Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών: Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Κύκλωμα παράνομων υιοθεσιών: Αποπέμφθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, επικαλούμενο απόφαση του ίδιου του υπουργού Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδη

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αποκάλυψη του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών που δρούσε στην Κρήτη, και συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου επιστήμονες είχαν στήσει «βιομηχανία» με φόντο το όνειρο απόκτησης παιδιού.

Οι βασικοί εμπλεκόμενοι ανέρχονται σε εννιά μέχρι στιγμής και κατηγορούνται για εγκληματική οργάνωση. Περιλαμβάνονται επίσης αδικήματα που αφορούν σε εμπορία ανθρώπων, μεσολάβηση σε υιοθεσία ανηλίκου, παραβάσεις του νόμου περί υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πλαστογραφία-απάτη, ψευδείς ιατρικές πιστοποιήσεις κ.α.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας, το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν γυναίκες που βρίσκονταν σε ευάλωτη θέση ενώ παράλληλα εξαπατούσαν ασθενείς μέσω εικονικών εμβρυομεταφορών (εξωσωματικές) και μεσολαβούσαν σε παράνομες υιοθεσίες.

Από τον Δεκέμβριο του 2022 καταγράφηκαν τουλάχιστον 182 περιπτώσεις εκμετάλλευσης γυναικών στον τομέα της αφαίρεσης ωαρίων και παρένθετης μητρότητας ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 400 περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω εικονικών εξωσωματικών.

Το δε όφελος που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση ανά πρόγραμμα παρένθετης μητρότητας κυμαινόταν συνήθως από 70.000 έως 100.000 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζε και τις 120.000 ευρώ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter