Κυβερνητικό «δώρο» στον φιλομητσοτακικό Μητροπολίτη Τήνου Δωρόθεο;

Κυβερνητικό «δώρο» στον φιλομητσοτακικό Μητροπολίτη Τήνου Δωρόθεο;

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η ύποπτη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ να σηκώνουν τους τόνους και να ζητούν άμεσα εξηγήσεις από τον Χρήστο Σταϊκούρα.

Μάλιστα, ο Νίκος Φίλης έσπευσε να συνδέσει τη ρύθμιση με τον «ευγνωμονούντα» προς τον πρωθυπουργό, μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, Δωρόθεο, ο οποίος είχε πιαστεί από τον κοριό της ΕΥΠ να συνομιλεί με ποινικούς για το λιώσιμο των τιμαλφή του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας της Τήνου στην Τουρκία.

Στο άρθρο 90 του νομοσχεδίου: «Φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας» προβλέπεται η εξαίρεση των εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από το λογιστικό δίκαιο. Προβλέπεται δε ότι τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ θα δικαιούνται μετά τη ψήφιση του σχεδίου νόμου να προβαίνουν σε συμφωνία με τους οφειλέτες τους για τη ρύθμιση απαιτήσεων ή εκπτώσεων. Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται το εξής: «Με περαιτέρω διάταξη προβλέπεται ότι δικαιούνται τα εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ. να συμφωνούν με τους οφειλέτες τους (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) ρυθμίσεις καταβολής των εκκρεμών απαιτήσεων τους ή εκπτώσεις, επίσης ότι αναστέλλεται η παραγραφή απαιτήσεων των εκκλησιαστικών Ν.Π.Δ.Δ. για όσο διάστημα ισχύει η συμφωνία διακανονισμού – ρύθμισης της οφειλής, όπως και ότι η αναγνώριση χρέους από τον οφειλέτη διακόπτει την παραγραφή».

«Φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε μια ανίερη συναλλαγή»

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Νίκος Φίλης κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, εκφράζοντας τον φόβο του για «ανίερη συναλλαγή», η οποία αφορά –κατά τα λεγόμενά του- χρέη ύψους 3 εκατ. ευρώ της Εκκλησίας του Τήνου προς την Αποστολική Διακονία.

«To νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ να ρυθμίζουν τις οφειλές που έχουν προς αυτά άλλα ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και φυσικά πρόσωπα, επιχειρηματίες, με έναν τρόπο αόριστο, με έναν τρόπον που είναι επικίνδυνος. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για το χρόνο αποπληρωμής ούτε για το ύψος των εκπτώσεων. Με απλή εκατέρωθεν συμφωνία, σα να είναι εσωτερικό θέμα, οι οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε ΝΠΔΔ. Η κοινωνία περνάει μια δύσκολη στιγμή και είναι διπλά επικίνδυνο και προκλητικό να θεσμοθετείται η αδιαφάνεια που συχνά συνιστά μήτρα σκανδάλων» ανέφερε εισαγωγικά ο πρώην υπουργός και πρόσθεσε: «Η αντίληψη του νομοσχεδίου είναι πως τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται και δημόσιο χρήμα, μπορούν να λειτουργούν εκτός δημοσίου λογιστικού, αυτό επαναλαμβάνω είναι μήτρα σκανδάλων».

Εν συνεχεία, έγινε πιο συγκεκριμένος συνέδεσε τη ρύθμιση με τη ρύθμιση χρεών 4 εκατ. ευρώ της Εκκλησίας του Τήνου προς την Αποστολική Διακονία. «Το θέμα αφορά προφανώς τον Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου τον κ. Δωρόθεο ο οποίος προβάλλεται και ως διάδοχος για την Αρχιεπισκοπή, έχει απασχολήσει το πανελλήνιο και παλαιότερα και η Βουλή έχει προχωρήσει σε αλλαγή ρυθμίσεων για τη λειτουργία του Ιδρύματος της Τήνου. Είναι λυπηρό ότι προβάλλονται από ΜΜΕ ως επιχείρημα, γι΄αυτή τη ρύθμιση, οι προσωπικές σχέσεις που έχει ο κ. Δωρόθεος με την οικογένεια του πρωθυπουργού» επισήμανε ο Ν. Φίλης και συνέχισε καλώντας τον Χρ. Σταϊκούρα να εξηγήσει γιατί το νομοσχέδιο δεν υπογράφεται από την αρμόδια υπουργό, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η εν λόγω ρύθμιση οδεύει προς ψήφιση χωρίς απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

«Μια απλή επιστολή του αρχιεπισκόπου αρκεί για να δεσμεύσει την εκκλησία; Αύριο συνεδριάζει η επιτροπή σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας. Γιατί προτρέχετε σήμερα σε αυτή τη ρύθμιση; Είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα τύπου voucher κολλητών. Φοβάμαι ότι είμαστε μπροστά σε μια ανίερη συναλλαγή που προσβάλλει και την Εκκλησία και το Κράτος», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτή η ρύθμιση που βγάζει από το δημόσιο λογιστικό τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ ανάμεσα στα οποία είναι ο ΟΔΕΠ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το ΤΑΚΕ, Ταμείο Κληρικών που αφορά τη συνταξιοδότηση των κληρικών, είναι η Αποστολική Διακονία και άλλα εκκλησιαστικά ιδρύματα όπως το ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης. Έχουμε να κάνουμε δηλαδή με μια πολύ σοβαρή περιουσία που μένει εκτός του δημόσιου λογιστικού. Ανοίγετε με αυτό τον τρόπο θέμα σχέσεων εκκλησίας και κράτους ξεκινώντας από τα οικονομικά ζητήματα όταν το κράτος κάθε χρόνο δίνει 200 εκατομμύρια και η εκκλησία αξιοποιεί χρήματα από το ΕΣΠΑ; Η ρύθμιση πλήττει και την Εκκλησία και το Κράτος. Όταν όλοι οι πολίτες υπόκεινται σε ρυθμίσεις για το κράτος και τα χρέη τους, αυτό που γίνεται τώρα είναι διπλά προκλητικό για τη χειμαζόμενη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας».

«Θέλουμε διευκρινίσεις»

Και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών. Ειδικότερα, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε: «Θέλουμε διευκρινίσεις για τα θέματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των Νομικών Προσώπων της Εκκλησίας. Υπάρχουν και εκκλησιαστικές αντιπαραθέσεις σε αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι ο νόμος απελευθερώνει πλήρως τη δυνατότητα της εκκλησίας να διαχειριστεί τις οφειλές». Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση πρέπει προηγουμένως να πει ποιοι είναι αυτοί που οφείλουν. «Μπορεί να υπάρχει και συναλλαγή που είναι αθέμιτη. Θα έπρεπε και η ίδια η εκκλησία να δει το θέμα με ευαισθησία. Η διάταξη είναι γενική και ισοπεδωτική» κατέληξε.

Η αμαρτωλή σύνδεση με το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού

Ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος έχει συνδέσει το όνομά του με την ζοφερή υπόθεση του λαθρεμπορίου χρυσού με τα τάματα στην Τήνο. Τόσο το περιοδικό Hot Doc με την έρευνά του παλαιότερα όσο και αργότερα η εφημερίδα Documento αποκάλυψαν σε βάθος την υπόθεση και το ρόλο του μητροπολίτη σε αυτήν. Να σημειωθεί ότι ο Δωρόθεος δέχεται συχνά πυκνά επισκέψεις από τον πρωθυπουργό, όπως λόγου χάρη λίγες μέρες μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές αλλά και μετά από αυτές, με τον μητροπολίτη να δηλώνει: «Σας οφείλουμε όλοι ευγνωμοσύνη».

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, τρία πρόσωπα, ο Παναγιώτης Μπαμπάμτσης, καταδικασμένος σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για εκβιασμό, ο Μανώλης Παπουτσάκης, καταδικασμένος για εμπόριο ναρκωτικών και ως συνέταιρος ο Γιάννης Στασινόπουλος, είχαν αναλάβει να παραλαμβάνουν τα τιμαλφή από το Ιερό Ιδρυμα Ευαγγελιστρίας της Τήνου, να τα μεταφέρουν στην Τουρκία όπου τα έλιωναν και να επιστρέφουν στο ίδρυμα ράβδους χρυσού. Το σκανδαλώδες δεν ήταν μόνο πως αυτή η διαδικασία είχε ανατεθεί σε ποινικούς με ευθύνη και του μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, Δωρόθεου, αλλά ότι ήταν διαβλητή και, όπως ανέφερε το πόρισμα του ΣΔΟΕ, περιελάμβανε μίζες και στημένους διαγωνισμούς. Μάλιστα σε συνομιλία που κατέγραψε η ΕΥΠ, ακούγεται η φράση: «Ο παπάς ο μεγάλος προχθές μας ζήτησε 10 χιλιάρικα μίζα».

Πρόκειται για την ίδια υπόθεση στην οποία στο πλαίσιο των νόμιμων καταγραφών των εμπλεκόμενων προσώπων από τον κοριό της ΕΥΠ έχουν αποτυπωθεί τρομερές απειλές και ύβρεις κατά του Κώστα Βαξεβάνη και του περιοδικού Hot Doc για ακριβώς αυτές τις αποκαλύψεις του για τον χρυσό της Τήνου. Ακούγεται το περίφημο «Αυτός ο Βαξεβάνης θέλει γαμ… θέλει ξύλο».

Πέρα της εμπλοκής Δωρόθεου στην υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού με τα τάματα, ο μητροπολίτης έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας απάνω του και όταν στάθηκε ως κεντρικός ομιλητής στο περίφημο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία την περίοδο της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι ο μητροπολίτης Δωρόθεος δεν έκρυψε τη χαρά του για τη νίκη της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. https://www.documentonews.gr/article/den-krybetai-h-xara-toy-mhtropolith-dwrotheoy-gia-th-nikh-ths-nd

Διαβάστε επίσης: Η αρπαγή του χρυσού της Μεγαλόχαρης 

Αγία τριάδα χρυσοδάκτυλων για τα τάματα της Τήνου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter