Κύμα απελάσεων «εναντίον της τρομοκρατίας» σχεδιάζει η Γερμανία

Κύμα απελάσεων «εναντίον της τρομοκρατίας» σχεδιάζει η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αποκάλυψε σήμερα τους βασικούς άξονες στους οποίους επιθυμεί να κινηθεί σχετικά με τις απελάσεις μεταναστών και προσφύγων και την ενίσχυση της υπηρεσίας εσωτερικών πληροφοριών στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν οι εξουσίες του ομοσπονδιακού κράτους αναφορικά με την εσωτερική πληροφόρηση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι κατακερματισμένη μεταξύ των 16 κρατιδίων.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ πρότεινε την ενίσχυση των μέχρι στιγμής περιορισμένων εξουσιών της ομοσπονδιακής αστυνομίας και τη δημιουργία ενός κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων, στο οποίο θα υπάγεται το σύνολο των υπηρεσιών που ασχολούνται με θέματα ασφαλείας σε σχέση με τους μετανάστες και με την αντιτρομοκρατία.

«Το ομοσπονδιακό κράτος δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καταστροφές σε εθνικό επίπεδο», όπως η τρομοκρατική επίθεση της 19ης Δεκεμβρίου που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο, κατήγγειλε ο ντε Μεζιέρ. «Οι δικαιοδοσίες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας είναι κατακερματισμένες».

«Χρειαζόμαστε κοινούς κανόνες και καλύτερο συντονισμό», υπογράμμισε ο ίδιος, κυρίως για την παρακολούθηση ατόμων που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα», όπως ο Τυνήσιος Άνις Άμρι δράστης της επίθεσης του Βερολίνου.

Μια άλλη μεταρρύθμιση που επιθυμεί ο ντε Μεζιέρ είναι η απέλαση των αιτούντων άσυλο εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις.

Ο Ανίς Άμρι, όπως τόνισε, θα έπρεπε να έχει σταλεί πίσω στη γενέτειρά του την Τυνησία, όμως η απέλασή του καθυστέρησε καθώς η Τύνιδα δεν είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα. Στο μεταξύ, και παρά τις υποψίες εις βάρος του, είχε αφεθεί ελεύθερος.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας θέλει να δημιουργηθούν κέντρα κράτησης κοντά στα αεροδρόμια όπου θα μπορούν να στέλνονται όσοι πρόκειται να απελαθούν.

Εν τω μεταξύ, με την πολιτική αντιπαράθεση για το προσφυγικό να μαίνεται, το λαϊκιστικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντέδρασε στις προτάσεις του ντε Μεζιέρ κατηγορώντας τον ότι κλέβει τις προτάσεις του.

Όμως οι Χριστιανοδημοκράτες «έδωσαν πολλές υποσχέσεις τα τελευταία χρόνια, χωρίς να γίνει τίποτα», εκτίμησε ο Γκέοργκ Πατζντέρσκι του AfD.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter