Κυβέρνηση σε ρόλο δήμιου και συκοφάντη

Κυβέρνηση σε ρόλο δήμιου και συκοφάντη

Οδηγούν στη «θανατική ποινή» τον ισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα και συκοφαντούν όποιον ζητά την εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου.

Ακαδημαϊκοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, νομικοί, καλλιτέχνες, διεθνείς και πολιτικές οργανώσεις, συλλογικότητες από την Ελλάδα μέχρι την Αργεντινή πάνω από έναν μήνα κάνουν έκκληση για το αυτονόητο. Ζητούν να επιβιώσει η δημοκρατία και να μη γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποκτά επίσημα ρόλο βασανιστή.

Φευ! Τίποτε από όλα αυτά δεν φαίνεται να αρκεί για να κάνει πίσω ο δήμιος. Γιατί σε δήμιο έχει μετατραπεί η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου να κρατάνε μαζί τον διπλό πέλεκυ, χωρίς ωστόσο να φοράνε κουκούλα.

Η πλειονότητα όσων αντιδρούν δεν ταυτίζεται με τη δράση του Δημήτρη Κουφοντίνα, ταυτίζεται όμως με το δίκαιο και το αυτονόητο. Δεν μπορεί ένας κρατούμενος να εξαιρείται από τον νόμο και εν είδει βεντέτας να γίνεται έρμαιο της εκδικητικής συμπεριφοράς μιας απόλυτης εξουσίας που φοράει τον μανδύα μιας καχεκτικής δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση ως άλλη Ατροπος παίζει με το ψαλίδι πάνω από το νήμα της ζωής ενός ανθρώπου, προσπαθώντας να καλύψει την αδιαλλαξία της με μια σειρά από συκοφαντίες, παρουσιάζοντας το σύνολο των αντιδρώντων ως υποστηρικτές της τρομοκρατίας, την ώρα που διακυβεύεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Με τακτικές Γκέμπελς πάνε να αλλάξουν το αφήγημα

Βέλος στη φαρέτρα των εκδικητών είναι η συνεχής και αδιάλειπτη υπενθύμιση των πράξεων της 17 Νοέμβρη σε μια προσπάθεια να δικάσουν εκ νέου τον Δ. Κουφοντίνα στα μάτια της κοινής γνώμης, προσπαθώντας να του αφαιρέσουν κάθε δικαίωμα στη συνείδηση του συνόλου των πολιτών. Την ίδια ώρα με γκεμπελικές τακτικές προσπαθούν να αλλάξουν το αφήγημα και κάνουν λόγο για ειδική μεταχείριση αντί για διεκδίκηση της τήρησης του νόμου, δηλώνοντας μάλιστα πως η πολιτεία δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς.

Κανείς τους όμως δεν υπολογίζει τον λεκέ που αφήνει στην πολιτική ιστορία του τόπου ένας θάνατος κρατούμενου απεργού πείνας, κάτι που αδιαμφισβήτητα σηματοδοτεί από βαρύ πλήγμα για τον νομικό πολιτισμό της χώρας μέχρι και αλλοίωση του πολιτεύματος.

Η οικογένεια Μητσοτάκη θέλοντας να τιμωρήσει τον προσωπικό της εχθρό τείνει να τον νομιμοποιήσει, καταλύοντας η ίδια τη δημοκρατία στο όνομα του ίδιου του θεσμού. Ένας παραλογισμός που φέρνει τον Δ. Κουφοντίνα να θυσιάζεται για τη νομιμότητα και το ίδιο το κράτος να παρανομεί.

Ο Δ. Κουφοντίνας καταδικάστηκε για τις πράξεις του –ποτέ δεν τις αρνήθηκε– σε αρκετά χρόνια κάθειρξη και όχι σε θανατική ποινή.

Σαράντα χρόνια πριν ο απεργός πείνας μέλος του IRA Μπόμπι Σαντς πέθανε μαζί με ακόμη εννέα συγκρατούμενούς του από την ακραία πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο θάνατός του αντιμετωπίστηκε κυνικά από τη βρετανική κυβέρνηση, που η στάση και τα λεγόμενά της θυμίζουν κατά πολύ τη σημερινή εγχώρια ρητορική από την πλευρά της «γαλάζιας» παράταξης.

Το αποτέλεσμα ωστόσο της αδιάλλακτης στάσης της Θάτσερ είχε αποτελέσματα αντίθετα από τα επιθυμητά. Γέννησε λαϊκά κινήματα, ενίσχυσε κατά πολύ τις τάξεις του IRA, μετέτρεψε τους νεκρούς σε λαϊκούς ήρωες και ποτάμια κόσμου ξεχύθηκαν στην κηδεία τους.

Το κύμα αλληλεγγύης και οι παρεμβάσεις

Με παρέμβασή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ζήτησε από την κυβέρνηση να «αναθεωρήσει τη στάση της», υπενθυμίζοντας στις αρχές ότι η «δικαιοσύνη είναι έννοια σύμφυτη με την επιείκεια και τον ουμανισμό».

• Ο Μιγκέλ Ουρμπάν Κρέσπο, συντονιστής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου, συνιδρυτής του Podemos και σήμερα στην ευρωομάδα των Αντικαπιταλιστών (Anticapitalistas), τάχτηκε υπέρ του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα.

• Πάνω από 1.250 νομικοί υπογράφουν κείμενο-έκκληση για τη ζωή του απεργού πείνας.

• Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, θεσμικός σύμβουλος της κυβέρνησης, κάλεσε την κυβέρνηση «να σεβαστεί και να διασφαλίσει το δικαίωμα του κρατούμενου Δ. Κουφοντίνα στο υπέρτατο αγαθό της προστασίας της ζωής με σεβασμό στο κράτος δικαίου, στα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες». Αντίστοιχη και η στάση του Συνήγορου του Πολίτη.

• Χρήστες των social media έκαναν πάνω από 25.000 σχόλια στις σελίδες της προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο Facebook ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να σωθεί η ζωή του Δ. Κουφοντίνα.

• Δικηγόροι πραγματοποίησαν παρέμβαση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

• Ο κοινωνιολόγος, φιλόσοφος, ομότιμος διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) Μικαέλ Λεβί και η Ελένη Βαρίκα, ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Παρίσι VIII, ενώνουν τη φωνή τους με την παρέμβαση των Ελλήνων πανεπιστημιακών υπέρ του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα.

• Εκατοντάδες γιατροί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι υπογράφουν κείμενο για να σωθεί η ζωή του απεργού.

Θράσος και ψέματα από τη γενική γραμματέα

Η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σ. Νικολάου όλο αυτό τον καιρό έχει επιδοθεί σε μια σειρά από ψέματα, αδιαφορώντας ακόμη και για το αν αναιρεί τον ίδιο της τον εαυτό. Η υπουργός φυλακών –όπως φαίνεται να είναι– έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές για τους λόγους και τον τρόπο μεταγωγής του Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, αρνούμενη φυσικά να προσκομίσει τα ανάλογα έγγραφα που θα αποδείκνυαν όσα λέει και με την αίσθηση της παντοδυναμίας της να της επιτρέπει να αλλάζει το αφήγημά της δύο και τρεις φορές.

Η ίδια μάλιστα με περίσσιο θράσος διακηρύττει ότι «δεν μπορεί ο ίδιος να κάνει επιλογή φυλακής», διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter