Κων/πολη: Προβάδισμα του Ιμάμογλου, δείχνει δημοσκόπηση – Απειλεί ο Ερντογάν

Κων/πολη: Προβάδισμα του Ιμάμογλου, δείχνει δημοσκόπηση – Απειλεί ο Ερντογάν

Ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ του ποσοστού του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για τον δήμο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, το ποσοστό που προβλέπεται για τον Εκρέμ Ιμάμογλου είναι 54% και για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ 45%.

Απειλές εκτοξεύει ο Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντείνει τις πιέσεις στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να του απαγορευτεί να αναλάβει καθήκοντα αν κριθεί ένοχος για προσβολή του κυβερνήτη μιας επαρχίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος κέρδισε, με μικρή διαφορά, τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου. Ωστόσο, μετά από αλλεπάλληλες προσφυγές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν η εκλογική επιτροπή ακύρωσε το αποτέλεσμα και διέταξε την επανάληψη της ψηφοφορίας για τις 23 Ιουνίου.

Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης ήταν μια από τις χειρότερες ήττες για τον Ερντογάν από το 2002. Το AKP σε αυτές τις εκλογές έχασε και την Άγκυρα.

Τις τελευταίες εβδομάδας ο Ερντογάν δεν είχε εμπλακεί στην προεκλογική εκστρατεία. Όμως χθες κατηγόρησε τον Ιμάμογλου ότι συνεργάζεται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιεροκήρυκα που κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ως εγκέφαλος του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Σήμερα, ο πρόεδρος απείλησε ότι ο Ιμάμογλου θα υποστεί τις συνέπειες επειδή φέρεται να προσέβαλε τον κυβερνήτη της Ορντού, στη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του. Μιλώντας σε μια ραδιοφωνική εκπομπή, ο Ερντογάν προανήγγειλε ότι ο κυβερνήτης Σεντάρ Γιαβούζ θα προσφύγει στη δικαιοσύνη.

“Δεν μπορώ τώρα να σας πω τι απόφαση θα βγάλουν οι δικαστές. Αλλά η απόφαση των δικαστών θα μπορούσε να μπλοκάρει τον δρόμο” του Ιμάμογλου σε αυτές τις εκλογές, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιμάμογλου ενεπλάκη σε μια διαμάχη στο αεροδρόμιο της Ορντού αφού του απαγορεύτηκε να χρησιμοποιήσει την αίθουσα των VIP. Υποστηρικτές του AKP λένε ότι στην έντονη λογομαχία του με αξιωματούχους του αεροδρομίου αποκάλεσε τον Γιαβούζ “σκύλο”. Ο ίδιος το διαψεύδει, λέγοντας ότι χρησιμοποίησε μια άλλη λέξη, που ακούγεται παρόμοια.

Προηγουμένως, ο Ερντογάν είχε πει ότι ο Ιμάμογλου δεν μπορεί να υπηρετήσει ως δήμαρχος παρά μόνο αν ζητήσει συγγνώμη για την προσβολή. Ωστόσο ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απέρριψε αυτήν την πρόταση, τονίζοντας ότι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης εκλέγεται από τον λαό, δεν διορίζεται από το Ερντογάν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter