Κυνήγι επιβίωσης

Κυνήγι επιβίωσης
¸

Πλέον δεν μπορεί κανείς κυβερνητικός παράγοντας να το διαψεύσει. Η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα περίοδο λιτότητας με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή είναι αποκαλυπτικό.

Το 2023 τα έσοδα από φόρους κατέγραψαν σε σχέση με τον προϋπολογισμό μια τεράστια υπέρβαση της τάξης των 4,5 δις. ευρώ αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέστρεψε στους πολίτες με τη μορφή κυρίως επιδομάτων μόνο 1,3 δις. ευρώ.

Μάλιστα είχε ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες καθώς στον δικό της προϋπολογισμό το πλεόνασμα είχε προϋπολογιστεί στο 0,7% του ΑΕΠ και έφτασε το 1,1% του ΑΕΠ αλλά δεν τις χρησιμοποίησε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο υψηλός πληθωρισμός που κατατρώει τα οικογενειακά εισοδήματα, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αρνείται κατηγορηματικά να πάρει οποιοδήποτε μέτρο τιθάσευσής του, φέρνει μεν πρωτοφανή υπέρβαση στα δημόσια έξοδα αλλά οδηγεί τους πολίτες σε ένα διαρκές κυνήγι επιβίωσης.

Με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις να είναι ουσιαστικά μηδαμινές μπροστά σε αυτές των βασικών προϊόντων που ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 30%, τα ελληνικά νοικοκυριά βρίσκονται πλέον μπροστά σε μια πρωτοφανή καθημερινότητα.

Με τις τιμές στα ράφια να αυξάνονται χωρίς μέτρο, οι αγορές περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα. Η κατάσταση ξαναγυρνά με ταχύτατους ρυθμούς στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Η εμφάνιση στα σούπερ μάρκετ αντικλεπτικών στο βρεφικό γάλα και στο ελαιόλαδο φαίνεται να είναι μόνο η αρχή.

Το 2024 θα είναι χρονιά άγριας λιτότητας, όσο και αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προπαγανδίζει το αντίθετο. Όταν μάλιστα τα μηνύματα από το εξωτερικό είναι άκρως απαισιόδοξα και η ελληνική οικονομία συνεχίζει να στηρίζεται ουσιαστικά στη φούσκα του Airbnb και του τουρισμού η οποιαδήποτε έστω και μικρή διεθνής κρίση απειλεί να την στείλει γραμμή στην καταστροφή.

Και αυτό είναι αποκλειστικά δημιούργημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter