Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Γ΄

Κωνσταντίνος Καραμανλής ο Γ΄

Στρατηγικό_x000D_
κενό, ανεπάρκεια του αρχηγού, φθορά και ξεφούσκωμα του αιτήματος για πρόωρες_x000D_
εκλογές, mismatch απέναντι στον Τσίπρα. 

Ολα αυτά είναι παραπάνω από αρκετά για να τροφοδοτούν τη νευρικότητα μέσα στη ΝΔ και τις ζυμώσεις για την εξεύρεση διάδοχης λύσης. Το όνομα του Κώστα Καραμανλή, ή Καραμανλή του Γ΄, ακούγεται όλο και περισσότερο.

Το τέλος των Καραμανλήδων, όπως εύχονταν τα μέλη της δυναστείας των Μητσοτάκηδων, δεν ήρθε ποτέ. Αποδείχτηκε ότι πρόκειται για δρακογενιά. Μετά τον Κώστα, πρώην πρωθυπουργό, που προτιμά το παρασκήνιο, στο προσκήνιο βρίσκεται ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής. Γιος του Αχιλλέα, υποστηρίζει ότι θέλει να μοιάσει στον θείο του, τον ιδρυτή της ΝΔ. Να βάλει, κατά τους φίλους του, τη δική του σφραγίδα στον χώρο της «λαϊκής κεντροδεξιάς».

Δηλώνει φιλελεύθερος, αν και κατά τη γνώμη του ο φιλελευθερισμός στη χώρα μας έχει κατασυκοφαντηθεί. Οι απόψεις που κατά καιρούς εκφράζει έχουν στον πυρήνα τους την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων και όχι την «υποταγή» στους νόμους της αγοράς και του ακραίου καπιταλισμού. Σε αντίθεση με τον σημερινό αρχηγό της ΝΔ, δεν διστάζει να ταχθεί δημόσια υπέρ των πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς, ούτε φοβάται να μιλήσει για την προστασία της εργασίας και για μια κοινωνία της δημιουργίας και της αλληλεγγύης.

«Ο πολιτικός που δεν αφουγκράζεται τις αγωνίες της κοινωνίας και δεν σκύβει πάνω από τα προβλήματα των πολιτών δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους» φέρεται να είναι το «πολιτικό μπούρου μπούρου» του νεαρού. Οι δημόσιες παρεμβάσεις του είναι πολύ προσεκτικές και στοχευμένες, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αμφισβητεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, έστω και αμυδρά ή με υπαινιγμούς, την προεδρία Μητσοτάκη.

«Δεν πιστεύω στην πολιτική του χθες – που, δυστυχώς, πολλοί εφαρμόζουν και σήμερα. Πιστεύω στην πολιτική της ειλικρίνειας και του μέτρου που δεν στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων αλλά στο αποτέλεσμα, όπως μου δίδαξε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» διαβάζει κανείς στο προσωπικό του ιστολόγιο. Για να γίνει προφανές ότι καλά είναι τα ανανεωτικά λόγια, αλλά βασικό όπλο του αποτελούν το όνομα και η συγγένεια με τον γενάρχη.

Στο πρόσωπό του πολλά στελέχη της ΝΔ που δεν γοητεύονται από τις ηγετικές ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη βλέπουν τον επόμενο αρχηγό. Μάλιστα κάποιοι ένθερμοι οπαδοί του εκτιμούν πως αυτό μπορεί να συμβεί και πριν από τις εκλογές του 2019! Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, η σημερινή ΝΔ στην καλύτερη περίπτωση πολύ δύσκολα και οριακά θα κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και στην χειρότερη θα χάσει. «Το κόμμα που ίδρυσε ο Καραμανλής πρέπει να επιστρέψει ΧΘΕΣ στις ρίζες του. Στον λεγόμενο κοινωνικό φιλελευθερισμό» λένε μεταξύ τους. Για να συμβεί όμως αυτό απαιτούνται, όπως σημειώνουν, δύο προϋποθέσεις: η πρώτη είναι να αφήσει πίσω η ΝΔ την τοξική περίοδο Σαμαρά και η δεύτερη να καθαριστούν οι πολιτικοί λεκέδες που έχουν αφήσει ο Κυριάκος, ο Αδωνης και η παρέα τους.

Σε επικοινωνία που είχαμε με προβεβλημένο στέλεχος της καραμανλικής πλευράς, μας εξήγησε πως όσο παράξενο κι αν ακούγεται σε κάποιους μέσα στη Δεξιά, η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν έχει καμία τύχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. «Ο κόσμος έχει άποψη για τον Μητσοτάκη και τη δυναστεία που εκπροσωπεί. Γι’ αυτό και δεν πιστεύει στις αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις» μας τόνισε με νόημα. Τέλος, στο ερώτημά μας αν είναι έτοιμος ο νεαρός Καραμανλής να αναλάβει την ευθύνη της παράταξης μας… παρέπεμψε στο σλόγκαν που χρησιμοποίησε στις τελευταίες εθνικές εκλογές ο βουλευτής Σερρών: «Στα δύσκολα, Καραμανλής».

Επικίνδυνα παιχνίδια με την τρίτη αξιολόγηση

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο χρόνια για να καταλάβει ο Κυριάκος ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ συζήτησε με στενούς συνεργάτες του για τη «νέα μέρα» που εσχάτως ανακάλυψε πως ίσως εκτείνεται μέχρι το 2019. Αξιόπιστη πηγή μάς μετέφερε πως η ΝΔ «θα ποντάρει όλα τα λεφτά της» στην τρίτη αξιολόγηση, που κατά την ηγετική ομάδα της «θα κρατήσει μήνες», προσπαθώντας να πιέσει τον πρωθυπουργό για πρόωρες εκλογές. Αυτό που ωστόσο δεν ομολογούν είναι ότι για ακόμη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να ταυτιστεί με πιθανές ακραίες απαιτήσεις των δανειστών για να επιφέρει κάποιο πλήγμα στην κυβέρνηση.  

Θετική αντίδραση από τον επιχειρηματικό κόσμο

Στον επιχειρηματικό κόσμο και δη στον εφοπλιστικό βλέπουν με καλό μάτι το ενδεχόμενο να αποτοξινωθεί η ΝΔ από Σαμαρά και Μητσοτάκη και να ξαναγίνει «σοβαρό αστικό κόμμα». Στις συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους λέγεται πως ο εκ Σερρών βουλευτής θα μπορούσε να είναι αυτός που θα ξεριζώσει τα ακροδεξιά ζιζάνια της ΝΔ και θα επαναφέρει τη ΝΔ στον καραμανλισμό. Τέλος λέγεται, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί, πως στην προσπάθεια να αλλάξει ηγεσία η ΝΔ παίζει σημαντικό ρόλο γνωστή αμερικανική εταιρεία επικοινωνίας… 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter