Κυνηγητό των Καταλανών ηγετών σε όλη την Ευρώπη

Κυνηγητό των Καταλανών ηγετών σε όλη την Ευρώπη

Η καταλανική κρίση εντάθηκε σήμερα καθώς το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη ανέστειλε την εκλογή του προέδρου από το Σώμα και οι ισπανικές αρχές επανέλαβαν τα αιτήματα για σύλληψη των εξόριστων ηγετών.

Η φινλανδική αστυνομία δήλωσε σήμερα πως θα ενεργήσει σύμφωνα με το ισπανικό αίτημα για τη σύλληψη του εξόριστου αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, αλλά δεν γνωρίζει πού βρίσκεται.

Ο Πουτζντεμόν, ο οποίος έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, αναμενόταν να εγκαταλείψει σήμερα τη χώρα.

Σε σύντομη δήλωσή του το Φινλανδικό Εθνικό Γραφείο Έρευνας (NBI) ανέφερε πως η Ισπανία «έδωσε τις πληροφορίες που είχαν ζητηθεί» για το διεθνές ένταλμα έρευνας. Είναι «άγνωστο» πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν, ανέφερε η αστυνομία.

Ο Χάνου Κάουτο του NBI αρνήθηκε να σχολιάσει «πόσο ενεργά» θα αναζητήσει η αστυνομία τον Πουτζντεμόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Ilta Sanomat.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κάι Μικάνεν δήλωσε αργότερα στη δημόσια ραδιοτηλεόραση YLE πως η φινλανδική αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ενεργήσει καθώς «η Ισπανία συμπλήρωσε τα έγγραφα που αφορούν το αίτημα έκδοσης».

Αν ο Πουτζντεμόν συλληφθεί, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα πρέπει να επανεξετάσει ενδεχόμενη έκδοσή του, πρόσθεσε.

Ο Πουτζντεμόν είχε συναντήσεις στο φινλανδικό κοινοβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή (χθες) έκανε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Ένας από τους οικοδεσπότες του, ο Φινλανδός βουλευτής Μίκο Κάρνα, είπε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν και πως το επίσημο πρόγραμμά του έληξε χθες.

«Δεν έχει κάνει τίποτε βίαιο και οι κατηγορίες για εξέγερση είναι εντελώς παράλογες», δήλωσε ο Κάρνα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πριν από λίγο Φινλανδός βουλευτής, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν έφυγε από τη Φινλανδία με προορισμό το Βέλγιο.

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε χθες νέα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν και άλλων έξι Καταλανών πολιτικών που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας Ζόρντι Τουρούλ προφυλακίστηκε χθες κατηγορούμενος για εξέγερση και στάση.

Το περιφερειακό κοινοβούλιο στη Βαρκελόνη ανέστειλε ως εκ τούτου σήμερα μια δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή του Τουρούλ, 51 ετών, ως προέδρου της Καταλονίας.

Ο Τουρούλ δεν είχε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία σε μια αρχική ψηφοφορία στη διάρκεια έκτασης συνεδρίασης του κοινοβουλίου το απόγευμα της Πέμπτης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Μαδρίτη αποφάσισε νωρίτερα ότι ένας προεδρικός υποψήφιος πρέπει να είναι παρών στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει τον θώκο.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Καταλονίας Ρότζερ Τόρεντ δεσμεύτηκε να αψηφήσει την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να αφεθείτε ελεύθεροι» είπε σήμερα στο κοινοβούλιο, απευθυνόμενος στους συλληφθέντες συναδέλφους του.

Έπειτα από την επαναβεβαίωση των κατηγοριών διαδηλώσεις και ταραχές ξέσπασαν στη Βαρκελώνη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό περίπου 20 ανθρώπων.

Οι κατηγορίες για εξέγερση συνδέονται με την υποστήριξη της προσπάθειας της περιφέρειας να αποσχιστεί από την Ισπανία πέρυσι τον Οκτώβριο.

Ο Πουτζντεμόν και άλλοι εξόριστοι Καταλανοί ηγέτες έχουν μεταβεί σε άλλες χώρες στην Ευρώπη παρά τις προσπάθειες της Ισπανίας να επιδιώξει την έκδοσή τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter