Κώδικας καλής συμπεριφοράς στη Νότια Σινική Θάλασσα

Κώδικας καλής συμπεριφοράς στη Νότια Σινική Θάλασσα

Τα κράτη της νοτιοανατολικής Ασίας και η Κίνα δέχθηκαν το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Κίνας υιοθέτησαν σήμερα ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο για έναν κώδικα συμπεριφοράς στη Νότια Σινική Θάλασσα, σε μία εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε ως πρόοδος, αναφορικά με την ένταση που χαρακτηρίζει την αναφερόμενη θαλάσσια περιοχή, από τις διεκδικήσεις των χωρών που την περιβάλλουν.

Ωστόσο, οι επικριτές της υποστηρίζουν ότι θα επιτρέψει στην Κίνα να κερδίσει χρόνο, ώστε να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη ναυτική της παρουσία στην περιοχή.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο που συμφωνήθηκε, στοχεύει στην προώθηση της διακήρυξης (Declaration of Conduct (DOC) of Parties in the South China Sea) που είχε συμφωνηθεί το 2002, αλλά είχε αγνοηθεί από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και κυρίως από την Κίνα. Το Πεκίνο έχει προχωρήσει στην κατασκευή επτά τεχνητών νησιών που βρίσκονται σε αμφιλεγόμενα ύδατα. Τα τρία από αυτά, έχουν εξοπλιστεί με διαδρόμους προσγείωσης, πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος, αλλά και σταθμούς ραντάρ.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές τονίζουν ότι το διαπραγματευτικό πλαίσιο αποτελεί απλά έναν οδηγό για το πώς θα υλοποιηθεί πρακτικά ο παραπάνω κώδικας.

Από την άλλη μεριά, οι επικριτές του κώδικα υποστηρίζουν ότι ο μη καθορισμός των αρχικών στόχων, η μη νομικά δεσμευτική εφαρμογή του, αλλά και η απουσία ενός μηχανισμού επίλυσης των διαφορών, ενισχύουν το κλίμα αμφιβολίας αναφορικά με την συνολική επιτυχία του εγχειρήματος.

Η συνεδρίαση της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας

Στις Φιλιππίνες συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), οι οποίοι ξεπέρασαν σήμερα ένα εμπόδιο αναφορικά με την αντιμετώπιση των διεκδικήσεων της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς εξέδωσαν ανακοινωθέν καλώντας για την αποφυγή της στρατικοποίησης της θαλάσσιας περιοχής.

Παράλληλα, τόνισαν την ανησυχία τους για τα τεχνητά νησιά που κατασκευάζει η Κίνα.

Οι ΥΠΕΞ απέτυχαν χθες να εκδώσουν το ανακοινωθέν εξαιτίας του προβλήματος που υπήρχε με τις διαφωνίες για την διατύπωση του ανακοινωθέντος σχετικά με τις δραστηριότητες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Πεκίνο είναι “ευαίσθητο” έναντι της οποιασδήποτε διατύπωσης της Συνόδου της ASEAN σχετικά με την κατασκευή και τον εξοπλισμό των τεχνητών νησιών.

Η Κίνα έχει αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων σε μερικά από αυτά τα νησιά, ενώ κατασκευάζει εγκαταστάσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, μπορούν να εξυπηρετήσουν την ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter