Κωνσταντίνος Φρουζής – Ο βίος και η πολιτεία του πρώην μίστερ Novartis

Κωνσταντίνος Φρουζής – Ο βίος και η πολιτεία  του πρώην μίστερ Novartis

Ενα από τα πρόσωπα «κλειδιά» στην υπόθεση Novartis είναι ο πρώην αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της εταιρείας Κωνσταντίνος Φρουζής. Ο άνθρωπος τον οποίο οι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν κατονομάσει για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα.

Με σπουδές χημικού μηχανικού αλλά και χημικού και τρία μεταπτυχιακά διπλώματα στη Γαλλία ξεκίνησε την καριέρα του στο χώρο των επιχειρήσεων το 1985 ως Financial Engineer στην πετρελαϊκή εταιρεία EFL Total SA στη Γαλλία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στην εταιρεία L’OREAL SA. Στη συνέχεια απασχολήθηκε ως διευθυντής εμπορικής στον όμιλο Promodes Marinopoulos SA και έπειτα στον ΟΤΕ ως αναπληρωτής διευθυντής επί Παναγή Βουρλούμη.

Από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών ο Κων. Φρουζής πέρασε στη συνέχεια στον χώρο του φαρμάκου. Ο Andre Wyss πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Novartis από το 2004 έως το 2007 ήταν αυτός που προσέλαβε τον Φρουζή στην εταιρεία. Ο ίδιος, όπως κατέθεσε ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» στις 18 Ιανουαρίου 2018, είχε χαρακτηρίσει την πρόσληψη Φρουζή ως την «καλύτερή του πρόσληψη» καθώς ήταν «ικανός για όλα». Ο Andre Wyss φέρεται σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα να προσέλαβε τον Φρουζή στη θέση του αντιπροέδρου της Novartis Hellas αναθέτοντάς του «την αρμοδιότητα της επαφής και του επηρεασμού πολιτικών προσώπων». Ανθρωπος φιλόδοξος και επικοινωνιακός ο Κων. Φρουζής φερόταν ως το ιδανικό πρόσωπο για την επιθετική πολιτική που ακολουθούσε στη χώρα μας ο ελβετικός κολοσσός. Ανθρωποι που τον γνωρίζουν τον χαρακτηρίζουν άκρως επικοινωνιακό άνθρωπο, οξυδερκή αλλά ταυτόχρονα σκληρό διαπραγματευτή που δύσκολα δημιουργούσε φίλους.

Στις 28 Ιανουαρίου η προστατευόμενη μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» αναφέρθηκε στον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis Hellas. Τον χαρακτήρισε «συγκεντρωτικό» που «ήθελε να έχει τον απόλυτο έλεγχο στις σχέσεις του με τα πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καρπώνεται ο ίδιος, παράλληλα με τη Νovartis, το αντίστοιχο όφελος από τις παράνομες αποφάσεις των πολιτικών προσώπων».

Η θητεία στον ΣΦΕΕ και το τέλος από τη Novartis

To 2012 o Κωνσταντίνος Φρουζής εκλέχθηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ). Μια θέση στην οποία παρέμεινε την τριετία 2012-2015. Η εκλογή του ισχυροποίησε ακόμη περισσότερο τον κ. Φρουζή στο εσωτερικό της εταιρείας αλλά και στις συναντήσεις του με πολιτικά πρόσωπα. Ο ίδιος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του Documento να είχε στήσει το δικό του σύστημα εξουσίας εντός της εταιρείας τα χρόνια που διοικούσε. Για την εκλογή του στον ΣΦΕΕ η μάρτυρας «Κελέση» κατέθεσε τη δική της εκδοχή. «Οταν κατέθεσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΦΕΕ ο κ. Φρουζής δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις». Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η μάρτυρας, «το καταστατικό του ΣΦΕΕ όριζε πως για να εκλεγεί κάποιος στην προεδρία του συνδέσμου έπρεπε να κατέχει θέση διευθύνοντος συμβούλου φαρμακευτικής εταιρεία». Ο κ. Φρουζής ωστόσο την περίοδο εκείνη ήταν αντιπρόεδρος της Νovartis και επικεφαλής του τμήματος Market Access.

«Για τον λόγο αυτό συνέταξε σχετική επιστολή την οποία απέστειλε στον ΣΦΕΕ και στην οποία αναφερόταν ότι με την πιο πάνω ιδιότητά του (γενικού διευθυντή) εκπροσωπεί νόμιμα την εταιρεία σε όλους τους φορείς και τις αρχές, ώστε να φαίνεται ότι δήθεν ενεργεί ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Νovartis και ότι συνεπώς πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του στην εκλογική διαδικασία. Μάλιστα την 15/10/2012 ο Φρουζής οργάνωσε συνάντηση στον ΣΦΕΕ προκειμένου να αλλάξει το καταστατικό» ανέφερε η μάρτυρας.

Στις καταθέσεις τους οι μάρτυρες εμπλέκουν μεταξύ άλλων τον κ. Φρουζή και στοn χρηματισμό πολιτικών προσώπων. Μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος φέρεται σύμφωνα με την μάρτυρα «Αικατερίνη Κελέση» να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της επιστροφής 65 εκατ. ευρώ στη Novartis.

«Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε με ικανό ποσό το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω. Σε δυο περιπτώσεις τουλάχιστον, προτού συναντηθεί ο Φρουζής με τον Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, είχε μαζί του μια μαύρη αντρική τσάντα γεμάτη χρήματα, τα οποία είμαι βέβαιη ότι προορίζονταν για τον τελευταίο. Είναι βέβαιο ότι ο Στουρνάρας έλαβε απευθείας συνολικά ως δώρα, ποσό τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ, χωρίς να συμπεριληφθούν τα ποσά που έλαβε μέσω Mindwork» ανέφερε η μάρτυρας. Η ίδια μάρτυρας με την κατάθεσή της στις 29 Δεκεμβρίου ενέπλεξε τον κ. Φρουζή σε παράνομες εξαγωγές φαρμάκων την περίοδο 2011-2013 σε συνεννόηση και συνεργασία με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό.

Η αποχώρηση και τα πλαστά τιμολόγια

Το 2015 ο Φρουζής αποχώρησε από τον ΣΦΕΕ. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η αποχώρηση είχε να κάνει με τον εντοπισμό πλαστών τιμολογίων από τον Ιταλό διευθύνοντα σύμβουλο της Novartis. Κάποιοι άλλοι ότι απλώς είχε κάνει τον κύκλο του στην εταιρεία. Για την υπόθεση Novartis επιβλήθηκε στον κ. Φρουζή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ορισμένα στελέχη της εταιρείας θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες να είναι ο ίδιος ο κ. Φρουζής. Στηρίζουν την άποψή τους αυτή στο γεγονός πως τα όσα παρατίθενται στις σχετικές καταθέσεις ανάγονται σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με προσωπικά mail που αντάλλαζε ο ίδιος. Ο ίδιος με ανάρτησή του στο Facebook σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται έκανε λόγο για «χοντροκομμένη φάρσα» που «σύντομα θα καταπέσει» καθώς επίσης και για «στημένους ψευδομάρτυρες». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter