέιπ Τάουν _x000D_
_x000D_

Ο γυάλινος πύργος-τζένγκα

Η Τραϊμπέκα, όπως και το Σόχο, υπήρξε για χρόνια βιομηχανικό κέντρο του νότιου Μανχάταν. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις γειτονιές, κάποια στιγμή τις ανακαλύπτουν οι γκαλερίστες και από πίσω ακολουθούν όσοι ψάχνουν αφορμή να ξαλαφρώσουν το παραγεμισμένο πορτοφόλι τους. Ετσι, εδώ και τρία χρόνια η αγορά διαμερισμάτων στο κτίριο 56 Leonard Street, που ολοκληρώνεται μέσα στο 2017, αποτελεί hot επένδυση. Ο εντυπωσιακός γυάλινος ουρανοξύστης, στη βάση του οποίου έχει κουρνιάσει ένα ατσάλινο γλυπτό του Anish Kapoor, θυμίζει πύργο-τζένγκα. Κατασκευάζεται από την ελβετική εταιρεία Herzog & de Meuron και αποτελείται από 60 ορόφους, με διαμερίσματα που κοστίζουν από 3,5 έως 50 εκατομμύρια δολάρια. Το κτίριο που μοιάζει να αποσυναρμολογείται καθώς αναπτύσσεται, ήδη διεκδικεί μια θέση δίπλα στους κορυφαίους ουρανοξύστες της Chrysler και του Hearst Tower.

Τα φουτουριστικά σιλό

Ο Jochen Zeitz υπήρξε ο νεότερος σε ηλικία CEO της Puma. Έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν τόλμησε, σε αντίθεση με άλλους, να επενδύσει στις αφρικανικές ομάδες. Εκτός από επιτυχημένο στέλεχος, ο Zeitz είναι και μανιώδης συλλέκτης έργων της σύγχρονης αφρικανικής τέχνης. Η μεγάλη συλλογή του που αποτελείται από έργα από το 2000 και μετά θα στεγαστεί στο Zeitz Museum of Contemporary African Art (MOCAA) στο Κέιπ Τάουν, πάνω στο ιστορικό σύμπλεγμα των σιλό σιτηρών της πόλης. Για την κατασκευή του μουσείου, οι 42 κάθετες σήραγγες του σιλό κόπηκαν με ειδικά μηχανήματα και συνδυάστηκαν έξυπνα με γυαλί, δίνοντας φουτουριστική αίσθηση. Το μουσείο που θα ανοίξει τις πύλες του τον Σεπτέμβριο του 2017, θεωρείται το μεγαλύτερο (9.500 τ.μ.) της Αφρικής των τελευταίων 100 χρόνων.

Βότσαλα στην άμμο

Στην πόλη Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να ανοίξει μέσα στη χρονιά το King Abdulaziz Center for World Culture, της κατασκευάστριας νορβηγικής εταιρείας Snohetta, κατά παραγγελία της σαουδαραβικής κρατικής εταιρείας πετρελαίων Saudi Aramco. Το κτίριο που θυμίζει σύμπλεγμα από τεράστια βότσαλα (το ψηλότερο είναι 90 μ.), εμπνέεται από τη λιτότητα της περιβάλλουσας φύσης. Αρκετά πρωτότυπο στην εποχή που η ισχύς των πετροδόλαρων προβάλλεται συνήθως μέσα από κτίρια που υψώνονται για να αγγίξουν τον θεό. Με εσωτερικούς χώρους κατευθείαν βγαλμένους από το μέλλον, το πολιτιστικό κέντρο των 100.000 τ.μ., που χτίζεται από το 2008, θα φιλοξενήσει με το άνοιγμά του μεγάλες εκθέσεις, συνέδρια και εκδηλώσεις, φιλοδοξώντας να γίνει ο «πύργος της γνώσης» όχι μόνο για τη Σαουδική Αραβία, αλλά για όλο τον κόσμο.

Σας αρέσει ο Μπραμς;

Το Elbphilharmonie ή Elphi, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του Αμβούργου, θεωρείται το ψηλότερο κατοικημένο κτίριο της πόλης (110 μ.). Πρόκειται για κατασκευή της ελβετικής αρχιτεκτονικής εταιρείας Herzog & de Meuron στην κορυφή μιας παλιάς αποθήκης, στη συνοικία HafenCity, που δημιουργήθηκε για να αποτελέσει συναυλιακό χώρο. Με μια εντυπωσιακή γυάλινη πρόσοψη και μια οροφή που σχεδιαστικά παραπέμπει σε κύμα, το κτίριο φιλοξενεί στο εσωτερικό του δύο υπερσύγχρονες αίθουσες συναυλιών, ένα ξενοδοχείο και διαμερίσματα. Η κατασκευή του ξεκίνησε με προϋπολογισμό τα €241 εκατομμύρια και τελικά χρειάστηκαν συνολικά €789 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο. Αν και ήδη έχουν γίνει κάποιες συναυλίες, το επίσημο Opening Festival του Elbphilharmonie θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου και θα κρατήσει τρεις εβδομάδες – μεταξύ άλλων θα εμφανιστούν ο Yo-Yo Ma και οι Einstürzende Neubauten.

Ο κύβος καταπίνει τη σφαίρα

Το Taipei Performing Arts Center δημιουργήθηκε από την ολλανδική εταιρεία ΟΜΑ, με επικεφαλής τους Rem Koolhaas και David Gianotten. Για την κατασκευή του κτιρίου καταστρατηγήθηκαν οι κλασικές αρχιτεκτονικές φόρμες, με το σκεπτικό ότι και τα μεγάλα γεγονότα του θεάματος του τελευταίου αιώνα ξεχώρισαν επειδή έμειναν έξω από τα τετριμμένα. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό κυβικό κτίριο που μοιάζει να καταπίνει μια τεράστια μπάλα. Η κεντρική θεατρική αίθουσα, με τις 1.500 θέσεις, βρίσκεται μέσα στην τεράστια σφαίρα, ενώ υπάρχουν άλλες δύο αίθουσες χωρητικότητας 800 ατόμων περιφερειακά του κύβου. Μέσα στους πολυσύχναστους και πολύχρωμους δρόμους της Ταϊπέι, το πολιτιστικό αυτό κέντρο είναι τόσο εντυπωσιακό όσο ένας μετεωρίτης που μόλις έπεσε από τον ουρανό. Θα ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο του 2017.

Η Πόλη των Ονείρων

Στις αρχές της νέας χρονιάς πρόκειται να ολοκληρωθεί το ξενοδοχείο City of Dreams Hotel Tower που σχεδίασε η Zaha Hadid στο Μακάο, την περιοχή της νοτιοανατολικής Κίνας, πρώην αποικία των Πορτογάλων, που σήμερα αποτελεί την παγκόσμια πρωτεύουσα του τζόγου, ξεπερνώντας κατά πολύ το Λας Βέγκας στα έσοδα από τα καζίνο. Το κτίριο των 40 ορόφων θα στεγάσει 780 δωμάτια, σουίτες και βίλες, καθώς και εγκαταστάσεις αναψυχής, όπως σπα, εστιατόρια και πισίνες. Η κεντρική δομή από γυαλί και μέταλλο σπάει από μια σειρά κενών και, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες της εταιρείας Zaha Hadid Architects, συνενώνει τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία της οροφής και των τοίχων για να δημιουργήσει μια γλυπτική μορφή που καθορίζει πολλούς από τους εξωτερικούς δημόσιους χώρους του κτιρίου.

Στις ακτές του Περσικού Κόλπου 

Στο νησί Saadiyat του Αμπου Ντάμπι πρόκειται να ανοίξει τις πύλες του τη νέα χρονιά το μουσείο Guggenheim Abu Dhabi που κατασκευάζεται από το 2011, σε σχέδια του Frank Gehry. Το κτίριο αποτελείται από ένα σύμπλεγμα γεωμετρικών σχημάτων από μέταλλο, γυαλί και γύψο, από το οποίο ξεχωρίζουν οι μπλε κώνοι. Η κατασκευή του σταμάτησε αρκετές φορές έπειτα από καταγγελίες καλλιτεχνών παγκοσμίως για τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες δούλευαν οι χτίστες. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται μέσα στο 2017 και πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο της αλυσίδας μουσείων Guggenheim, με συλλογές που θα αναδεικνύουν την ισλαμική και μεσανατολική κουλτούρα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter