Κυβέρνηση ψευτο – Columbia! Όλοι οι «άριστοι» του υπό ομηρία Μητσοτάκη και το επιτελικό κόλπο με τη δικαιοσύνη, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HotDoc History, το Docville και το βιβλίο «Πίσω από το παραπέτασμα»

Κυβέρνηση ψευτο – Columbia! Όλοι οι «άριστοι» του υπό ομηρία Μητσοτάκη και το επιτελικό κόλπο με τη δικαιοσύνη, στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το HotDoc History, το Docville και το βιβλίο «Πίσω από το παραπέτασμα»

ΦΑΚΕΛΟΣ «Αριστεία και διαφθορά» αυτήν την Κυριακή στο Documento. Ο αποπεμφθείς Διαματάρης με το υπουργικό ασυμβίβαστο και το ανύπαρκτο πτυχίο. 

Ο αναπτυξιακός Άδωνης και οι ψευδοεπενδυτές του… Χόλιγουντ. Ευτελισμός! Νέο παράθυρο για τακτοποιήσεις στα Πόθεν Έσχες πολιτικών και δικαστικών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Βόμβες» Σαμαρά και Ερντογάν αποσταθεροποιούν τον Μητσοτάκη

Μποναμάς για τους φοροφυγάδες, με το νέο νομοσχέδιο. Δέκα χρόνια πλέον ο χρόνος παραγραφής και μείωση του ποσού που δεσμεύεται.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ: Πίσω ολοταχώς στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι ΛΟΑΤΚΙ, οι ανάπηροι, οι γυναίκες δεν υφίστανται διακρίσεις σύμφωνα με τους 177 βουλευτές που καταψήφισαν τη σχετική πρόταση αναθεώρησης στο Σύνταγμα

ΝOVARTIS GATE: Ποιους κρατάει ο διωκόμενος Μανιαδάκης

ΑΓΡΟΤΕΣ: Προς μετωπική του Βορίδη με τα τρακτέρ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Το αριστερό πείραμα του SPD με την εκλογή νέας ηγεσίας και η Μέρκελ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Σβεν Γκίγκολντ, ευρωβουλευτής των Πράσινων: «Η παρανομία βρίσκει την ανωνυμία σε φορολογικούς παραδείσους»

Γιώργος Γκουλιόβας, ο θρυλικός παλαιστής «Μασκοφόρος»: «Είδα τον Τζιμ Λόντο να παλεύει και είπα ‘έτσι θέλω να γίνω’»

Τζένη Λιαλιούτη, επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ: «Στον ψυχρό πόλεμο ο πολιτισμός είναι κεντρικό στοιχείο στη σύγκρουση των δύο πλευρών»

Άλμπερτ Μάλλαχ, παλαίμαχος διεθνής μπασκετμπολίστας: «Ο πατέρας μου βγήκε ζωντανός από το Άουσβιτς»

Και ακόμα,

Στην Οικονομία

Κομισιόν και ΔΝΤ δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία για την οικονομία και αρνούνται αναθεώρηση των στόχων

Στα Διεθνή

Η πορεία προς τις κάλπες στη Βρετανία, ο Πούτιν και ο στραγγαλισμός της δημοσιογραφίας και ο Γύρος του Κόσμου σε μία σελίδα.

Και στα αθλητικά

ΝΤΕΡΜΠΙ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Ανεξέλεγκτη η κόντρα Μαρινάκη – Σαββίδη

ΟΦΗ: Μια ομάδα πρότυπο με παρόν και μέλλον. Το μυστικό της αναγέννησης της κρητικής ομάδας. Μιλάει στο Documento ο παλαίμαχος άσος της, Γ. Βλαστός

Σε αυτό το τεύχος αρθρογραφούν: Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Σοφιανός, Νίκος Συρμαλένιος, Γιάννης Κοροβέσης, Θύμιος Γεωργόπουλος

Η απόκρουση της οθωμανικής εισβολής στην Ευρώπη, στο Hot Doc History

Οι αιώνες 14ος έως 17ος χαρακτηρίστηκαν από τη διαρκή επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προς δυσμάς, στη νοτιοανατολική και κεντρική Ευρώπη.

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης ήταν η κορύφωση της οθωμανικής εξάπλωσης· και το έναυσμα νέων κατακτήσεων. Πέφτουν το Βελιγράδι το 1521 και η Ρόδος το 1522, η Αίγυπτος. Μετά την κατάκτηση των Βαλκανίων άρχισε να συγκροτείται μια διηπειρωτική αυτοκρατορία η οποία τον 16ο αιώνα έλεγχε όλες τις μεσογειακές χώρες από τις πύλες του Γιβραλτάρ και είχε εξόδους στον Περσικό Κόλπο και τον Ινδικό Ωκεανό.

Στα δύο σημαντικότερα ορόσημα της ανάσχεσης αυτής στέκεται το τεύχος που θα βρείτε ένθετο στο Hot.Doc History της Κυριακής: Στη Ναύπακτο και τη Βιέννη.

Η πολιορκία της Κύπρου κινητοποίησε τους Ευρωπαίους ηγεμόνες. Με πρωτοβουλία του πάπα Πίου Ε΄ και τη συγκατάνευση του Ισπανού βασιλιά Φιλίππου Β΄ σχηματίστηκε ο Ιερός Συνασπισμός (Sacra Liga) με σκοπό την ανάσχεσης της οθωμανικής πλημμυρίδας. Στην είσοδο του Κορινθιακού Κόλπου –εκεί κοντά που είχε γίνει και η ναυμαχία του Ακτίου- από το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου 1571 συγκρούστηκαν ο χριστιανικός, με ναύαρχο τον Δον Χουάν τον Αυστριακό, και ο οθωμανικός στόλος. Με το πέρας της αναμέτρησης ο δεύτερος, μετρώντας χιλιάδες νεκρούς, είχε πάψει να αποτελεί πλέον αξιόμαχη απειλή για τη Δύση.

Το τέλος του οθωμανικού ντόμινο γράφτηκε έξω από τα τείχη της Βιέννης. Η δύναμη που έφτασε μπροστά στα τείχη της πρωτεύουσας των Αψβούργων στις 21 Σεπτεμβρίου 1529 αριθμούσε 120.000 στρατιώτες, με το οθωμανικό στρατόπεδο να καταλαμβάνει έκταση επταπλάσια της πόλης. Ένα μήνα αργότερα είχαν διωχθεί πέρα από τα αυστροουγγρικά σύνορα. Επανήλθαν το 1683 με νέα πολιορκία της Βιέννης αλλά απωθήθηκαν έπειτα από σκληρή μάχη στην οποία καθοριστικό ρόλο έπαιξε το πολωνικό ιππικό του βασιλιά Γιαν Σομπιέσκι. Ήταν η αρχή της παρακμής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Μασκοφόρος των ρινγκ της δεκαετίας του ’70 στο Docville

Ο Γιώργος Γκουλιόβας, ο θρυλικός παλαιστής που έγινε γνωστός ως Μασκοφόρος – Κόκκινος Δαίμων αφηγείται στην Έμυ Ντούρου τη ζωή του και μιλάει για πρώτη φορά για τη νύχτα που σκοτώθηκε ο αδελφός του, ο περίφημος «Σαλονικιός».

Ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Καμαρωτός παρουσιάζει στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το «Project Atlas» (τρεις συναυλίες σε τρεις ευρωπαϊκές πόλεις ταυτόχρονα) και μιλάει για την εμπειρία αυτή στον Σπύρο Οικόπουλο.

Η Τζένη Λιαλιούτη, επίκουρη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ μιλάει στον Παναγιώτη Φρούντζο για το βιβλίο της «Ο “άλλος” Ψυχρός Πόλεμος» που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης έρευνας σε αμερικανικά αρχεία και φωτίζει ένα πεδίο, αυτό της αμερικανικής πολιτιστικής διπλωματίας τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου, το οποίο είναι terra incognita στην Ελλάδα.

Από τα πλέον δημοφιλή κινηματογραφικά υπο-είδη, το γνωστό whodunit, βάζει το θεατή να παίξει τον ρόλο του ντετέκτιβ . Με αφορμή την ταινία μυστηρίου «Στα Μαχαίρια» με τον Ντάνιελ Κρεγκ ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης επιλέγει τα πιο δυνατά «whodunits» της μεγάλης οθόνης.

Στην πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα η Αννα Γουίντουρ, editor-in-chief της αμερικανικής «Vogue» προσκεκλημένη από την ελληνική έκδοση του γνωστού περιοδικού, μίλησε για θέματα όπως από την αειφορία στη μόδα έως τη γυναικεία ενδυνάμωση. Ο Fashion editor Δημήτρης Γραμματικογιάννης έχει μερικά χρήσιμα πράγματα να πει γύρω από την περίπτωση Γουίντουρ.

Ένας κοινωνιολογικός φωτογραφικός περίπατος στην Καζαμπλάνκα με τη ματιά της Μελίτας Βαγγελάτου. Η φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης μας ξεναγεί σε περιοχές της κοσμοπολίτικης μεγαλούπολης, αλλά και στις γειτονιές που οι μετανάστες κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις από τα χωριά τους. Στο ρεπορτάζ η Ηλέκτρα Ζαργάνη.

Ένα εναλλακτικό ταξιδιωτικό γραφείο με έδρα την Αριδαία Πέλλας διοργανώνει road trips στην Ευρώπη με ένα 9θέσιο βαν. Ο ιθύνων νους αυτού του εγχειρήματος Αναστάσης Σεράκης περιγράφει στην Μαρίνα Αγγελάκη τις εμπειρίες του από τα ταξίδια αυτά που ξεκινούν από τη Θεσσαλονίκη και φτάνουν έως το Βόρειο Σέλας.

Στη στήλη New entries που επιμελείται η Αφροδίτη Ερμίδη παρουσιάζονται τα μέλη του συγκροτήματος Les Au Revoir.

«Πίσω από το παραπέτασμα», ένα βιβλίο αποκαλυπτικό για τον επαγγελματικό αντικομμουνισμό

«Πίσω Από το Παραπέτασμα»: ένα περιοδικό που συμπυκνώνει την ανάγκη των νικητών του ελληνικού Εμφυλίου να κυριαρχήσουν και ιδεολογικά στην ανυπότακτη γενιά που έφερε σε πέρας τον τιτάνιο αγώνα της εθνικής απελευθέρωσης αλλά έχασαν τον πόλεμο της κοινωνικής απελευθέρωσης.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 οι ντόπιοι αγκιτάτορες της ιδέας του «ελεύθερου κόσμου» βρίσκουν βολικό σύμμαχο στις εκδοτικές τους προσπάθειες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες έχουν διαδεχτεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην επιτήρηση της περιοχής, και κλιμακώνουν την έκδοση εντύπων με σκοπό τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού και της Σοβιετικής Ένωσης. Τερατολογίες και ανυπόστατες πληροφορίες στοχεύουν στη δαιμονοποίηση του «εχθρού» και τη στρέβλωση της πραγματικότητας. Αν πεινάς σκέψου πόσο πεινάνε στη Σοβιετική Ένωση και μη μιλάς. Αν υποφέρεις στα μακρονησιώτικα κολαστήρια του μετεμφυλιακού κράτους σκέψου τα γκουλάγκ και υπόγραψε τη δήλωση μετανοίας. Αν δυσανασχετείς με το πλέγμα τρομοκρατίας που έχουν επιβάλει δεξιές και κεντρώες κυβερνήσεις αναλογίσου το ανελεύθερο καθεστώς των σοβιέτ.

Κυνική, ωμή και χυδαία προπαγάνδα στην υπηρεσία των δοσίλογων που αναβαπτίστηκαν και αποκαθάρθηκαν στην κολυμβήθρα του Εμφυλίου και της «μεγάλης και πιστής συμμάχου» Αμερικής.     

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter