Κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών – Ποδέμος

Κυβέρνηση συνεργασίας Σοσιαλιστών – Ποδέμος

Ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Απρίλιο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ και ο επικεφαλής των Ουνίδας Ποδέμος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, το πέτυχαν μέσα σε δύο μέρες μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Σε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας κατέληξαν οι Σοσιαλιστές με τους Ουνίδας Ποδέμος μετά τις τέταρτες εκλογές που διενεργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ισπανία.

Οι συνομιλίες που ακολούθησαν των εκλογών του Απριλίου είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο, με τον Πέδρο Σάντσεθ να ποντάρει στις τότε δημοσκοπήσεις που τον «έδειχναν» νικητή με καθαρή πλειοψηφία στις πιθανές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ωστόσο, μεσολάβησαν οι μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στην Καταλονία, ο αντίκτυπος των οποίων φάνηκε στα αποτελέσματα της Κυριακής.

Οι Σοσιαλιστές, αντί να ενισχύσουν τις έδρες τους, έχασαν τρεις σε σχέση με τις εκλογές του Απριλίου, οι Ποδέμος έπεσαν στις 35 από τις 42, ενώ εξαιρετικά ενισχυμένο είναι το VOX, το κόμμα της ακροδεξιάς, το οποίο υπερδιπλασίασε τις έδρες του (από 24 σε 52) και αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη.

Η συμφωνία Σάντσεθ – Ιγκλέσιας δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς οι έδρες των δύο κομμάτων (155) απέχουν από τον απαιτούμενο αριθμό των 176 εδρών. Αυτό που ακούγεται έντονα ότι θα ακολουθηθεί ως τακτική είναι η αποχή βουλευτών της αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να επιτευχθεί η απλή πλειοψηφία που χρειάζεται στο δεύτερο πια γύρο της ψηφοφορίας για την ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter