Κύμα οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ – Σκληρή στάση από τον Τραμπ

Κύμα οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία Φλόιντ – Σκληρή στάση από τον Τραμπ

Σε αναβρασμό παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στις περισσότερες Πολιτείες, την ώρα που ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορεί τους κυβερνήτες για «μαλθακή στάση».

Η κατάσταση παραμένει έκρυθμη στις ΗΠΑ από έξι ημέρες διαδηλώσεων από οργισμένους πολίτες οι οποίοι ζητούν δικαιοσύνη με αφορμή τον αποτρόπαιο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολη.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, το «κύμα διαδηλώσεων» έχει επεκταθεί σε περισσότερες από 75 πόλεις των ΗΠΑ, με τις ταραχές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας να μη λείπουν. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την ημέρα που το πρώτο «ποτάμι» διαδηλωτών κατέκλυσε τους δρόμους της Μινεάπολης για τον Φλόιντ. Παράλληλα, χιλιάδες πολίτες έχουν συλληφθεί λόγω της συμμετοχής τους στα επεισόδια.

Κριτική Τραμπ σε κυβερνήτες 

Εν μέσω αναβρασμού, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φυγαδεύτηκε για περίπου μία ώρα σε υπόγειο καταφύγιο (σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN, όταν διαδηλωτές έφτασαν έξω από τον Λευκό Οίκο), ζήτησε από τους κυβερνήτες πολιτειών να υιοθετήσουν σκληρή στάση, μην αφήνοντας τους διαδηλωτές να τους… πατήσουν, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. 

«Πρέπει να επιβάλλεστε, εάν δεν επιβάλλεστε, χάνετε τον χρόνο σας. Θα σας πατήσουν, θα φαίνεστε σαν βλάκες. Πρέπει να επιβληθείτε», τόνισε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των διαδηλωτών, έχοντας ανοίξει μάλιστα μέτωπο με τη… ριζοσπαστική αριστερά και antifa ομάδες, θεωρώντας τους υποκινητές του κύματος οργής στις πόλεις των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραμπ κατηγορείται για αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι Μακ Ενάνι, έσπευσε να τον υπερασπιστεί λέγοντας ότι «ο πρόεδρος έχει κάνει ένα βήμα προς τα μπροστά και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα τα οποία απέτυχαν να λύσουν οι κυβερνήτες».

«Δουλεύει σκληρά πάνω στο ζήτημα, είναι η δουλειά του να παρέχει ασφάλεια στη χώρα», κατέληξε η Μακ Ενάνι, σημειώνοντας πως: «Τα διαγγέλματα δεν σταματούν την αναρχία», όταν ρωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος Τραμπ δεν τοποθετείται συχνά δημοσίως για τα όσα συμβαίνουν στις αμερικανικές πόλεις. 

Παρεμβάσεις από Ομπάμα και Μπάιντεν

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πήρε θέση σχετικά με τις διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Φλόιντ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι:  «Τα κύματα των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα αντιπροσωπεύουν μια γνήσια και νόμιμη οργή για την αποτυχία δεκαετιών να μεταρρυθμιστούν οι αστυνομικές πρακτικές και το ευρύτερο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του, ο άλλοτε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος για το χρίσμα, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε ευθέως τον Τραμπ.  «Το τσιρότο το τράβηξαν απότομα αυτή η πανδημία και αυτός ο πρόεδρος», τόνισε σε συνάντηση με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της αφροαμερικανικής κοινότητας.

Ειρηνικές διαδηλώσεις θέλει η οικογένεια Φλόιντ

Μιλώντας κοντά στο σημείο της αποτρόπαιας δολοφονίας του Τζόρτζ Φλόιντ, ο αδελφός του, Τέρενς έκανε κάλεσμα για ειρηνικές διαδηλώσεις. «Η βία δεν πρόκειται να φέρει πίσω τον αδελφό μου», τόνισε, καλώντας τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τον αγώνα τους, αλλά με ειρηνικά μέσα. 

«Σηκώστε το σήμα της ειρήνης. Η οικογένεια καλεί σε ειρήνη», ανέφερε οικογενειακός φίλος του θύματος, μιλώντας σε διαδήλωση στη Μινεάπολη. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter