Κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει ελληνικά δημοσιεύματα για το «έγγραφο – φωτιά» του Ντάισελμπλουμ

Κυβερνητικός αξιωματούχος διαψεύδει ελληνικά δημοσιεύματα για το «έγγραφο – φωτιά» του Ντάισελμπλουμ

«Φωτιά» έχει πάρει ο ελληνικός Τύπος, διαδικτυακός ή μη, με την ενημέρωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο ολλανδικό Κοινοβούλιο. «Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρεται στις προβλέψεις» απαντά στο koutipandoras.gr κυβερνητικό στέλεχος, κάνοντας λόγο για ελλιπή μετάφραση του εγγράφου.

του Άγγελου Προβολισιάνου

Η μιντιακή μετάφραση του ενημερωτικού εγγράφου θέλει τον πρόεδρο του Eurogroup να καταρρίπτει το αφήγημα της κυβέρνησης περί μηδενικού δημοσιονομικού ισοζυγίου, δηλαδή πως δεν θα ισχύσει η αλλαγή δημοσιονομικού μείγματος και πως μόνο αν τα πρωτογενή πλεονάσματα ξεπερνούν τους στόχους θα ενεργοποιούνται τα αντίμετρα. 

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ παρείχε έγγραφη ενημέρωση επί των τεκταινόμενων για το ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Θα γίνει συζήτηση για τα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης που θα μπορούν να αναπτυχθούν όταν θα υπάρχει διαρθρωτικός δημοσιονομικός χώρος πάνω από τους στόχους του προγράμματος για το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού».

Τα γραφόμενα του ολλανδού υπουργού Οικονομικών υιοθετήθηκαν από συγκεκριμένη μερίδα του Τύπου ως διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο για οποιαδήποτε μέτρο που θα επιβαρύνει τους πολίτες, θα υπάρχει και το αντισταθμιστικό μέτρο που θα οδηγεί σε ουδέτερη επιβάρυνση. Μάλιστα, σε αυτή την τυφλή υιοθέτηση προέβη και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας λόγο για κατά συρροή ψευδολογία από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ΒΗΜΑ FM το πρωί της Δευτέρας.

«Δεν καταρρίπτει το κυβερνητικό αφήγημα για το ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο» απάντησε κυβερνητικός αξιωματούχος στο koutipandoras.gr, τονίζοντας επανειλημμένα πως «ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφερόταν στις προβλέψεις». «Όσα εμπεριέχει το ενημερωτικό έγγραφο του προέδρου του Eurogroup, τα είχε δηλώσει στις 20 Φεβρουαρίου, μετά τη λήξη του τελευταίου Eurogroup» τόνισε και πρόσθεσε λέγοντας: «Για όσα αναφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ έχει τοποθετηθεί με μεγάλη σαφήνεια ο αρμόδιος υπουργός». Ο εν λόγω κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε, επίσης, πως «ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόταν στις προβλέψεις. Δηλαδή, αν το 2018 πιάσουμε το στόχο του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτομάτως δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος για τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων».

Ουσιαστικά, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, με εξαιρετική επάρκεια επί των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνει πως τα λεγόμενα του κ. Ντάισελμπλουμ ευθυγραμμίζονται με την κυβερνητική ερμηνεία του προσχεδίου της πολιτικής συμφωνίας που συνομολογήθηκε με τους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup, αφού εξ αρχής ο στόχος 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα είναι το κομβικό σημείο της συμφωνίας για την εφαρμογή του δόγματος «μέτρα – αντίμετρα» για το 2019 και έπειτα.

Τα «αγκάθια» των τηλεδιασκέψεων

Τροχοπέδη αποδεικνύονται τα εργασιακά για την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης. Το δημοσίευμα της σαββατιάτικης ΕΦΣΥΝ αποτυπώνει πλήρως το κλίμα των διαπραγματεύσεων, με την Ντέλια Βελκουλέσκου να αρνείται να ακούσει την τεκμηριωμένη κυβερνητική άποψη για την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας στην Ελλάδα, απαντώντας χαρακτηριστικά στην Έφη Αχτσιόγλου: «Δεν ζητήσαμε εμείς δάνειο…».

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιδεικνύει επαναλαμβανόμενη άρνηση ως προς την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα, ασχέτως αν η εφαρμογή των βέλτιστων ευρωπαϊκών πραγματικών στην αγορά εργασίας αποτελεί ρητό όρο της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015. Αξιοσημείωτο δε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, το ευρωπαϊκό μπλοκ των δανειστών παραμένει άφωνο μπροστά στις εμμονικές απαιτήσεις του Ταμείου.

Επιπρόσθετα, η Βελκουλέσκου ζητά διεύρυνση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, παρά του ότι η πρόσφατη απόφαση Ευρωδικαστηρίου κρίνει ότι τόσο τα όρια όσο και το ιδιότυπο καθεστώς του υπουργικού «βέτο» ταυτίζονται με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Η εκπρόσωπος του Ταμείου απαιτεί και την επανεφαρμογή του περιβόητου lockout, δηλαδή τη δυνατότητα των εργοδοτών να προβαίνουν σε ανταπεργία, θέλοντας να απορυθμίσει εντελώς την καθημαγμένη αγορά εργασίας.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, στις τρεις κρίσιμες τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου, στο επικέντρο των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν και τα ανοικτά ενεργειακά ζητήματα. Στις συζητήσεις, από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Δημήτρης Λιάκος και Έφη Αχτσιόγλου.

Πού θα κάτσει η μπίλια με μέτρα και αντίμετρα;

Όπως έχει γίνει γνωστό από την αρχή του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων, οι δανειστές έχουν απαίτηση για μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, τουτέστιν 3,6 δις ευρώ. Το 1% θα προέλθει από τη μείωση του αφορολογήτου, με τους πιστωτές να επιθυμούν να πέσει ο πρώτος συντελεστής στα 5.900 ευρώ, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση ακόμα και σε μισθωτούς με εισόδημα 500 ευρώ μηνιαίως. Το εναπομείναν 1% του ΑΕΠ, θα προέλθει από την περικοπή συντάξεων.

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, εντοπίστηκαν σημαντικές αποστάσεις μεταξύ των δύο πλευρών ως προς τη φύση και το ύψος των αντισταθμιστικών μέτρων, τα οποία θα κληθούν να επιφέρουν το λεγόμενο ουδέτερο δημοσιονομικό ισοζύγιο. Ειδικότερα, οι δανειστές δεν αποδέχονται την οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως έχουν προαναγγείλει κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το πέρας του προηγούμενου Eurogroup, συμφωνώντας όμως στη μείωση του φόρου ακινήτων στα ανώτερα κλιμάκια περιουσίας.

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter