Κωνσταντίνος Συρίγος: Εμβολιασμός έναντι ψήφων για την εκλογή του

Κωνσταντίνος Συρίγος: Εμβολιασμός έναντι ψήφων για την εκλογή του

Θύελλα αντιδράσεων για το «ρουσφέτι» του καθηγητή Κωνσταντίνου Συρίγου και εκλεκτού της Ν.Δ.

Tον άμεσο εμβολιασμό ολόκληρου του διδακτικού-ερευνητικού προσωπικού και των ομότιμων καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών έκανε σημαία της υποψηφιότητάς του για την επικείμενη προεδρία της σχολής ο καθηγητής Παθολογίας – Ογκολογίας Κωνσταντίνος Συρίγος, γιατρός στο «Σωτηρία» και εκλεκτός της Ν.Δ.!

Ακυρώνοντας την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται υγειονομικοί και ηλικιωμένοι, ο καθηγητής ενημέρωσε στις 5 Ιανουαρίου τούς ενδιαφερόμενους ότι έχει εξασφαλίσει τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό τους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το σχετικό e-mail με θέμα: «ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ» του υποψηφίου προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, το οποίο ανακοινώνει την έναρξη των εν λόγω εμβολιασμών στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, έλαβαν νωρίς το απόγευμα της 5ης Ιανουαρίου έκπληκτοι άπαντες οι πανεπιστημιακοί. Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Κ. Συρίγος, η σχετική απόφαση ελήφθη «σε συνεννόηση με τον Αν. Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη, την Πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών κα Μαρία Θεοδωρίδου, τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κ. Παναγιώτη Στάθη και τον Διοικητή του Γ.Ν. Αθηνών “Η Σωτηρία” κ. Σωκράτη Μητσιάδη».

Σύμφωνα με τον Κ. Συρίγο, «το Νοσοκομείο μας θα αναλάβει τον εμβολιασμό όλων των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής από το campus στο Γουδή», ενώ «επίσης θα ληφθεί μέριμνα να εμβολιαστούν στο νοσοκομείο “Η Σωτηρία” και όλοι οι ομότιμοι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό των πανεπιστημιακών, ο καθηγητής-υποψήφιος προτάσσει τα επιχειρήματα ότι «επιβάλλεται η ισότιμη μεταχείριση όλων των μελών της Ιατρικής Σχολής» και ότι «οι συνάδελφοι καθηγητές θα αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση από όλη την κοινωνία». Να που επανέρχεται και ο περίφημος «συμβολισμός», αυτός που έκοψε με το μαχαίρι ο Κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα…

Πρόκειται φυσικά για πυροτέχνημα του υποψηφίου προέδρου, τουλάχιστον όσον αφορά την έγκριση της Επιτροπής Εμβολιασμών, που είναι το πλέον αρμόδιο επιστημονικό όργανο για την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών κατά του ιού της πανδημίας στη χώρα. Από την πλευρά του, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Παναγιώτης Στάθης δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ότι «ο κ. Συρίγος απευθύνθηκε στην ΥΠΕ, επικαλούμενος το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού κ. Κοντοζαμάνη, ρωτώντας πού θα πάνε οι καθηγητές να εμβολιαστούν» και ξεκαθαρίζει ότι «κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο αν και εφόσον ανατεθεί στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια ο εμβολιασμός του ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από το υπουργείο Υγείας».

Οπότε το ερώτημα απευθύνεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την οποία επικαλείται ο Κ. Συρίγος. Εχει εγκρίνει τους εμβολιασμούς αυτούς; Συνεχίζεται άραγε η τακτική του εμβολιασμού «ημετέρων» που παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα με υπουργούς, συζύγους και παρατρεχάμενους του υπουργικού συμβουλίου να συνωστίζονται με τις ευλογίες του Μαξίμου;

Κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη απάντησαν ότι «όλα συζητιούνται με βάση την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η οποία και λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις και όχι το υπουργείο Υγείας». Από τις απαντήσεις που μας έδωσαν όσοι ενέπλεξε ο κ. Συρίγος στην υπόθεσή του αντιλαμβανόμαστε ένα «άδειασμα» με το γάντι στον υποψήφιο πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Ξεκαθαρίζουμε ότι ο λόγος γίνεται για έγκριτους πανεπιστημιακούς, που όμως στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ενώ θυμίζουμε ότι τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά για παροχή διά ζώσης εκπαίδευσης από την πρώτη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, από τον Μάρτιο 2020. Εξάλλου, όσοι εξ αυτών υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και έρχονται σε επαφή με τον Covid έχουν ήδη ή πρόκειται να εμβολιαστούν από τα νοσοκομεία τους.

Ο Κ. Συρίγος προχωρά στην επιστολή του στην παροχή λεπτομερειών για την προσέλευση των συναδέλφων του στον εμβολιασμό, εξηγώντας ότι βρίσκεται «στη διαδικασία παραγγελίας των εμβολίων και αναμένεται ο εμβολιασμός των μελών ΔΕΠ να ξεκινήσει από τη Δευτέρα 11/01/2021». Προαναγγέλλει την αποστολή εντός της εβδομάδας αναλυτικών οδηγιών για τη διαδικασία και τα ραντεβού και στη συνέχεια επισυνάπτει τη λίστα των 101 μελών ΔΕΠ.

Η εργαλειοποίηση του εμβολιασμού (αντίθετα με ό,τι έχει εισηγηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών) από τον Κ. Συρίγο με στόχο να εκλεγεί στην προεδρία της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ενόχλησε ήδη αρκετούς πανεπιστημιακούς.

Σε δεύτερο e-mail που απέστειλε προς τα μέλη ΔΕΠ της σχολής, καταρχάς θυμίζει την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες εκλογές, δηλώνει ότι δέχεται «πόλεμο και πιέσεις» για την απόφασή του «να αναλάβει το Νοσοκομείο “Η Σωτηρία” τον εμβολιασμό όλων των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής από το Campus στο Γουδή», επιμένοντας ότι είναι πάντα «σε συνεννόηση με τον κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη, την κα Μαρία Θεοδωρίδου, τον κ. Παναγιώτη Στάθη και τον κ. Σωκράτη Μητσιάδη».

Αντιστρέφοντας την κατάσταση, δηλώνει συγκλονισμένος «μετά από όσα έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο, ο εμβολιασμός συναδέλφων καθηγητών να γίνεται αντικείμενο προσωπικής προβολής και μικροσυμφερόντων». Επιπλέον χαρακτηρίζει την «εμπειρία αδιανόητη» και καλεί «όποιον επιθυμεί να είναι ανθυποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ να προβάλει θέσεις και προτάσεις για τη Σχολή μας και να ξεπεράσει αντιλήψεις και πρακτικές που δεν τιμούν τον χώρο της ιατρικής», διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «ο εμβολιασμός και η προστασία των μελών της Ιατρικής Σχολής είναι καθήκον και όχι τακτική».

Πηγή: efsyn.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter