Kως: Η ζωή επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς

Kως: Η ζωή επιστρέφει στους φυσιολογικούς ρυθμούς

Παρά τις συνεχιζόμενες μετασεισμικές δονήσεις η ζωή στην πολύπαθη Κω επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς, δύο εικοσιτετράωρα μετά το φονικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι χθες το βράδυ ήταν πολύ λιγότεροι αυτοί που επέλεξαν να διανυκτερεύσουν σε ανοιχτούς χώρους, πλατείες και πάρκα

Ο πιο ισχυρός μετασεισμός σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 8 το βράδυ του Σαββάτου και ήταν 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρό του εντοπίζεται περίπου 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κω νότια της Αλικαρνασσού κοντά στις τουρκικές ακτές. Nα σημειωθεί ότι σε αρκετά μαγαζιά της Κω σημειώθηκαν και πάλι ζημιές.

Το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Κω.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν έχει προκληθεί σχεδόν κανένα πρόβλημα σε ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους αρμόδιους τοπικούς παράγοντες.

Θέμα συζήτησης βέβαια εξακολουθεί να παραμένει ο θάνατος των δύο τουριστών και ο τραυματισμός άλλων πέντε, οι οποίοι καταπλακώθηκαν από την κατάρρευση μέρους του κτιρίου στο club που διασκέδαζαν.

Οι ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές λειτουργούν κανονικά και δεν επηρεάστηκαν λόγω της ισχυρής αντισεισμικής θωράκισής τους. Σημειώνεται ότι μετά και τις απαιτούμενες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων διασφαλίστηκε η ομαλή πρόσβαση στο νησί.

Το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά και οι πτήσεις εξυπηρετούνται από και προς όλους τους διεθνείς προορισμούς, ενώ όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά. Αποκαταστάθηκε η ενδοδωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή συγκοινωνία μέσω εναλλακτικής προβλήτας πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω. Αποκαταστάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση των ημεροπλοίων από και προς τα τουρκικά παράλια, όπως και το σημείο ελέγχου ζώνης Σένγκεν, το οποίο έχει μεταφερθεί πλησίον του κεντρικού λιμένα της Κω.

Τα προγράμματα των tour operators πραγματοποιούνται κανονικά. Διασφαλίστηκε επίσης η ομαλή εναλλαγή των προγραμμάτων στις αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών. Η φιλοξενία των τουριστών πραγματοποιείται κανονικά στα δωμάτια των ξενοδοχείων που είχαν αρχικά επιλέξει. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις έως και την ολοκλήρωση των ελέγχων των τεχνικών κλιμακίων με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια, διασφαλίστηκε η μεταφορά και προσωρινή διαμονή και φιλοξενία που αφορούσε ελάχιστο αριθμό τουριστών.

Φωτογραφία: Βήμα της Κω

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter