Κυβερνητικό στέλεχος στο CNBC: Κλίμα για συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου

Κυβερνητικό στέλεχος στο CNBC: Κλίμα  για συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου

 «Η ελληνική κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι οι κανονισμοί που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους θα χαλαρώσουν αυτόν τον μήνα, παρά τα δημοσιεύματα ότι το ΔΝΤ δεν είναι πιθανό να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την Αθήνα» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου» δήλωσε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο CNBC, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Το Eurogroup, στη συνάντηση του Απριλίου, είχε ανακοινώσει ότι όλες οι τελικές λεπτομέρειες για το ελληνικό πρόγραμμα θα αποφασισθούν έως τις 21 Ιουνίου. Εντούτοις, με μόνο δύο βδομάδες να απομένουν μέχρι τότε, η Ελλάδα δεν γνωρίζει ακόμη τη μορφή που θα πάρουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στον ρόλο που θα διαδραματίσει το ΔΝΤ, επισημαίνοντας τις δηλώσεις στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων του εκπροσώπου της Ελλάδας στο Ταμείο, Μ. Ψαλιδόπουλου, για πιθανή συμμετοχή του ως τεχνικού συμβούλου, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Απαιτείται δε, πολύς χρόνος να εγκριθεί οικονομική εκταμίευση και, καθώς οι μέρες περνούν, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο.

Το CNBC κάνει, επίσης, αναφορά στο δημοσίευμα των FT ότι το κόμμα της A. Μέρκελ δεν εμμένει πλέον στη συμμετοχή του Ταμείου στην ελληνική υπόθεση. «Η σημασία της εμπλοκής του ΔΝΤ δεν αφορά την προτεινόμενη χρηματοδοτική του δέσμευση, η οποία ήταν περιορισμένη, αλλά την αξιοπιστία που θα προσέφερε στην Ελλάδα μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα και την επιστροφή της στις αγορές» σχολίασε, μέσω Email, η περιφερειακή διευθύντρια του Economist Intelligence Unit, Τζόαν Χέι.

«Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι επενδυτές δεν θα καθησυχαστούν από την ορθή πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας, ούτε από το γεγονός ότι το χρέος είναι βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνση. Μολονότι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές ότι δεν θα υπάρξει “κούρεμα”, το ΔΝΤ επιθυμεί πιο δραστική επιμήκυνση λήξεων των ελληνικών ομολόγων και της περιόδου χάριτος» κατέληξε η Τζόαν Χέι. Εντούτοις, η Ελλάδα δεν φαίνεται να ανησυχεί πολύ για τη διάθεση κεφαλαίων από το ΔΝΤ, καθώς το κόστος δανεισμού είναι υψηλότερο σε σύγκριση με αυτό τη ευρωζώνης, ενώ το Eurogroup έχει επανειλημμένα διατυπώσει τη δέσμευσή του να χορηγήσει κάποια ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα του CNBC.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter