Κύπελλο Ελλάδας: Σκέψεις για διπλό τελικό από του χρόνου

Κύπελλο Ελλάδας: Σκέψεις για διπλό τελικό από του χρόνου

Δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά στραβά εξακολουθεί να αρμενίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η κατάσταση παραμένει αρρωστημένη, παρασκηνιακά οι βαρόνοι της μπάλας βρίσκονται σε διαρκή πόλεμο και οι χούλιγκαν με την ακραία και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους παίζουν μπάλα εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.

Το σκηνικό τρόμου που στήθηκε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο στον τελικό του ’17, όπου αγωνίστηκαν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, είναι ακόμη νωπό. Οι «δικέφαλοι» ήταν αντίπαλοι και στον περσινό τελικό, όπου έγιναν σοβαρά επεισόδια εκτός ΟΑΚΑ. Από την Ομόνοια μέχρι το Μαρούσι δημιουργήθηκαν εστίες έντασης με φόντο την υποτιθέμενη… γιορτή του ποδοσφαίρου. Και για να μην τριτώσει το κακό και γραφτεί άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα ανακοινώσει στην αυριανή σύσκεψη –όπου θα μετάσχουν η αστυνομία και η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ)– τη διεξαγωγή του φετινού τελικού σε άδειες εξέδρες. ΠΑΟΚ – ΑΕΚ βολεύονται με την απόφαση να μην τυπωθούν εισιτήρια, γιατί έτσι δεν πρόκειται να συμβούν παρατράγουδα το προσεχές Σάββατο στο ΟΑΚΑ και θα αποφύγουν βαριές καμπάνες.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στην ΕΠΟ για τον τελικό οι εκπρόσωποι των ομάδων υποστήριξαν πως επιθυμούν να διεξαχθεί με κόσμο στο ΟΑΚΑ. Αυτό όμως ειπώθηκε για να αποφύγουν οι διοικήσεις των ΠΑΕ τις αντιδράσεις των οπαδών τους. Στο τραπέζι είχε πέσει πρόταση ακόμη και για διεξαγωγή του τελικού στο εξωτερικό, αλλά αυτή η λύση δεν… περπάτησε γιατί η ΕΠΟ καθυστέρησε να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Η πρόταση έγινε στη λογική ότι στο εξωτερικό δεν θα συμβεί το παραμικρό, οπότε δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στις ομάδες.

Ο κ. Βασιλειάδης θα επικαλεστεί θέμα ασφάλειας των πολιτών και οι φίλαθλοι των «δικεφάλων» θα παρακολουθήσουν τον τελικό από την τηλεόραση. Και για να μην επαναληφθεί αυτό το σκηνικό, ο τελικός της περιόδου 2019-2020 αναμένεται να είναι διπλός και με γεμάτες εξέδρες.

FIFA και UEFA από την πλευρά τους γκρινιάζουν για την επικείμενη απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού αλλά δεν μπορούν να παρέμβουν σε εσωτερικές διοργανώσεις. «Το γεγονός ότι συζητάμε να διεξαχθεί ο τελικός κεκλεισμένων των θυρών είναι δείγμα ότι κάτι δεν πάει καλά» είπε μεσοβδόμαδα ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των διεθνών ομοσπονδιών Πετρ Φούσεκ και δεν έχει άδικο αφού η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν βελτιώνεται. Η ΕΠΟ εδώ και δυόμισι χρόνια βρίσκεται σε «αιχμαλωσία» από τις διεθνείς ομοσπονδίες και παρά τη στενή επιτήρηση οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει για να γίνει το επόμενο βήμα. Οι αξιωματούχοι των FIFA – UEFA που ελέγχουν τη διοίκηση Γραμμένου έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια και μέσα στον Μάιο θα αποφασιστεί τι είδους ποινές θα επιβληθούν στην ΕΠΟ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί η επιτήρηση.

Με VAR και… γραμμή

Μέσα στο γενικότερο μίζερο κλίμα υπάρχουν και μικρά θετικά βήματα. Το πρώτο είναι ότι στον τελικό θα λειτουργήσει το VAR. Το video assistant referee θα σβήσει τις μεγάλες σκιές γύρω από τη διαιτησία και όταν λειτουργήσει και στα ματς της Σούπερ Λίγκας θα σταματήσει και η συζήτηση για το ποιος την ελέγχει. FIFA–UEFA προσπαθούν να φέρουν ελίτ διαιτητή για τον τελικό, όπως συνέβη πέρυσι με τον ορισμό του Ισπανού Νταβίντ Μπορμπαλάν. Τέλος, θα υπάρχει και το goal line technology, ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου που χρησιμοποιείται για την άμεση διακρίβωση της επίτευξης ή όχι τέρματος όταν υπάρχουν αμφιβολίες εάν και κατά πόσο η μπάλα έχει διέλθει τη γραμμή της εστίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter