Κύκλωμα – παράνομες ταυτότητες: Διοικητής Τμήματος Ασφαλείας βρέθηκε με 320.000 ευρώ σε χρηματοκιβώτιο (Photos)

Σημαντικές είναι οι αποκαλύψεις που απορρέουν από την εξάρθρωση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων στο οποίο εμπλέκονται, εκτός των άλλων πολυάριθμοι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα, απαρτιζόταν από επίορκους αστυνομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους αλλά και εργαζόμενους σε ληξιαρχεία.

Δείτε επίσης: Κύκλωμα πλαστών πιστοποιητικών στην ΕΛ.ΑΣ: Ποινική δίωξη σε 20 άτομα

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε στο συγκεκριμένο κύκλωμα είχε απευθυνθεί και ο 35χρονος, αλβανικής καταγωγής, που δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο στο πρατήριο υγρών καυσίμων στην Πέτρου Ράλλη, στη Νίκαια, προκειμένου να αποκτήσει ελληνική ταυτότητα.

Από την έρευνα προέκυψε εμπλοκή ενός αξιωματικού της ΕΛΑΣ που ήταν και διοικητής ΑΤ και διατηρούσε χρηματοκιβώτιο με 320.000 ευρώ τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του, το newsbomb.gr, δημοσιεύει τη φωτογραφία του:

Το θύμα της μαφιόζικης επίθεσης στη Νίκαια, είχε προμηθευτεί πλαστή ταυτότητα και έγγραφα από το συγκεκριμένο κύκλωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος ήταν καταζητούμενος με το πραγματικό, αλβανικό, του όνομα και μέσω των παράνομων εγγράφων που εξασφάλισε, παρουσιαζόταν πλέον ως Έλληνας με το όνομα Στέργιος Μαζνεβίδης. Το βράδυ της 16ης Νοεμβρίου, ωστόσο, έγινε η μαφιόζικη επίθεση στο βενζινάδικο επί της Λεωφόρου Θηβών στη Νίκαια, με θύμα τον ίδιο.

Την υπόθεση ερευνούσε όλο αυτό το διάστημα η Ασφάλεια, έχοντας πάρει καταθέσεις και από τον φίλο του θύματος που τραυματίστηκε και βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης. Οι πρώτες πληροφορίες λίγα 24ωρα μετά το συμβάν, ανέφεραν πως το θύμα είχε «ανοικτούς λογαριασμούς», ενώ τώρα υπάρχει η ανακάλυψη των πλαστών εγγράφων από το εν λόγω κύκλωμα.

Το πώς και αν συνδέεται η δολοφονία με τους συλληφθέντες για το κύκλωμα αυτό, θα διαπιστωθεί από τις Αρχές που σε κάθε περίπτωση έπεσαν πάνω σε μια απίστευτη σύμπτυξη δυο υποθέσεων, σε διάστημα 15 ημερών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Μετά από πολύμηνη και συστηματική έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν πρωινές και απογευματινές ώρες της 30–11–2021, εντός των ορίων του αυτοφώρου 20 άτομα μεταξύ των οποίων: εννέα εν ενεργεία αστυνομικοί (εκ των οποίων ένας αξιωματικός), ένας Πολιτικός Υπάλληλος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη , μια Υπάλληλος Ληξιαρχείου Ο.Τ.Α, ένας δικηγόρος και οκτώ πολίτες. Συνολικά, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν στοιχεία ότι εμπλέκονται 34 αστυνομικοί.

Από τις μέχρι στιγμής έρευνες της Υπηρεσίας και τη συνδυαστική αξιολόγηση των συλλεχθέντων αποδεικτικών στοιχείων έχει προκύψει, ότι τουλάχιστον από 26–04–2013 έως και 30–11–2021, είχε συγκροτηθεί εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη κυρίως από Έλληνες, παλιννοστούντες πρώην χωρών Ε.Σ.Σ.Δ., αστυνομικούς και άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Το κύκλωμα είχε αναπτύξει δίκτυο συνεργατών και δραστηριοποιούνταν στην έκδοση γνησίων (τυπικά) ελληνικών δελτίων ταυτότητας, ελληνικών διαβατηρίων και διπλωμάτων οδήγησης σε αλλοδαπούς υπηκόους με βαρύ ποινικό μητρώο επιδιώκοντας την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.

Παράλληλα, διευκόλυναν την παράνομη παραμονή στη χώρα των αλλοδαπών υπηκόων, που απολάμβαναν όλα τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, όπως έκδοσης αριθμού φορολογικού μητρώου, αριθμού μητρώου κοινωνικής ασφάλισης, παραπλανώντας τις αρμόδιες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τυχόν έρευνες των Αστυνομικών Αρχών που θα αποσκοπούσαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη ορισμένων εξ’ αυτών (με βεβαρυμμένο ποινικό παρελθόν) και επιπλέον διευκολύνοντας την έξοδό τους από την Ελλάδα προς άλλες Χώρες, ιδιαιτέρως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), όπου και ορισμένοι κάτοχοι των «πλαστών» εγγράφων συνελήφθησαν.

Ο τρόπος δράσης («modus operandi») της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήταν ιεραρχικώς δομημένη, πολυμελής, πολύπλοκη και καθόλου τυχαία, με διακριτούς και αλληλένδετους των μελών της ρόλους, με το κάθε μέλος να υποτάσσεται στη βούληση της ολότητας (Διευθύνοντα – εγκέφαλο της οργάνωσης), μη δυνάμενο να εφαρμόσει μόνο του το σχέδιό του, καθιστώντας κοινωνούς και τα λοιπά μέλη και επιδιώκοντας τον κοινό εγκληματικό σκοπό σχετικά με την έκδοση δελτίων ταυτότητας και διαβατηρίων Έλληνα πολίτη, κυρίως σε αλλοδαπούς αλλά και σε ημεδαπούς είτε με τη χρήση ψευδών στοιχείων μη υπαρκτών ατόμων, είτε με τη χρήση στοιχείων ομογενών, οι οποίοι διέμεναν μόνιμα στο εξωτερικό και είχαν πλήρη άγνοια των ενεργειών της οργάνωσης, είτε με τη χρήση στοιχείων υπαρκτών ημεδαπών, κατόπιν προηγηθείσας ψευδούς δήλωσης απώλειας προηγούμενου νομίμως εκδοθέντος δελτίου ταυτότητας, είτε με τη χρήση των πραγματικών τους στοιχείων ταυτότητας, μέσω παράνομης κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Με τη χρήση των ανωτέρω, οι ενδιαφερόμενοι επετύγχαναν κατά περίπτωση, την ελεύθερη παραμονή και κίνηση τους στη Χώρα, την απόκρυψη τυχόν ποινικού τους παρελθόντος, την απρόσκοπτη έξοδό τους από τη Χώρα και την ελεύθερη κίνηση και διαμονή σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζώνης Σένγκεν (SCHENGEN), την έκδοση αδειών οδήγησης, την κατάρτιση νέων ή τη χρήση υπαρκτών φορολογικών μητρώων και την κατ’ επέκταση σύσταση εταιρειών και επιχειρήσεων και τη σύναψη συμβάσεων και συμβολαίων οιασδήποτε μορφής.
Για την έκδοση κάθε εγγράφου, ο ενδιαφερόμενος κατέβαλε χρηματικό ποσό ύψους τουλάχιστον τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000,00 €). Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί πάνω από 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ανέρχεται σε τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια ευρώ (5.000.000,00 €). Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον Διοικητή και τα στελέχη της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων τη συνέχιση των ερευνών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με σκοπό οι ένοχοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter