Κυνική ομολογία Γιούνκερ: Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά

Κυνική ομολογία Γιούνκερ: Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά
F

«Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ αυτήν την απαίσια περίοδο. Η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή», δηλώνει τώρα γεμάτος μεταμέλεια ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σχετικά τα μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, γονατίζοντας την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Γιούνκερ είπε, στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Euronews, ότι οι Έλληνες «έχουν υποφέρει πολύ αυτή την απαίσια περίοδο», αναγνώρισε για άλλη μια φορά ότι «τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά» και ότι «η αξιοπρέπειά τους δεν ήταν πάντα σεβαστή».

Με αφορμή την τυπική ολοκλήρωση της επιτήρησης είπε λοιπόν ότι είναι καλά νέα για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, «γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έχουν γίνει, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και όσοι υπερασπίζονταν την Ελλάδα, αυτή ήταν η περίπτωσή μου, είχαν δίκιο να πουν όχι σε όσους ήθελαν να αποκλείσουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «δεν ήταν μόνο η Γερμανία που ήταν πολύ επικριτική με την Ελλάδα», αλλά και ότι οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Ερωτηθείς ως προς τον ρόλο της Γερμανία, ο κ. Γιούνκερ είπε πως δεν είναι ακριβές πως η Γερμανία έκανε ή κάνει κουμάντο σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μερικές φορές οι Γερμανοί στο εσωτερικό δίνουν την εντύπωση ότι είναι οι κύριοι της Ευρώπης. Αυτό προφανώς δεν ισχύει» τόνισε.

«Σκάνδαλο το δημοψήφισμα»

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο δημοψήφισμα, λέγοντας ότι τότε έπρεπε να δώσει μάχη για να αποτρέψει άλλες χώρες απ’ το να ζητούν επίσημα την έξοδο της Ελλάδας απ’ την Ευρωζώνη. «Επειδή αυτό το δημοψήφισμα ήταν ένα σκάνδαλο, σε μεγάλο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι είπαν όχι, αλλά το πρόγραμμα όπως αποφασίστηκε, εφαρμόστηκε», είπε.

«Ήταν ένα λάθος για τους Έλληνες επειδή ψήφιζαν για κάτι που δεν υπήρχε πια. Ήταν αχρείαστο» είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και συμπλήρωσε ότι το δημοψήφισμα «προκάλεσε αναταράξεις στις αγορές, η Ελλάδα δέχτηκε μεγαλύτερη πίεση από ποτέ, οπότε θα ήθελα να ξεχάσω αυτό το κεφάλαιο».

Τέλος, στο ποια μαθήματα διδάχτηκαν και δεν πρέπει να ξεχαστούν απ’ την ελληνική κρίση, ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά την ελληνική κρίση του ευρώ. Και πάντα θεωρούσα ότι η κατανομή των προσπαθειών μεταξύ πλουσίων και φτωχών δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού του λάθους οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί… στο ΔΝΤ, στην Κεντρική Τράπεζα και στην Επιτροπή κατά τα χρόνια πριν από τα χρόνια μου, εφαρμόσαμε έναν τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας, που ήταν λάθος.»

Πηγή: Euronews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter