Κωνσταντινούπολη: Ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τη σημερινή συγκέντρωση των «Μητέρων του Σαββάτου»

Κωνσταντινούπολη: Ισχυρή αστυνομική δύναμη εμπόδισε τη σημερινή συγκέντρωση των «Μητέρων του Σαββάτου»

Αστυνομικές μονάδες αποκατάστασης της τάξης εμπόδισαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη την πραγματοποίηση καθιστικής διαμαρτυρίας από συγγενείς ανθρώπων που εξαφανίσθηκαν στη διάρκεια των δεκαετιών του 1980 και του 1990.

Οι οικογένειες των εξαφανισμένων πολιτικών ακτιβιστών, γνωστές ως οι «Μητέρες του Σαββάτου», έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις συγκεντρώσεις τους, μια παράδοση δεκαετιών, παρά την κυβερνητική απαγόρευση και την καταστολή τους την περασμένη εβδομάδα από την αστυνομία.

Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή με τεθωρακισμένα οχήματα που εκτοξεύουν νερό, κλείνοντας τον δρόμο της πορείας στην κεντρική Κωνσταντινούπολη λίγα μέτρα από το σημείο συγκέντρωσης, την πλατεία Γαλατάσαραϊ.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» συγκεντρώνονται κάθε Σάββατο από τον Μάιο του 1995 για μια συμβολική αγρυπνία στη συνοικία Μπεϊογλού, στον κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιούνταν η 701η τέτοια συγκέντρωση. Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση περισσότερους από 20 ανθρώπους και έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει δεκάδες άλλους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Αφού εμποδίσθηκαν να εισέλθουν στην πλατεία Γαλατάσαραϊ, οι συμμετέχοντες στην πορεία ειρήνης έκαναν μια δήλωση στους δημοσιογράφους και στη συνέχεια εγκατέλειψαν την περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet.

«Βρισκόμαστε στo Γαλατάσαραϊ επειδή οι εγκληματίες δεν έχουν τιμωρηθεί παρόλο που οι ταυτότητές τους είναι γνωστές (στις αρχές)», αναφέρεται στη δήλωσή τους, σύμφωνα με την Cumhuriyet.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε αυτή την εβδομάδα ότι οι «Μητέρες του Σαββάτου» χειραγωγούνται από το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Σε χωριστή δήλωση, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ανέφερε την Τετάρτη πως δεν θα επιτραπεί η πραγματοποίηση της συγκέντρωσης.

Οι «Μητέρες του Σαββάτου» έχουν δηλώσει πως δεν θα σταματήσουν να ζητούν δικαιοσύνη μέχρι να μάθουν τι συνέβη σε κάθε έναν από τους εξαφανισμένους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter