Κυβερνητικά κόλπα: Καμουφλάρουν το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» με παράλληλες επιτροπές
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως επιστρατεύει παράλληλες επιτροπές ούτως ώστε να... δικαιολογήσει αποφάσεις της και να περάσει αντιδημοκρατικά μέτρα όπως αυτό της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων πετώντας το μπαλάκι στην «Επιτροπή» που στο μυαλό όλων είναι συνυφασμένη με την «Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας»...
Αιφνιδίως, δίχως προειδοποίηση αλλά και... δημοκρατική λογική, ανακοινώθηκε από την Αστυνομία η απαγόρευση των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων από σήμερα έως την 1η Φεβρουαρίου. Μία απόφαση που θυμίζει «σκοτεινές» εποχές και ελήφθη στο όνομα της πανδημίας και μάλιστα υπό εξίσου «σκοτεινές» πρακτικές από πλευράς κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στο ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε η εν λόγω απόφαση (που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από το σύνολο του προοδευτικού κόσμου), αναφέρεται ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από εισήγηση «της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19».
Η Επιτροπή αυτή δεν είναι η γνωστή των Λοιμωξιολόγων («Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας» όπως είναι η επίσημη ονομασία της), η οποία παρακολουθεί, αναλύει και εισηγείται στον πρωθυπουργό τις προτάσεις της για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, όπου μετέχουν επιστήμονες και γιατροί.
Αντ' αυτού, προκείται για μία, κατά κύριο λόγο υπηρεσιακή Επιτροπή, αποτελούμενη από 11 μέλη, μόλις δύο εκ των οποίων γιατροί, με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες να έχουν θέσεις σε υπουργεία (ως Γενικοί Γραμματείς) αλλά και ως επικεφαλής οργανισμών και φορέων. Η αρμοδιότητά της εμπίπτει στην εισήγηση αποφάσεων, αντίθετα με εκείνη των Λοιμωξιολόγων οι οποίοι μόνο γνωμοδοτούν.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως εν τέλει, οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση και εμπίπτουν στα συνταγματικά θεμελιωμένα δικαιώματα, τα οποία και επηρεάζουν μέσω αυτών, είναι καθαρά πολιτικές, καθώς λαμβάνονται με τις εισηγήσης της... σκιώδους Επιτροπής και όχι από εκείνη των Λοιμωξιολόγων. Άλλωστε, μέλη της δεύτερης Επιτροπής, είχαν στο παρελθόν προχωρήσει σε διαψεύσεις όσον αφορά περιπτώσεις εισηγήσεων για περιορισμό συναθροίσεων, όπως συνέβη με τον Άλκη Βατόπουλο, αλλά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη τον περασμένο Νοέμβριο.