Κώστας Γαβρόγλου: «Η Θεματική Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί»

Κώστας Γαβρόγλου: «Η Θεματική Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί»

Τη διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η Θεματική Εβδομάδα, που «είναι υποχρεωτική» έδωσε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου κατά την παρουσία του στην εκδήλωση του Ιδρύματος Ωνάση, προς τιμήν των 24 μαθητών που κατάφεραν να διακριθούν στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες του 2016.

Ο υπουργός τόνισε πως στα «σχολεία θέλουμε να συζητηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, στους άντρες και τις γυναίκες, η ισότητα των φύλων», ενώ αναφορικά με τις αντιδράσεις της Εκκλησίας επί του θέματος ανέφερε πως: «η Ιεραρχία έχει τη σοφία να καταλάβει και τις εγκυκλίους και τις διευκρινίσεις και κυρίως να υποστηρίξει τη Θεματική Εβδομάδα που είναι αυτό το πολύμορφο πλαίσιο στο οποίο θα συζητηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα».

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου, κατανοώντας τη δυσκολία που έχουν τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια να αντιμετωπίσουν τις μετεγγραφές, έκανε έκκληση στους πρυτάνεις των ιδρυμάτων να γίνουν σεβαστές οι «δυσκολίες που περνάνε οι οικογένειες τώρα, να δεχθούμε αυτά τα παιδιά και να κάνει το υπουργείο το παν ώστε αυτά τα τμήματα να μπορέσουν να ενισχυθούν με έναν τρόπο που θα βοηθήσουν τα παιδιά», αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «οι μετεγγραφές έχουν σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μετά την κρίση».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν σε ορισμένα τμήματα από την απορρόφηση περαιτέρω φοιτητών από όσους αυτά μπορούν να δεχτούν, ο υπουργός έδωσε τη διαβεβαίωση ότι: «στα τμήματα αυτά θα μεταφερθούν οι πιστώσεις που αντιστοιχούσαν σ’ αυτά τα παιδιά στα Ιδρύματα που φοιτούσαν. Άρα θα πάρουν περισσότερα λεφτά και έχω υποσχεθεί ότι, από τις καινούριες θέσεις ή από τις θέσεις που ήδη έχουν δοθεί και οι εκλογές τους θα είναι άγονες, ένα μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει σ’ αυτά τα τμήματα τα οποία έχουν δεχτεί περισσότερο κόσμο».

«Δεν είναι ιδιοτροπία του υπουργείου, δεν έχει καμία σχέση με διαπλοκή, είναι καθαρά με κοινωνικά κριτήρια και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ζούμε μία κατάσταση πολύ δύσκολη για παιδιά, για οικογένειες, τα παιδιά των οποίων σπουδάζουν μακριά από το σπίτι, και γνωρίζουμε όλοι τι σημαίνει για μία οικογένεια αυτό», κατέληξε ο υπουργός.

Λίγο αργότερα στον χαιρετισμό του, ο υπουργός εστίασε στο υψηλό ποιοτικό επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών, το οποίο και τον έχει εντυπωσιάσει, αφού όπως έχει παρατηρήσει από την πολυετή εμπειρία του ως ακαδημαϊκός: “ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων φοιτητών είναι εξαιρετικής ποιότητας, ανώτερο από πολλά ξένα πανεπιστήμια. Και αυτό δεν συμβαίνει γιατί στο DNA μας έχουμε κάτι που μας βοηθά να είμαστε τόσο καλοί. Η επιτυχία οφείλεται στα σχολεία μας, που παρά τις απίστευτες ελλείψεις και τα προβλήματα, εξακολουθούν να έχουν κάτι που βοηθά να δημιουργηθεί μια άλλη Ελλάδα. Γιατί αυτή είναι η άλλη Ελλάδα».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους μαθητές που βρίσκονταν στο χώρο, τους συμβούλεψε να μην σταματήσουν να γοητεύονται από το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται, υπό το άγχος να βρούνε δουλειά. Κάνοντας μάλιστα μια άμεση αναφορά στην μετανάστευση μεγάλου μέρος του επιστημονικού προσωπικού της χώρας στο εξωτερικό, ο Κ. Γαβρόγλου, ανέφερε στους μαθητές πως: «όπως δείχνει η παράδοσή μας οι λόγιοι, οι καλύτεροι και οι άριστοι πάντα επανέρχονται στον τόπο μας, είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε με την αρωγή τους. Εσείς, πάντα θα έχετε ως σημείο αναφοράς τον τόπο που σας έκανε να είστε αυτό που είστε».

Την είδηση πως το ίδρυμα Ωνάση –που έχει ενισχύσει 1.300 σχολεία και κέντρα ειδικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα υλικοτεχνικά ή μέσω προγραμμάτων των ίδιων των εκπαιδευτικών- θα συνεχίσει να στηρίζει τους Έλληνες μαθητές και τους συνοδούς καθηγητές, που θα συμμετάσχουν στις Διεθνείς η Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες και το 2017 έδωσε η Γραμματέας του Δ.Σ. του Ιδρύματος, κα Μαριάννα Μόσχου υπογραμμίζοντας πως είναι «μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας να ακούγεται η Ελλάδα στο εξωτερικό, μέσα από τέτοιες επιτυχίες». Από την πλευρά της η Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Ωνάση, κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, δήλωσε πως: «Σε καιρούς κρίσης, το όραμα, οι στόχοι, το όνειρο δεν επιδέχονται εκπτώσεων». Αντίθετα, το όνειρο γίνεται πιο δυνατό. Πρέπει να γίνεται πιο δυνατό. Οι μαθητές που είναι σήμερα εδώ, οι δάσκαλοι και οι γονείς τους, εκπροσωπούν την Ελλάδα στα καλύτερά της».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter