Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν «δουλειά, ψωμί, ελευθερία»

Κωνσταντινούπολη: Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν «δουλειά, ψωμί, ελευθερία»

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν κατά του υψηλού κόστους διαβίωσης στην Τουρκία, σε ένα κλίμα οικονομικής δυσχέρειας στη χώρα που σηματοδότησε η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία, οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που αναγράφονταν συνθήματα με αναφορά στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία.

Οι συμμετέχοντες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας των Εργαζομένων του Δημόσιου Τομέα, ήρθαν από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, όπως την Αδριανούπολη, την Προύσα και τη Γιάλοβα, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δουλειά, ψωμί, ελευθερία» φώναζε ο κόσμος, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως «η κρίση είναι δική τους, οι δρόμοι είναι δικοί μας» ή “Haziran”, ο Ιούνιος στα τούρκικα.

Ο μήνας Ιούνιος αναφέρεται στις ογκώδεις διαδηλώσεις του 2013 εναντίον της πολιτικής του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας κατά ενός κατασκευαστικού σχεδίου στο πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από μία εβδομάδα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να διαμαρτυρηθούν για τη μεγάλη αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με τον πληθωρισμό στο 25,24% τον Οκτώβριο, ένα ποσοστό χωρίς προηγούμενο εδώ και 15 χρόνια.

Αν και ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 21,62% τον Νοέμβριο, η τιμή των βασικών προϊόντων, όπως των κρεμμυδιών, παραμένει υψηλή.

Από τον Ιανουάριο του 2018, η τουρκική λίρα έχασε το 22,5% της αξίας της σε σύγκριση με το δολάριο.

https://www.youtube.com/watch?v=S6s3pqgUiKM

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter