Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Eυτυχώς υπήρξε ο έντιμος δημοσιογράφος Βαξεβάνης»

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Eυτυχώς υπήρξε ο έντιμος δημοσιογράφος Βαξεβάνης»

Ο Κρητικός πολιτικός εκθειάζει τον εκδότη του Documento σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Αλέξη Παπαχελά και δημοσιεύεται σε βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε.

Στις 11 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στο βιβλίο με τίτλο «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια, τόμος Β΄: 1974-2016» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος συνεχίζονται οι εκ βαθέων συνεντεύξεις που έδινε επί μία δεκαετία ο πρώην πρωθυπουργός στον δημοσιογράφο με τον όρο να δημοσιοποιηθούν μετά τον θάνατό του.

Ολα τα κεφάλαια του βιβλίου διαθέτουν τη δική τους βαρύτητα. Ας μείνουμε όμως στο κεφάλαιο εκείνο στο οποίο αποκαλύπτεται πώς αντιμετωπίζει μια πολιτική οικογένεια έναν δημοσιογράφο όταν οι αποκαλύψεις του έχουν διαφορετικό αντίκτυπο γι’ αυτήν. Από τη μια ο πατέρας χαρακτηρίζει τον δημοσιογράφο «έντιμο» και από την άλλη ο γιος «βραχίονα λάσπης» που επιτίθεται προσωπικά σε εκείνον και την οικογένειά του.

Η επίθεση της «Αυριανής»

Ο Κων. Μητσοτάκης αναλαμβάνει την ηγεσία της ΝΔ την 1η Σεπτεμβρίου 1984. Προτού συμπληρώσει έναν χρόνο στην καρέκλα του αρχηγού, ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου προκηρύσσει πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 1985. Λέει χαρακτηριστικά στον Αλ. Παπαχελά: «Ο Ανδρέας έκανε ό,τι μπόρεσε για να μου κόψει τον δρόμο… Εκανε πρόωρες εκλογές για να μην προλάβω εγώ ως αρχηγός να σταθώ».

Η πολιτική αντιπαράθεση φτάνει στα άκρα και ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Ο Μητσοτάκης γίνεται ο «αποστάτης που προσπαθεί να γίνει πρωθυπουργός» ενώ σε συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ ακούγεται και το σύνθημα «στις 2 του Ιούνη πεθαίνει το γουρούνι». Στην πόλωση αυτή η «Αυριανή» των αδερφών

Κουρή βγαίνει έχοντας πρωτοσέλιδο πριν από τις εκλογές μια φωτογραφία που προκάλεσε σάλο. Τον εμφάνιζε χαμογελαστό μαζί με Γερμανούς στρατιώτες στην Κατοχή. «Φωτογραφία – ντοκουμέντο αποδεικνύει: Ανθρωπος των ναζί ο Κώστας Μητσοτάκης-Αυτή η φωτογραφία αποτελεί ντροπή για όλη την ηγεσία της δεξιάς» έλεγε το πρωτοσέλιδο. Στο ρεπορτάζ της ανέφερε, με βάση στοιχεία που επικαλούνταν από το αρχείο της Στάζι, ότι ο Μητσοτάκης ήταν συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή. Η εφημερίδα πουλάει περισσότερα από 230.000 φύλλα και το πολιτικό σκηνικό παίρνει φωτιά.

Λέει ο Μητσοτάκης: «Χρησιμοποίησαν μια φωτογραφία όπου πράγματι ήμουν εγώ με δύο Γερμανούς, οι οποίοι όμως ήταν Γερμανοί που είχαν αυτομολήσει σε μας. Στην τελική φάση εγώ είχα αναλάβει για λογαριασμό του συμμαχικού στρατηγείου την προσπάθεια να σπάσουμε το ηθικό των Γερμανών, αποκλεισμένων τότε στην Κρήτη, και να τους φέρουμε να παραδοθούν. Αυτήν τη φωτογραφία εμφάνισαν με μεγάλα γράμματα ότι ήταν απόδειξη. Αυτό, εντάξει,

θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήταν μια μεγάλη αφέλεια, η οποία παρά ταύτα έπαιξε τον ρόλο της, Αλλά το τραγικό είναι άλλο. Δημοσίευσαν στοιχεία από τη Στάζι και παρουσίασαν ένα έγγραφο, το οποίο με εμφάνιζε εμένα, το δημοσίευσε η “Αυριανή”, ως συνεργάτη των Γερμανών. Ένα επίσημο, υποτίθεται, έγγραφο από το αρχείο της Στάζι. Εγώ αντέδρασα, όλος ο κόσμος αντέδρασε, ακόμα και το ΚΚΕ, άλλα κόμματα, ακόμα και οι έντιμοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ ντρεπόντουσαν. Και όμως κυκλοφόρησε η “Αυριανή”, δημιούργησε μεγάλο θόρυβο και το βράδυ που μίλησε ο Ανδρέας στην Πάτρα αναφέρθηκε σε αυτό και από κάτω οι ευγενείς τότε νέοι του ΠΑΣΟΚ φώναζαν: “Φόλα στον σκύλο των Ναζί”. Συνθήματα άκρως εξυβριστικά».

Επιστολή στον Κυριάκο

Το μελανό αυτό στοιχείο στην ιστορία του Κων. Μητσοτάκη αφαίρεσε με την έρευνά του ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Σε άρθρο-επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκδότης του Documento έγραφε το 2016: «Αποκάλυψα λοιπόν, Κυριάκο μου, πως ο πατέρας σου δεν ήταν συνεργάτης των ναζί. Εδωσα στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία που στοιχειοθετούσαν πως αυτή η κατηγορία χαλκεύτηκε στη Στάζι, τη μυστική υπηρεσία της Ανατολικής Γερμανίας, ύστερα από αίτημα των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών. Δημοσίευσα έγγραφα αλλά και συνεντεύξεις των πρακτόρων».

Ο Κων. Μητσοτάκης αναφέρει επί λέξει: «Αυτή η αθλιότητα που επιχειρήθηκε εναντίον μου αποκαλύφθηκε πλήρως στην πορεία διότι ένας έντιμος δημοσιογράφος (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα του Κ. Βαξεβάνη στην παραπομπή 42, σελ. 369) έψαξε χωρίς καμία δική μου ανάμειξη τα αρχεία της Στάζι. Ηρθε σε επαφή με τους παλιούς ανθρώπους της Στάζι και βρήκε τον αρμόδιο, ο οποίος κατέθεσε υπεύθυνα, και είναι γραμμένο στα αρχεία και το έχει δώσει και ως κατάθεση, και στην τηλεόραση το δήλωσε, ότι η Στάζι κατασκεύασε κατ’ εντολή άνωθεν αυτά τα στοιχεία για να με δυσφημήσει εμένα». Στο άρθρο του ο Κ. Βαξεβάνης σημείωνε: «Οταν Κυριάκο μου, ο πατέρας σου με ευχαρίστησε γι’ αυτό που έκανα, του είπα πως αυτό ήταν η υποχρέωσή μου ως δημοσιογράφου, να βρω και να πω την αλήθεια, και τον διαβεβαίωσα πως αν έβρισκα το αντίθετο, θα το δημοσιοποιούσα χωρίς να κάνω χάρη σε κανέναν».

Η αξιοπιστία ενός δημοσιογράφου πρέπει να διαμορφώνεται μονάχα από τις έγκυρες αποκαλύψεις του. Οι πολιτικοί πρέπει να απαντούν σ’ αυτές και όχι να πετούν λάσπη. Πώς ένας «έντιμος δημοσιογράφος» κατά τα λεγόμενα του πατέρα έγινε στα μάτια του γιου «βραχίονας λάσπης» μόνο όταν αποκάλυψε offshore, σπίτια Βολταίρου, δάνεια και άλλα που γκρέμιζαν συθέμελα το οικοδόμημα του «καλύτερου βιογραφικού»; Μάλλον ισχύει ό,τι έλεγε ο Κων. Μητσοτάκης για την περίπτωση της «Αυριανής»: «Αποδεικνύεται σωστή η παροιμία ότι “συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, κάτι μένει”».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter