Συγκλονιστική επιστολή

Κύμα στήριξης στην πανεπιστημιακό... «τρομοκράτισσα» από συναδέλφους της στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τι λένε για την δικαστική απόφαση που την έστειλε στην φυλακή αλλά και για την πορεία ζωής της 29χρονης.

Με μια συγκλονιστική επιστολή προς το Documento, επτά Διδακτορικές φοιτήτριες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθηγήτριες όλες ελληνικών σε μετανάστες, εκφράζουν την αμέριστη συμπαράσταση τους στην «τρομοκράτισσα –πανεπιστημιακό», στο πρόσωπο της οποίας η ελληνική Δικαιοσύνη εξάντλησε κάθε αυστηρότητα στέλνοντας την στη φυλακή με ποινή κάθειρξης 13 ετών για συμμετοχή στην «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Την είδηση είχε αποκαλύψει την περασμένη εβδομάδα το Documentonews, ενώ μήνες πριν η εφημερίδα Documento είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ για την νεαρή Ηριάννα που ενεπλάκη σε ένα δικαστικό γολγοθά εξαιτίας της προσωπικής της σχέσης με νεαρό που είχε συλληφθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο σύντροφος της κοπέλας αθωώθηκε πανηγυρικά από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο αλλά η ίδια κατηγορήθηκε δύο χρόνια μετά την εμπλοκή του με αφορμή ένα «εύρημα», από αυτά που και τα ίδια τα Δικαστήρια και μάλιστα για υποθέσεις τρομοκρατίας έχουν αποφανθεί ότι είναι απολύτως επισφαλή. Με ένα μερικό γενετικό προφίλ, την ταυτοποίηση δηλαδή μέρους του DNA της, που φέρεται ότι ανιχνεύθηκε σε γεμιστήρα εκτός όπλου .

Το δικαστήριο χωρίς να υπάρχει καμία μαρτυρία σε βάρος της κι ενώ η κοπέλα όλα αυτά τα χρόνια έχτιζε την ακαδημαϊκή της καριέρα, όχι μόνο την καταδίκασε σε κάθειρξη 13 ετών αλλά δεν έδωσε κι ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση της οδηγώντας την έτσι στις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών.

«Σε μια εποχή όπου η τρομοκρατία χτυπάει αθώους παντού στον κόσμο και οι άνθρωποι αισθάνονται φρίκη και τρόμο μπροστά σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, είναι άδικο, απαράδεκτο και αδιανόητο να καταδικάζεται ένας νέος άνθρωπος που με τη μέχρι τώρα πορεία του έχει αποδείξει πόσο σημαντική θεωρεί την ανθρώπινη ύπαρξη, πόσο κοντά έχει βρεθεί στον πόνο και την αδικία για να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει και να προσφέρει μέσα από την εργασία και τις γνώσεις του. Είναι άδικο, απαράδεκτο και αδιανόητο να μην λαμβάνεται υπόψη η ζωή που έχει χτίσει μέχρι τώρα και το λαμπρό μέλλον που ανοίγεται μπροστά του», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους οι εφτά κοπέλες μέλη της επιστημονικής ομάδας στην οποία συμμετείχε και η Ηριάννα.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή :.

«Για την Ηριάννα.

Η είδηση της καταδίκης της φίλης και συναδέλφου μας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Το σοκ διαδέχτηκε η άρνηση και κατόπιν η απέραντη στεναχώρια για την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη, την απόφαση που χωρίζει στα δύο μια ζωή, έναν νέο άνθρωπο με τον οποίο μέχρι πριν κάποιες μέρες δουλεύαμε, περνούσαμε δημιουργικό χρόνο και κάναμε επαγγελματικά και επιστημονικά σχέδια μαζί. Τα συναισθήματα είναι πολλά και ανάμεικτα, αλλά υπερτερεί η μεγάλη ανάγκη να στηρίξουμε την Ηριάννα, ξεκινώντας από σήμερα και με αυτή την επιστολή.

Η στενή φιλία και συνεργασία μας μετράει πλέον έξι χρόνια. Η πορεία μας είναι κοινή όλο αυτό το διάστημα χωρίς καμία διακοπή, τόσο επαγγελματικά όσο και ακαδημαϊκά. Δυναμική προσωπικότητα που ξεχωρίζει για το δημιουργικό μυαλό της, την οξύνοιά της και την προθυμία της να προσφέρει πάντα και αληθινά βοήθεια σε όσους την έχουν ανάγκη, χωρίς να της έχει απαραίτητα ζητηθεί. Άνθρωπος με πολλές ευαισθησίες, εξαιρετικά ταλαντούχος και δραστήριος. Υποστηρικτική εξαρχής προς όλες μας, τις φίλες και συναδέλφους, μάχεται με πάθος και αυθορμητισμό ενός μικρού παιδιού την αδικία, αυτήν που άρρητα υπάρχει και εφαρμόζεται στη μικρή κοινωνία που έχουμε χτίσει. Μια φοιτήτρια και επαγγελματίας αφοσιωμένη ψυχή τε και σώματι στο αντικείμενο που υπηρετεί. Όλα αυτά τα προσόντα, όμως, τείνουν, αν δεν έχει γίνει ήδη, να αλλοιωθούν μέσα από τη φοβερά επώδυνη και ψυχοφθόρα διαδικασία στην οποία έχει εμπλακεί. Φοβόμαστε πολύ ότι η ενέργεια, η δυναμικότητα και οι παιδικές της αρετές κινδυνεύουν να χαθούν από την ταλαιπωρία που υφίσταται.

Όλα αυτά τα χρόνια η Ηριάννα συμμετείχε σε πολλές πανεπιστημιακές δραστηριότητες (συνέδρια, ανακοινώσεις κλπ.) τις οποίες και έφερνε εις πέρας με μοναδική και αξιοζήλευτη επάρκεια. Παράλληλα, όντας καθηγήτρια ελληνικών, δίδασκε παιδιά και ενήλικες, εισπράττοντας τις καλύτερες κριτικές ως προς την παιδαγωγική της ικανότητα και την ποιότητα του χαρακτήρα της. Μας φαίνεται αδιανόητο ότι μια κοπέλα, με τη συγκεκριμένη πορεία, στην οποία είμαστε παρούσες και τη μοιραζόμαστε μαζί της, καταδικάζεται με μια ποινή στέρησης της ελευθερίας, που φαίνεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της στο πρόσωπο της Ηριάννας.

Σε μια εποχή όπου η τρομοκρατία χτυπάει αθώους παντού στον κόσμο και οι άνθρωποι αισθάνονται φρίκη και τρόμο μπροστά σε αυτές τις εγκληματικές ενέργειες, είναι άδικο, απαράδεκτο και αδιανόητο να καταδικάζεται ένας νέος άνθρωπος που με τη μέχρι τώρα πορεία του έχει αποδείξει πόσο σημαντική θεωρεί την ανθρώπινη ύπαρξη, πόσο κοντά έχει βρεθεί στον πόνο και την αδικία για να συμπαρασταθεί, να βοηθήσει και να προσφέρει μέσα από την εργασία και τις γνώσεις του. Είναι άδικο, απαράδεκτο και αδιανόητο να μην λαμβάνεται υπόψη η ζωή που έχει χτίσει μέχρι τώρα και το λαμπρό μέλλον που ανοίγεται μπροστά του.

Ως θύμα ατυχών συγκυριών γνωρίζουμε πολύ καλά ποιον δικαίως υποστηρίζουμε και δε θα σταματήσουμε να τη στηρίζουμε με όλα τα νόμιμα μέσα μέχρι τέλους. Θα είμαστε εδώ, να βοηθήσουμε, να συμπαρασταθούμε, να ανταποδώσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη που μας έχει δώσει πρώτη εκείνη σε κάθε επίπεδο. Να αντισταθούμε στην αδικία, όπως κάνει και εκείνη. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε από τη θέση στην οποία βρισκόμαστε.

Ηριάννα, σε σκεφτόμαστε περισσότερο από ποτέ, κάθε μία με τη δική της δύναμη και το δικό της φορτίο αγάπης. Είσαι χρήσιμη και πολύτιμη για μας, μα, πάνω από όλα, είσαι πολύτιμη για εσένα την ίδια, τη ζωή που θέλεις να ζήσεις και αυτή που σου αξίζει.

Οι φίλες και συνεργάτιδές σου,

Μαρία Κ.

Μαρίνα Κ.

Όλγα Δ.

Σοφία Κ.

Τατιάνα Κ.

Φλώρα Β.

Χριστίνα Κ.»

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.