Κυβέρνηση του «έτσι γουστάρω»

Κυβέρνηση του «έτσι γουστάρω»

Αποστολή sms κατά την μετάβαση αλλά και κατά την επιστροφή από το οικογενειακό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς απαίτησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και alter ego του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Βασίλης Οικονόμου.

Όταν υπουργοί διατυπώνουν απαιτήσεις προς τους πολίτες είθισται να υπάρχει και η ανάλογη αποτύπωση σε ΦΕΚ. Εν προκειμένω, δεν υπάρχει καμία. Τα μέτρα που εφαρμόζονται για την περίοδο των εορτών έχουν περιληφθεί στην Κ.Υ.Α. Δ1Α/ΓΠ/ΟΙΚ.80588/20, η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ 5509 Β/15-12-20. Στο ΦΕΚ δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη πρόβλεψη που να δικαιολογεί την απαίτηση του υφυπουργού. Γιατί απαιτεί, λοιπόν, ο Β. Οικονόμου; Μα γιατί έτσι γουστάρει.

Επιπλέον, εύλογα τίθεται το ερώτημα με ποια νομιμοποιητική βάση θα επιβληθούν πρόστιμα στους δήθεν παραβάτες. Εντύπωση προκαλεί δε πως αυτή η απαίτηση εκφράζεται για πρώτη φορά. Μέχρι σήμερα, οι πολίτες καλούνταν να υποδεικνύουν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις ή τα sms για τους λόγους μετακίνησής τους και όχι για την ώρα επιστροφής τους. Άραγε, πού θα φτάσει η πρακτική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»;

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/24/5fe4b0ec825e632e2533b1f3.pdf

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του παρουσίας, ο υφυπουργός έδωσε και μία ενδιαφέρουσα απάντηση σε σχέση με το αλαλούμ που επικρατεί με τις μετακινήσεις μέσω επαγγελματικών οχημάτων. Όταν τέθηκε το ζήτημα της διαστροφικής απαγόρευσης στην επιβίβαση ζευγαριού ή συγγενών πρώτου βαθμού σε ταξί, ο Β. Οικονόμου απάντησε πως δεν έχει νόημα να αναλωνόμαστε με την εξέταση κάθε μέτρου ξεχωριστά, αφού είναι «μία κουβέντα χωρίς τελειωμό».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκεμβρίου είχε προκαλέσει λαϊκή κατακραυγή η είδηση της επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 900 ευρώ επειδή παντρεμένο ζευγάρι μετακινήθηκε με ταξί. Μπορούμε, δηλαδή, να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι και να πίνουμε από το ίδιο ποτήρι με τον τον/την σύντροφό μας, αλλά -προς Θεού- όχι και να μπαίνουμε στο ίδιο επαγγελματικό όχημα. Βέβαια, αν συνωστιζόμαστε στα μέσα μεταφοράς, είναι άλλη υπόθεση.

Πρόστιμο σε ζευγάρι που μετακινήθηκε για να αθληθεί

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, τα συστημικά Μέσα πρόβαλλαν ως μία ακόμα «επιτυχία» έναντι των «αλόγιστων μετακινήσεων» και της «ατομικής ανευθυνότητας» την επιβολή προστίμων σε ζευγάρι ηλικιωμένων στον Βόλο που μετακινήθηκε με το ΙΧ, έχοντας βεβαιώσεις που αφορούσαν τη σωματική άθληση. Αλήθεια, με ποια αιτιολογία το πρωθυπουργικό ζεύγος μετακινήθηκε στην Πάρνηθα για ποδηλατάδα και motocross;

Το σχετικό δημοσίευμα του protothema.gr:

Να σημειωθεί ότι το documentonews.gr προσπάθησε να λάβει αρμόδιες απαντήσεις για τον διοικητικό παραλογισμό που επικρατεί χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό.

Πάντως,
καλά ενημερωμένες πηγές επιβεβαίωσαν την ανυπαρξία νομιμοποιητικής
βάσης για την απαίτηση του διπλού sms, ενώ παραδέχτηκαν εμμέσως πλην
σαφώς ότι η απαίτηση είναι παράλογη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter