Κύμα αντιδράσεων στις ναζιστικές δηλώσεις του Όρμπαν

Κύμα αντιδράσεων στις ναζιστικές δηλώσεις του Όρμπαν

Η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς δηλώνει αποτροπιασμό για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν περί «ανάμικτων φυλών» και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση «να λάβει τις αποστάσεις της από τέτοια ρατσιστική αποφορά».

Η «ανόητη και επικίνδυνη» ρητορική του εθνικιστή ούγγρου πρωθυπουργού υπενθυμίζει στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος «τις σκοτεινές περιόδους του δικού τους αποκλεισμού και της καταδίωξης», δήλωσε ο Κριστόφ Χόιμπνερ , αντιπρόεδρος της Επιτροπής, καλώντας τον καγκελάριο της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος υποδέχεται αύριο τον ούγγρο πρωθυπουργό σε επίσημη επίσκεψή του στην Βιέννη, να λάβει αποστάσεις εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Πρέπει να κάνουμε σαφές στον κόσμο ότι ένας κύριος Όρμπαν δεν έχει μέλλον στην Ευρώπη … της οποίας τις αξίες απορρίπτει συστηματικά».

Σε ομιλία του το Σάββατο στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, τόπο κατοικίας σημαντικής ουγγρικής μειονότητας, ο Ορμπάν, γνωστός για την αντιμεταναστευτική του πολιτική, απέρριψε με δριμύτητα την «πολυεθνική» κοινωνία.

«Δεν θέλουμε να είμαστε μια μικτή φυλή» που θα αναμειγνυόταν «με μη Ευρωπαίους», είπε.

Οι χώρες «όπου ευρωπαϊκοί και εξωευρωπαϊκοί λαοί συνυπάρχουν δεν είναι πλέον έθνη. Οι χώρες αυτές δεν είναι τίποτε άλλο από συνονθύλευμα λαών», είπε ο ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος έχει και κατά το παρελθόν διατυπώσει αντίστοιχες θέσεις, χωρίς ωστόσο να χρησιμοποιήσει τον όρο «φυλή».

Έκανε επίσης αναφορά στους θαλάμους αερίων για να επικρίνει το σχέδιο των Βρυξελλών για μείωση κατά 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου. «Δεν βλέπω πώς μπορούν να πείσουν τα κράτη μέλη, αν και υπάρχει μία γερμανική τεχνογνωσία στον τομέα, όπως έχει δείξει το παρελθόν», είπε σαρκαστικά.

«Καθαρά ναζιστικό κείμενο αντάξιο του Γκέμπελς»

Σε ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός στην περίοδο Όρμπαν, η Σούσα Χεγκέντους, κοινωνιολόγος και σύμβουλος εδώ και πολλά χρόνια του ούγγρου πρωθυπουργού, υπέβαλε την Δευτέρα την παραίτησή της.

Σε επιστολή που διένειμε στα ουγγρικά μέσα κατήγγειλε «μία επονείδιστη άποψη» και «ένα καθαρά ναζιστικό κείμενο αντάξιο του (Γιόζεφ) Γκέμπελς», του επικεφαλής της προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας.

Απαντώντας ο Βίκτορ Όρμπαν προέβαλε «την πολιτική της μηδενικής ανοχής της κυβέρνησής του στον αντισημιτισμό και τον ρατσισμό». «Δεν μπορείς στα σοβαρά να με κατηγορείς για ρατσισμό έπειτα από συνεργασία είκοσι ετών», έγραψε σε μήνυμά του.

Αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ουγγαρία αντέδρασε στις αρχές της εβδομάδας. «Πολλά διαφορετικά είδη κατοικούν τον πλανήτη μας. Στα δύο πόδια, εργαζόμενο, ομιλούν και καμιά φορά σκεφτόμενο ένα και μοναδικό είδος ζει στην γη αυτή: ο Homo Sapiens Sapiens. Αυτή η φυλή είναι μία και αδιαίρετη», έγραψε στο Facebook ο μεγάλος ραβίνος Ρόμπερτ Φρέλιχ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι δεν σχολιάζει ποτέ δηλώσεις που γίνονται από ευρωπαίους πολιτικούς.

«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ορισμένες αξίες που είναι εγγεγραμμένες στις συνθήκες και εφαρμόζει πολιτικές που συνδέονται με τις αξίες αυτές και τα άρθρα της συνθήκης», αρκέσθηκε να δηλώσει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter