«Υπάρχει θεσμική προστασία»

Κυβέρνηση: Παραπλανητικές αναφορές στον Τύπο για την α΄ κατοικία

Το υπουργείο Οικονομίας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει "παραπλανητικές αναφορές" από τον Τύπο σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας και επισημαίνει  ότι η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι. 

«Η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι, καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα, εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα».

Αυτό αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωσή του, «με αφορμή παραπλανητικές αναφορές που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στα ΜΜΕ και επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα αβεβαιότητας για το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να προστατέψει τους ασθενέστερους και τις κύριες κατοικίες των νοικοκυριών»

Συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται από το υπουργείο ότι:

1. Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, ώστε όλοι οι πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ρυθμίσουν το σύνολο των χρεών τους προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει δικλείδες ασφαλείας, που προστατεύουν από αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις λογαριασμών, διαταγές πληρωμής και πλειστηριασμούς. Ειδικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμούς.

2. Η κυβέρνηση έχει προνοήσει ώστε να προστατεύονται οι ασθενέστεροι, καθώς και το εύλογο επίπεδο διαβίωσης κάθε πολίτη. Παράλληλα, εντοπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν τη δυνατότητα, αλλά αποφεύγουν να πληρώσουν με δόλια μέσα.

3. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.keyd.gov.gr η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρουσιάζει αναλυτικά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και τις προστατευτικές ρυθμίσεις για τους πολίτες.

4. Με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, δημιουργείται πανελλαδικό δίκτυο υποστήριξης και ενημέρωσης των δανειοληπτών. Ήδη λειτουργούν 17 κόμβοι σε όλη τη χώρα, όπου κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να ενημερώνεται δωρεάν σχετικά με το ισχύον πλαίσιο και τις δυνατότητες που του προσφέρει, καθώς και να λύνει τις όποιες απορίες έχει για προβλήματα οφειλών που προσωπικά αντιμετωπίζει.

Ενδεικτικά προσφέρεται ενημέρωση για:

- Πλειστηριασμούς, ηλεκτρονικούς ή σε Ειρηνοδικεία, τόσο τραπεζών όσο και Δημοσίου.

- Κατασχέσεις λογαριασμών και διαταγές πληρωμής.

- Πώληση ή μεταβίβαση δανείων σε fund

- Το νομοθετικό πλαίσιο Σταθάκη-Κατσέλη, που προστατεύει την πρώτη κατοικία και το εισόδημα νοικοκυριών και ελεύθερων επαγγελματιών.

- Τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και λοιπούς ιδιώτες, η προσφυγή στον οποίο προσφέρει προστασία από καταδιωκτικά μέσα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού σε οποιοδήποτε Γραφείο ή Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, πρέπει να καλούν στο 213.212.57.30. Οι κόμβοι του πανελλαδικού δικτύου είναι:

1. Αθήνας: έδρα του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Σολωμού 60 και Πατησίων).

2. Πειραιά: Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ΟΑΕΔ (Μαυρομιχάλη και Μεσολογγίου 4).

3. Άγιος Ιωάννης Ρέντης (Θηβών 196-198, Ρέντη).

4. Θεσσαλονίκη: Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Βασιλέως Γεωργίου 1).

5. Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης: Δημαρχείο Παύλου Μελά (Καραολή & Δημητρίου 1, Κόκκινο Κτίριο, 3ος όροφος).

6. Κοζάνη: Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατία 27, γραφείο 11).

7. Λάρισα: Αεροδρομίου 13.

8. Ιωάννινα: Κεντρικό Δημαρχείο (Παπανδρέου 5).

9. Άρτα: κτίριο ΟΑΕΔ (Μακρυγιάννη 1, 1ος όροφος, Άρτας).

10. Πάτρα: κτίριο ΟΕΚ (Αγ. Ανδρέου και Φιλοποίμενος, 3ος όροφος, Παλαιά Περιφερειακή Δ/νση Πελοποννήσου).

11. Καλαμάτα: κτίριο Δήμου Καλαμάτας (Αριστομένους 68).

12. Κόρινθος: ΚΠΑ Κορίνθου (Πατρών 107, 1ος όροφος).

13. Χαλκίδα: Περιφέρεια Χαλκίδας (Λεωφόρος Χαϊνά 93, ισόγειο).

14. Βόλος: κτίριο Δήμου Βόλου (Κρήτης 38).

15. Αλεξανδρούπολη: κτίριο ΟΑΕΔ ΕΠΑΣ (20 χλμ Αλεξανδρούπολης-Πελαγίας).

16. Ηράκλειο Κρήτης: κτίριο ΟΕΚ (Δημοκρατίας 13, 2ος όροφος).

17. Καρδίτσα: κτίριο Δήμου Καρδίτσας (Σαρανταπόρου 140, 2ος όροφος).

Σκληρή επίθεση Μαξίμου προς «Τα Νέα»: Η αξιοπιστία τους είναι πιο στημένη και από τους στημένους αγώνες που έδιναν μαύρο χρήμα στα στοιχήματα

Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού απαντάει σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" για τους πλειστηριασμούς.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση ΕΔΩ

Σκουρλέτης: Τα όρια για τους πλειστηριασμούς θέτει η Κυβέρνηση - Δεν έχουν ευαισθησίες οι θεσμοί

Οι διευκρινίσεις που δοθήκαν χθες από την κυβέρνηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας ανέδειξαν τις κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα των πλειστηριασμών, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τόσκας: Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα προφυλάξει τις πρώτες κατοικίες κάτω των 300.000 ευρώ

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός για πρώτη κατοικία αξίας κάτω από 300.000 ευρώ», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας στην εκπομπή «FOCUS» της ΕΡΤ 1, ενώ υπογράμμισε ότι «τα σπίτια που μπήκαν στους πλειστηριασμούς της Τετάρτης ήταν μεγάλης αξίας».

Περισσότερα ΕΔΩ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα δάνεια και τους πλειστηριασμούς 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.