Κύμα καταλήψεων στο ΑΠΘ για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Κύμα καταλήψεων στο ΑΠΘ για το νομοσχέδιο Κεραμέως

Ενώ και η Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε ευμενώς στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση, μιλώντας σαν να πρόκειται για διοίκηση πολυεθνικής εταιρείας, οι φοιτητικοί σύλλογοι ήδη αντιδρούν. Ένα κύμα καταλήψεων ετοιμάζεται να σαρώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί και το επίκεντρο της πρόβας τζενεράλε για την εμφάνιση της πανεπιστημιακής καταστολής.

Οι ΟΠΠΙ δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους (προφανώς παίρνουν τα φύλλα πορείας) αλλά η διαρκής παρουσία της αστυνομίας και των ΜΑΤ με δακρυγόνα και κρότου – λάμψης, που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την πανεπιστημιακή ζωή αλλά και τη σωματική ακεραιότητα των φοιτητών δεν έχει αποτελέσει το σήμα για να λουφάξουν οι φοιτητές. Αντίθετα, εμφανίζονται πιο δυναμικά στην αντίδρασή τους, προαγγέλλοντας καταλήψεις αυτές τις μέρες, με κύριο θέμα όχι μόνο την αστυνομοκρατία αλλά και τη βαθιά αλλαγή επί τα χείρω που φέρνει ο νέος νόμος-πλαίσιο.

Ο χρόνος που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίος· όλες οι αλλαγές που φέρνει στην παιδεία έχει φροντίσει να γίνονται κατακαλόκαιρο για να γλιτώσει τις αντιδράσεις και την κατακραυγή. Αυτή τη φορά όμως το προοίμιο της άγριας καταστολής με τα ΜΑΤ προκάλεσε αντίστοιχα την αντίστροφη αντίδραση.

Ήδη από το πρωί κοινοποιήθηκε η απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ψυχολογικού. Χαρακτηρίζουν τον νόμο-πλαίσιο ταφόπλακα στα πτυχία και στην επαγγελματική τους κατοχύρωση, μιλούν για διάλυση των σπουδών τους με την έλευση των «ατομικών πτυχίων», ενώ σημειώνουν ότι τα Συμβούλια Διοίκησης με τα οποία θα διοικείται το πανεπιστήμιο χάνει το αυτοδιοίκητό του καθώς θα υπάγονται απευθείας στο υπουργείο Παιδείας. Οι φοιτητές θέτουν ένα σύνολο θέσεων για τις σπουδές τους στην ψυχολογία και τη σπουδαστική τους καθημερινότητα και ζητούν να αποσυρθεί ο νόμος-πλαίσιο, ενώ αποφάσισαν παράλληλα τη συμμετοχή τους στο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022, στις 19:00, στην Καμάρα.

Διαβάστε επίσης: Κατάληψη ενάντια στον νόμο – πλαίσιο Κεραμέως αποφάσισε το τμήμα Ψυχολογίας στο ΑΠΘ

Ακολουθεί η απόφαση της γενικής συνέλευσης των φοιτητών του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ:

Οι ηλεκτρολόγοι

Τη σκυτάλη πήρε η γενική συνέλευση του συλλόγου Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, αποφασίζοντας κατάληψη από σήμερα, Τρίτη 7 Ιουνίου 2022.

Οι φοιτητές κάνουν λόγο για ένα πρωτοφανές σκηνικό έντασης και βίας με αφορμή τη βιβλιοθήκη στο Βιολογικό. «Οι βιβλιοθήκες δεν χτίζονται με κρότου – λάμψης σε ευθεία βολή, χημικά, αύρες, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ» αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η αστυνομική παρουσία «δεν εγγυάται ούτε ασφάλεια ούτε ησυχία». Παράλληλα, στηλιτεύουν το εμπόριο ναρκωτικών που γίνεται 50 μέτρα από τη στρατοπαίδευση των ΜΑΤ, τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος από τον εργολάβο της βιβλιοθήκης και τις παραβατικές συμπεριφορές του καθηγητικού κατεστημένου.

Αντιτίθενται στην παρουσία της αστυνομίας που έρχεται να «υποκαταστήσει» τις «λύσεις» σε πληθώρα προβλημάτων: υποβάθμιση της πανεπιστημιακής λέσχης και της σίτισης, υποστελέχωση και υποταγή της φοιτητικής μέριμνας στο κέρδος με πλήθος αποκλεισμούς, ακόμη και στη στέγη με τα νοίκια στα ύψη και τις εστίες μακρινό όνειρο για πολλούς φοιτητές. Σε αυτό προσθέτουν και τους λογαριασμούς του ρεύματος και την ακρίβεια.

Εκτός αυτών, σημειώνουν τη συγχώνευση, την κατάργηση και τη μεταφορά σχολών (ΔΙΠΑΕ), οι οποίες έχουν ήδη αποψιλωθεί από την αρνητική επίδραση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Επιπροσθέτως τονίζουν την εξίσωση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων που αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, την υποταγή στους μάνατζερ και στα ελεγχόμενα από το υπουργείο Συμβούλια Ιδρύματος, τη στιγμή που η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων γίνεται με το σταγονόμετρο και με τα ψίχουλα του ΕΣΠΑ, επιδιώκοντας η κυβέρνηση την αναγκαστική καταφυγή των ΑΕΙ στην ιδιωτική πρωτοβουλία, με κρυφές ατζέντες και τα βιομηχανικά διδακτορικά.

Με αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη στη σχολή από σήμερα 7/6/2022 μέχρι την Παρασκευή 10/6/2022, συμμετοχή στο φοιτητικό συλλαλητήριο της Πέμπτης 9/6/2022 (19:00) στην Καμάρα και άλλες δράσεις.

Και το Μαθηματικό

Κατάληψη την Πέμπτη 9/6/2022 και την Παρασκευή 10/6/2022, συμμετοχή στην πορεία της Πέμπτης στην Καμάρα (19:00) και άλλες δράσεις αποφάσισε και η γενική συνέλευση των φοιτητών στο Μαθηματικό του ΑΠΘ. Και σε αυτή τη συνέλευση οι φοιτητικές στάθηκαν στην αστυνομική παρουσία και την άγρια καταστολή των ΜΑΤ με τη ρίψη βομβίδας κρότου – λάμψης σε ευθεία βολή.

Εκφράζουν την αντίθεσή τους στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο της Κεραμέως και κάνουν λόγο για πλήρη παράδοση του πανεπιστημίου στις επιχειρήσεις, για έλεγχο από τους διορισμένους μάνατζερ που θα διαλύσουν κάθε κεκτημένο και υποδομή παρακάμπτοντας φοιτητές και καθηγητές. Μιλούν επίσης για κατακερματισμένα πτυχία, επαγγελματικά δικαιώματα στον αέρα και για πανεπιστήμιο που θα παράγει φθηνό και πειθαρχημένο δυναμικό, έρμαιο του επικρατούντος εργασιακού μεσαίωνα.

Τονίζουν την κυβερνητική προπαγάνδα που με πρόσχημα τη βιβλιοθήκη εγκατέστησε τις αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους του πανεπιστημίου, σημειώνοντας ότι οι επιμέρους βιβλιοθήκες των τμημάτων είχαν αφεθεί στην τύχη τους προκειμένου να προκύψει ως «ανάγκη» η δημιουργία νέας βιβλιοθήκης.

Όπως αναφέρουν, οι φοιτητές της σχολής αποφεύγουν να πλησιάσουν λόγω της παρουσίας των ΜΑΤ και του φόβου τραυματισμού, ενώ οι καθηγητές μεταφέρουν μαθήματα σε διαδικτυακό περιβάλλον.

Τοποθετούνται και για τα ζητήματα των εξετάσεων στη σχολή τους (πολλαπλές και χαμηλά ποσοστά επιτυχίας) και για τα ζητήματα της λέσχης και της σίτισης. Αντιδρούν επίσης στο νέο νόμο και στις συνθήκες έρευνας που θα γίνονται με κριτήριο και γνώμονα το κέρδος και τα επιχειρηματικά συμφέροντα (αποδοτικότητα).

Κι άλλες γενικές συνελεύσεις

Σήμερα, Τρίτη 7/6/2022 είχε προγραμματιστεί συνέλευση και στο Ιστορικό – Αρχαιολογικό, ενώ αύριο Τετάρτη 8/6/2022 έχουν προγραμματιστεί συνελεύσεις στις σχολές και στα τμήματα Πληροφορικής, Αγγλικής, στο Παιδαγωγικό, στη Νομική, στην Αρχιτεκτονική και στο Γεωλογικό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter