Κώστας Κώτσιας: Το βιβλίο απαξιώνεται διαχρονικά από το κράτος

Κώστας Κώτσιας: Το βιβλίο απαξιώνεται διαχρονικά από το κράτος

Ο επικεφαλής των Εκδόσεων Ars Nocturna γράφει σχετικά με το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο των εκδόσεων μετά το lockdown

Η υποτίµηση της τέχνης γενικά και ειδικότερα του βιβλίου στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο φαινόµενο. Ο καλλιτέχνης αντιµετωπίζεται στην καλύτερη περίπτωση ως κάποιος οικονοµικά ευκατάστατος αργόσχολος που έχει την κάθε τέχνη µε την οποία καταπιάνεται ως πάρεργο, στη χειρότερη κάποιος γραφικός ηµιαποτυχηµένος που ζει παρασιτικά εις βάρος συγγενών και φίλων αντί «να πάει να βρει καµιά δουλειά». Η ίδια φυσικά αντιµετώπιση υπάρχει και για τον άνθρωπο που συγγράφει. Πολύ σπάνιες είναι οι περιπτώσεις συγγραφέων που καταφέρνουν να βιοποριστούν από τη συγγραφή και µόνο. Παρόλο που το βιβλίο είναι από τους βασικούς πυλώνες του νεοελληνικού πολιτισµού, η απαξίωσή του διαχρονικά από το κράτος συνεχίζεται και τώρα εν µέσω της επερχόµενης οικονοµικής ύφεσης.

Ετσι δεν µας προκαλεί καµία έκπληξη που στις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα πενιχρά µέτρα στήριξης των πληττόµενων εργαζοµένων οι αναφορές στον χώρο του βιβλίου ήταν ελάχιστες και συγκεχυµένες. Γενικόλογες αναφορές στην «αγορά βιβλίων» και τίποτε άλλο. Το βιβλίο δεν είναι απλό προϊόν και στην παραγωγή του εµπλέκονται πολλοί επαγγελµατικοί κλάδοι. Χιλιάδες άνθρωποι ζουν από αυτό. Μεταφραστές, επιµελητές, διορθωτές, γραφίστες, τυπογράφοι και άλλες ειδικότητες που κατά κανόνα είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες και στην ήδη δυσχερή οικονοµική κατάσταση που βρίσκονται εδώ και χρόνια κινδυνεύουν ακόµη περισσότερο να βρεθούν χωρίς δουλειά.

Η υπουργός Πολιτισµού πριν από µήνες ανακοίνωσε µέτρα για τη στήριξη του βιβλίου, τα οποία φυσικά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ και προφανώς µε πρόσχηµα την καραντίνα και την (ανύπαρκτη) ενίσχυση του συστήµατος δηµόσιας υγείας η στήριξη του χώρου µας µοιάζει περιττή πολυτέλεια.

Κάθε κράτος που θέλει να θεωρείται πολιτισµένο και θέλει να έχει µέλλον ως τέτοιο οφείλει να στηρίζει το βιβλίο. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες µε µακρά παράδοση στη λογοτεχνία και την ανάγνωση ενισχύθηκε ο κλάδος µε πολλούς και απλούς τρόπους. Στη Μεγάλη Βρετανία για παράδειγµα καθιερώθηκε ο µηδενικός ΦΠΑ και στην Ιταλία διατίθενται κουπόνια στους πολίτες για την αγορά βιβλίου. ∆εν ζητάµε ελεηµοσύνη οι άνθρωποι του βιβλίου. Ζητάµε να ενισχυθεί το βιβλίο ως µέρος του πολιτισµού µας και κατ’ επέκταση της εξέλιξής µας ως κοινωνίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter