Κώστας Μπακογιάννης, ο πελατο-κυνηγός

Κώστας Μπακογιάννης, ο πελατο-κυνηγός

Το ξεκαθαρίζω από την αρχή. Είμαι κατά του κυνηγιού και μπορείτε να πέσετε να με φάτε. Μα πιο πολύ είμαι κατά των παλαιοκομματικών τύπου φλερτ και των προτάσεων για σχέδια οικονομικής ανάπτυξης δεινοσαυρικού στυλ.

Και τέτοιου τύπου είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη, η πρόταση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας για την μετάλλαξη της περιοχής σε κέντρο κυνηγητικού τουρισμού.

Ο Κώστας Μπακογιάννης πήρε το (κυνηγητικό) όπλο του και μιλώντας σε ένα αμιγώς πελατειακό ακροατήριο έταξε λαγούς και άλλα άγρια θηράματα με τη λογική, μάλιστα, ότι πρόκειται για το καλό του τόπου.

Και είναι λίγο απογοητευτικό να βλέπεις ένα νέο πολιτικό και μάλιστα εν έτει 2017, να αρέσκεται σε παλαιού τύπου υποσχέσεις και να φλερτάρει με ένα μοντέλο ανάπτυξης (;) μόνο και μόνο για να ευφράνει την καρδία του ακροατηρίου της έκθεσης «Κυνηγεσία» 2017, η οποία προβάλλεται, μάλιστα, ως το «μεγάλο ραντεβού των ανθρώπων της φύσης».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας σε συνάντησή του με εκπροσώπους των κυνηγητικών συλλόγων τα έδωσε όλα. Λογικό θα πείτε, αφού στη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 32 Κυνηγετικοί Σύλλογοι, στους οποίους είναι οργανωμένοι 17.000 κυνηγοί και εν δυνάμει πολλαπλάσιοι ψηφοφόροι. Έτσι, σε αυτό το ακροατήριο μπορείς να πεις και να αποθεωθείς ότι : «Η περιφέρειά μας διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να την καταστήσουν το κέντρο του κυνηγετικού τουρισμού στη χώρα μας. Με την συμμετοχή μας στην έκθεση και με τον σχεδιασμό που κάνουμε για την προβολή των δυνατοτήτων της Στερεάς Ελλάδας για το κυνήγι, το ψάρεμα και όλες τις δραστηριότητες στη φύση, μπορούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας και την οικονομία μας».

Βέβαια, υπάρχει και η αντίδραση. Και δεν είναι αμελητέα. Είναι εκείνοι οι πολίτες που τον καλούν «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύγχρονη πραγματικότητα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αφορούν στην προστασία της φύσης και του τοπίου, στη σύγχρονη και ολοένα αυξανόμενη τάση για οικοτουρισμό και εναλλακτικές δραστηριότητες, στη δημιουργία θέσεων εργασίας κοντά στη φύση και όχι κόντρα σε αυτή».

Ήδη, όσοι έφριξαν με την πρόταση ανάπτυξη του Κ. Μπακογιάννη, συγκεντρώνουν υπογραφές https://secure.avaaz.org/el/petition/Perifereiarhis_Stereas_Elladas_Kostas_Mpakogiannis_Sas_kaloyme_na_min_metatrepsete_tin_Sterea_se_Kentro_Kynigetikoy_Toyr/?pv=9.

Σίγουρα, θα πείτε, ότι πρόκειται για ταπεινή μειοψηφία μπροστά τους εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς. Ευτυχώς, όμως, που υπάρχουν κι αυτές.

Η απάντηση του Κώστα Μπακογιάννη:

«Κυρία Μπαζού καλησπέρα σας,

Γνωρίζω την ευαισθησία σας για τα περιβαλλοντικά θέματα και την ενασχόλησή σας, μέσω του ρεπορτάζ, με αυτά. Διάβασα το άρθρο σας και ήθελα να σας παρακαλέσω να μου επιτρέψετε να επισημάνω τα εξής:

Εδώ, στη Στερεά Ελλάδα, δίνουμε μία τεράστια μάχη, όλοι μαζί, πέρα από κόμματα, παρατάξεις και ιδεολογίες, για το περιβάλλον. Σας αναφέρω, ενδεικτικά, την προσπάθεια που κάνουμε για να εξυγιάνουμε τον Ασωπό, όχι μόνο με αυτά που έχουμε σχεδιάσει, αλλά και με εκείνα που ήδη προχωρούν. Το γνωρίζετε άλλωστε. Απλώς σας το αναφέρω γιατί η περιβαλλοντική ευαισθησία δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε επιλογή, αλλά υποχρέωση όλων μας.

Επί του θέματος στο οποίο αναφέρεστε τώρα. Ναι, έχουμε 32 κυνηγετικούς συλλόγους και συναντήθηκα με εκπροσώπους τους. Δεν «τα έδωσα όλα», δεν ψάχνω ψήφους κυρία Μπαζού. Μίλησα για την προβολή του φυσικού κάλους της Στερεάς Ελλάδας, μίλησα για την ευκαιρία που έχουμε να αξιοποιήσουμε τις φυσικές ομορφιές της Περιφερειάς μας, όχι μόνο για το κυνήγι αλλά για την πεζοπορία, το ψάρεμα, την ορειβασία και κάθε άλλη δραστηριότητα. Όσον αφορά στο κυνήγι, δεν ήμουν και δεν θα γίνω ποτέ από εκείνους που στηρίζουν όποια δραστηριότητα στη φύση χωρίς κανόνες και κατά του νόμου. Πιστεύω όμως ότι, ακόμα και αν διαφωνούμε, στη φύση οφείλουμε όλοι να συνυπάρχουμε αρμονικά με καθαρά χαρτιά. Νομίζω λοιπόν ότι με αδικείτε και θεωρώ ότι αν κάνετε ρεπορτάζ σε σχέση με αυτά που κάνει η Περιφέρειά μας για το περιβάλλον, θα εκπλαγείτε.

Υ.Γ. Αύριο έχω συνάντηση με τις οικολογικές οργανώσεις της Στερεάς Ελλάδας. Ελπίζω να μη θεωρήσετε ότι και αυτή γίνεται για ψήφους. Θα χαρώ να καλύψετε δημοσιογραφικά τη συνάντηση.

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπακογιάννης

Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter