Κύματα έντασης δημιουργεί η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Κύματα έντασης δημιουργεί η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Καθώς η Ταϊβάν αναζητεί εναγωνίως τρόπους ώστε να εξασφαλίσει την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από την Κίνα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέλος των Δημοκρατικών και Νο 3 στην πολιτική ιεραρχία των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι φαίνεται να έχει αποφασίσει να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στη Νότια Κινεζική θάλασσα. Η ίδια σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg αναμένεται να μεταβεί στη Ταϊβάν τη Τρίτη ώστε να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Το Πεκίνο, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της «μίας Κίνας», δεν αποδέχεται την επίσκεψη και απειλεί με τη λήψη στρατιωτικών μέτρων που θα καταλήξουν είτε στην αποτροπή είτε στη δημιουργία τετελεσμένων έως και τη σύγκρουση.

Οι ανησυχίες του Λευκού Οίκου

Με λίγα λόγια, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Γι’ αυτό τον λόγο η Ουάσινγκτον κινητοποίησε τον πανίσχυρο στόλο της σε Ινδικό και Ειρηνικό ωκεανό θέτοντας παράλληλα τις μονάδες του αμερικανικού στρατού σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Φιλιππίνες σε ύψιστη ετοιμότητα. Ο Λευκός Οίκος σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούσε αυτή την εξέλιξη των γεγονότων, αφού έχει το βλέμμα του προσηλωμένο στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου, έχει βρεθεί πίσω από τα γεγονότα και σέρνεται πίσω από τις πρωτοβουλίες της 82άχρονης Πελόζι.

Εντούτοις, το επερχόμενο ταξίδι πάντοτε βρίσκεται υπό αίρεση, αφού οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την Πέμπτη δείχνει πως η κατάσταση ενδεχομένως να βαίνει προς εξομάλυνση, αν και αυτό θα συμβεί μόνο εάν οι ΗΠΑ αναδιπλωθούν. Διότι για τους Κινέζους το θέμα της Ταϊβάν είναι ύψιστης σημασίας και θα θεωρηθεί άκρως ταπεινωτικό να υποχωρήσει η κινεζική ηγεσία, ειδικά για θέμα που δεν ξεκίνησε από τους ίδιους.

Η Κίνα έτοιμη για όλα τα σενάρια

Το Πεκίνο από τη μεριά του, βάσει των μέχρι τώρα μηνυμάτων που εκπέμπει, μοιάζει να είναι έτοιμο να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη ευκαιρία χρησιμοποιώντας τον φόβο των όπλων για την επίτευξη ενός σημαντικού πολιτικού στόχου. Αυτός δεν είναι άλλος από την περιπολία στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν με μαχητικά αεροσκάφη.

Η όλη επιχείρηση, εφόσον όντως πραγματοποιηθεί, θα διεξαχθεί με τα κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη να δρουν ως «συνοδεία» πάνω από το έδαφος της Ταϊβάν. Γεγονός που θα μεταφραστεί στη δημιουργία ενός τετελεσμένου. Διότι ο στρατός της Ταϊβάν δεν θα διακινδυνεύσει μια θερμή σύγκρουση τη στιγμή που η Πελόζι θα βρίσκεται στον αέρα πλάι πλάι με τα αμερικανικά αεροσκάφη.

Ενα άλλο σενάριο που μεταφέρεται από τους αναλυτές προβλέπει την αποτροπή προσγείωσης του αεροσκάφους της Πελόζι μέσω της πραγματοποίησης επικίνδυνων ελιγμών από τα κινεζικά μαχητικά.

Ποια είναι η θέση του Πεκίνου

Το πρόβλημα της Ταϊβάν ξεκίνησε το 1949, όταν τελείωσε ο κινεζικός εμφύλιος και οι Εθνικιστές υπό τον Τσιανγκ Κάι Σεκ κατέφυγαν στο νησί της Ταϊβάν. Από το ’79 και ένθεν οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τη Λαϊκή Δημοκρατία Κίνας ως το μοναδικό κράτος που εκπροσωπεί το κινεζικό έθνος στην παγκόσμια αρένα.

Οι Κινέζοι, θεωρώντας πως τα σύνορα της χώρας τους είναι ενιαία και αδιαίρετα, εκλαμβάνουν κάθε εξωτερική στήριξη στην Ταϊβάν ως στήριξη σε αποσχιστικές δυνάμεις και εμπλοκή στα εσωτερικά τους ζητήματα.

Οι Κινέζοι εξετάζουν τη λήψη στρατιωτικών μέτρων αφού εκλαμβάνουν κάθε εξωτερική στήριξη στην Ταϊπέι ως απειλή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter